Τα δικαστήρια να μην ασκούν δημοσιονομική πολιτική τόνισε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης κληθείς να σχολιάσει πρόσφατη δικαστική απόφαση για αύξηση σε δικαστικούς.

1

«Η απόφαση αφορά αυτούς που έχουν προσφύγει, τη μελετάμε» σημείωσε, ενώ τόνισε ότι υπάρχει θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, «Σέβομαι πολύ τους δικαστές και συμφωνώ ότι το στάτους τους πρέπει να είναι ψηλά. Το θέμα είναι τι μπορεί να είναι».

«Δεν θα εφαρμοστεί σε όλους, δεν υπάρχουν τα λεφτά», είπε ακόμα ο Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς όπως εξήγησε αυτό θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.

«Όλα θέλουν ένα μέτρο στη ζωή, δεν θέλω να κατηγορήσω την απόφαση» είπε σε άλλο σημείο.

«Οι βουλευτές ψηφίσαμε να παραιτηθούμε από τα αναδρομικά μας, το κάναμε γιατί θέλαμε να δείξουμε στην κοινωνία ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη», είπε σε άλλο σημείο.

«Εδώ υπάρχουν δυο παρεπόμενα προβλήματα. Το ένα είναι δημοσιονομικό που είναι πραγματικό και υπάρχει και ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα καθαρά κοινωνικό.

Φαντάζεστε μια κοινωνία που για εφαρμόσουμε την πραγματική συνέπεια αυτής της αποφάσεως έπρεπε να πάμε να δώσουμε αναδρομικά τις αυξήσεις στους δικαστές και στους βουλευτές.

Και να έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια ότι είναι νόμιμες και συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων σε όλους τους άλλους πλην των δικαστών και των βουλευτών. Μα είναι δυνατόν; » αναρωτήθηκε.

Στο τέλος το κράτος πληρώνει αυτά που έχει, υπογράμμισε. «Αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανένα, δεν υπάρχει περίπτωση να κόβεται η σύνταξη στον φτωχό άνθρωπο και να δίνω αναδρομικά εκατομμύρια… Υπάρχει ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης…».

Δείτε το βίντεο:

Πότε θα πάρουν τις αυξήσεις οι δικαστικοί

Να σημειωθεί ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστών που πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα προς του 2012, τάραξε χθες τα νερά στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο περιμένει τώρα να καθαρογραφτεί η απόφαση και έπειτα να κοστολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του οικονομικού επιτελείου.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών με τις οποίες συνομίλησε το mononews ελάχιστα μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης χθες, με την οποία επανέρχονται οι συντάξεις των δικαστών που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη στα επίπεδα που ίσχυαν πριν το 2012, ανάφεραν πως μείζον θέμα αποτελεί το αν η καταβολή της αναδρομικής διαφοράς (εφόσον υπάρχει τέτοια) στους συνταξιούχους δικαστές θα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε δόσεις, όπως έχει συμβεί και με παλαιότερες αποφάσεις για συνταξιούχους.

Σε αυτή την περίπτωση το ελληνικό δημόσιο θα μπορεί να «σπάσει» το όποιο δημοσιονομικό κόστος σε αρκετά χρόνια, προκειμένου να μην επηρεάσει τους αντίστοιχους δημοσιονομικούς στόχους.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής δεν έχουν καταλήξει οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Κομισιόν για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα πρέπει να επιτυγχάνει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πάντως, πως η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν αφορά τον προϋπολογισμό του 2023, συνεπώς δεν διαταράσσει τους στόχους που έχει ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε στη Βουλή πριν από μόλις δυο 24ωρα.

Μια πρώτη εκτίμηση για το δημοσιονομικό «αποτύπωμα» της απόφασης θα ενταχθεί στην Εισηγητική Έκθεση του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου.

Πηγές του υπ. Οικονομικών χθες υποβάθμισαν το θέμα τονίζοντας:

«Είναι πρόωρο να γίνει επίσημη τοποθέτηση καθώς δεν είναι στη διάθεσή μας αυτό καθ’ αυτό το κείμενο της απόφασης.

Αν ισχύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν η απόφαση αφορά μόνο όσους έχουν κάνει προσφυγή. Φαίνεται λοιπόν ότι δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα γενίκευσης και επομένως ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί μοιάζει είναι αναντίστοιχος με το περιεχόμενο της απόφασης.

Σε κάθε περίπτωση, η τήρηση του προϋπολογισμού και ο δρόμος της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελούν αταλάντευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση».

