Εκτενές αφιέρωσαν στον τουρισμό της Σαντορίνης η οποία έχει παραδοθεί στα χέρια χιλιάδων επισκεπτών, κάνει το Reuters.

Το αφιέρωμα αναδεικνύει τον υπερτουρισμό στο νησί που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους και δοκιμάζει τις αντοχές των υποδομών.

1

Το δημοσίευμα του Reuters, ξεκινά γράφοντας ότι οπλισμένοι με selfie sticks και τηλέφωνα, οι τουρίστες κατακλύζουν τη Σαντορίνη από παντού – με λέμβους από γιγαντιαία υπερωκεάνια, με πούλμαν που ανεβαίνουν με ζιγκ ζαγκ τις απότομες πλαγιές των λόφων, πάνω σε γαϊδουράκια που τρέχουν στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια.

Κάποιοι αψηφούν την απογευματινή ζέστη για να βρουν ένα καλό σημείο ανάμεσα στα ασβεστωμένα σπίτια και τις εκκλησίες με τους γαλάζιους τρούλους, όπου στη συνέχεια περιμένουν ώρες για να παρακολουθήσουν το φημισμένο ηλιοβασίλεμα του ελληνικού νησιού.

«Αυτό ήταν το όνειρό μου από το γυμνάσιο», αναφέρει η Αμερικανίδα τουρίστρια Maria Tavarez, 40 ετών.

Αλλά για πολλούς από τους 20.000 μόνιμους κατοίκους της Σαντορίνης, το άλλοτε ειδυλλιακό νησί με τα γραφικά χωριά και τις παρθένες παραλίες έχει καταστραφεί από τον μαζικό τουρισμό.

Καθώς οι διαμαρτυρίες κατά του υπερβολικού τουρισμού ξεσπούν σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς διακοπών, συμπεριλαμβανομένης της Βενετίας και της Βαρκελώνης , η Σαντορίνη αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο έντονα παραδείγματα για το πώς οι χιλιάδες επισκέπτες μπορούν να επηρεάσουν ένα μέρος.

Ζητούν όρια

Οι αρχές του νησιού έχουν ενωθεί με άλλες τουριστικές περιοχές που ζητούν να τεθεί ανώτατο όριο στους επισκέπτες.

Ο αυξανόμενος αριθμός ξένων τουριστών -περίπου 3,4 εκατομμύρια επισκέφθηκαν το νησί πέρυσι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Νίκο Ζώρζο – ασκεί πίεση στις απαρχαιωμένες υποδομές του και τιμολογούν τους νησιώτες εκτός της αγοράς κατοικίας. Ο κ. Ζώρζος λέει ότι πιέζει τις αρχές εδώ και χρόνια να μην επιτρέψουν ούτε ένα επιπλέον κρεβάτι στο νησί και έχει προτείνει ανώτατο όριο στον αριθμό των επισκεπτών κρουαζιερόπλοιων σε 8.000 την ημέρα, από περίπου 17.000 που είναι σήμερα.

Ακόμα και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που επωφελούνται από τον τουρισμό ανησυχούν.«Το βιοτικό μας επίπεδο έχει πέσει. Είναι τόσο απλό», δήλωσε ο Γιώργος Δαμίγος, ο οποίος διευθύνει ένα ξενοδοχείο 14 δωματίων που άνοιξαν οι γονείς του τη δεκαετία του 1980.«Η Σαντορίνη είναι ένα θαύμα της φύσης» που κινδυνεύει να μετατραπεί σε “τέρας”, είπε.

 

Φωτογραφία από το Reuters με τουρίστες στο ηλιοβασίλεμα

 

Η τουριστική έκρηξη της Σαντορίνης βρίσκει ανταπόκριση σε όλη την Ελλάδα. Τα εθνικά έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 16% τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία, και το 2024 προβλέπεται να ξεπεράσει το περσινό ρεκόρ των 33 εκατομμυρίων αφίξεων.

Το δίλημμα του υπερτουρισμού: «Δεν μπορείς να έχεις την ησυχία σου και να βγάζεις λεφτά»

Για ορισμένους στη Σαντορίνη, οι περισσότεροι επισκέπτες είναι καλά νέα και θα κάνουν τα πάντα για να τους ικανοποιήσουν. «Όλα είναι δυνατά όταν υπάρχει σχεδιασμός και υποδομές», δήλωσε ο Αλέξανδρος Πελεκάνος, αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου του νησιού.

«Θέλουμε χρήματα ή όχι; Θέλουμε να έχουμε δουλειά και έσοδα ή όχι;», είπε. «Δεν μπορείς να έχεις την ησυχία σου και να βγάζεις λεφτά». Οι τουρίστες δεν φαίνεται να ενοχλούνται καθώς περνούν χαρούμενα από μια πινακίδα που γράφει «RESPECT. Είναι οι διακοπές σας… αλλά είναι το σπίτι μας».

«Είναι δύσκολο να περπατήσεις στα στενά δρομάκια, αλλά είναι πολύ όμορφα», δήλωσε η Πορτογαλίδα τουρίστρια Ρίτα Κριτοβάο. «Θα συμβούλευα όλους να έρθουν».

Διαβάστε επίσης:

Έλληνες εφοπλιστές: Κύμα επενδύσεων σε νεότευκτα πλοία εν μέσω θέρους
Μπάρμπα Στάθης: Αυξάνει πωλήσεις και μερίδια αγοράς- Ο γρίφος της κατανάλωσης για φέτος
Ο μυστηριώδης μασκοφόρος των ολυμπιακών αγώνων – Όσα γνωρίζουμε