Να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή αφορά μόνο τους δικαστικούς που προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Για τους υπόλοιπους προφανώς θα πρέπει να υπάρξει απόφαση της κυβέρνησης προκειμένου και αυτοί να επιστρέψουν στα προ το 2012 επίπεδα, όπως έχει γίνει άλλωστε και με άλλες κατηγορίες συνταξιούχων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συντάξεις πρέπει να επανέλθουν σε ποσοστό άνω του 70% των αποδοχών των εν ενεργεία συναδέλφων τους.

Σύμφωνα με τον εργατολόγο Δ. Ρίζο, η απόφαση αφορά όσους έχουν προσφύγει και δεν υπάρχει εκτιμώμενο κόστος για τον προϋπολογισμό. Αφορά σε απόφαση του Μισθοδικείου του 2021 και δεν μπορεί να επεκταθεί σε άλλους πέραν των δικαστικών. Ο κ. Ρίζος, πάντως, τονίζει ότι η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Ωστόσο στην απόφαση που εξέδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο υπάρχει μια ιδιαίτερα σημαντική παράγραφος η οποία ουσιαστικά υποχρεώνει το κράτος να αποδεχθεί τα νέα δεδομένα, επομένως και να λάβει μέτρα για το σύνολο των συνταξιούχων δικαστικών οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 5.000.

Η επίμαχη παράγραφος αναφέρει:

Η εκ του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος υποχρέωση για παροχή πλήρους δικαστικής προστασίας από την προσβολή των συνταξιοδοτικής φύσης δικαιωμάτων των δικαστικών λειτουργών και η εντεύθεν διασφάλιση της πρακτικής αποτελεσματικότητας του δικαιώματος του οποίου η προσβολή διαγνώστηκε με απόφαση του ειδικού Δικαστηρίου, επιβάλλει όπως η συνταξιοδοτική Διοίκηση, μετά τη δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας μειώσεων σε σύνταξη δικαστικού λειτουργού, προβεί, εφ’ όσον τούτο ζητηθεί και ανεξαρτήτως αν η απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου αφορούσε στον ίδιο τον αιτούντα, σε νέο, σύμφωνο με το Σύνταγμα, υπολογισμό της σύνταξης, εκδίδοντας νέα εκτελεστή διοικητική πράξη· τυχόν δε άρνηση να ενεργήσει σχετικώς αποτελεί απορριπτική εκτελεστή διοικητική πράξη που προσβάλλεται με έφεση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τι έλεγε η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση, οι συντάξεις δικαστών και εισαγγελέων πρέπει να προσδιοριστούν με βάση το παλιότερο καθεστώς καθώς η σχετική ρύθμιση του νόμου Κατρουγκαλου που μείωνε δραματικά τις συντσξιμες αποδοχές τους έχει κριθεί αντισυνταγματική τόσο από το Μισθοδικείο όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο επαναπροσδιορισμός θα αφορά τους (όχι λίγους) δικαστικούς που έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικο Δικαστήριο ενώ για τους υπόλοιπους τι μέλλει γενέσθαι θα αποφασίσει η κυβέρνηση.

Η απόφαση ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία (28-3). Η μειοψηφία των τριών μελών της Ολομέλειας του ΕΣ, είχε την άποψη ότι πρέπει να δοθεί στην Κυβέρνηση ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής προς την επίμαχη απόφαση.

Όπως επισημαίνει το Ε.Σ. σε ανάρτησή του «σε υποθέσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών το Ελεγκτικό Συνέδριο υποχρεούται να σέβεται τις επί νομικών ζητημάτων κρίσεις του ειδικού κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστηρίου (Μισθοδικείου), που έχει τη σχετική πρωτογενή εκ του Συντάγματος δικαιοδοσία».

Ακόμα, αναφέρει το Ε.Σ. ότι «η εκ του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος υποχρέωση για παροχή πλήρους δικαστικής προστασίας από την προσβολή των συνταξιοδοτικής φύσης δικαιωμάτων των δικαστικών λειτουργών και η εντεύθεν διασφάλιση της πρακτικής αποτελεσματικότητας του δικαιώματος του οποίου η προσβολή διαγνώστηκε με απόφαση του ειδικού Δικαστηρίου, επιβάλλει όπως η συνταξιοδοτική Διοίκηση, μετά τη δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας μειώσεων σε σύνταξη δικαστικού λειτουργού, προβεί, εφ’ όσον τούτο ζητηθεί και ανεξαρτήτως αν η απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου αφορούσε στον ίδιο τον αιτούντα, σε νέο, σύμφωνο με το Σύνταγμα, υπολογισμό της σύνταξης, εκδίδοντας νέα εκτελεστή διοικητική πράξη· τυχόν δε άρνηση να ενεργήσει σχετικώς αποτελεί απορριπτική εκτελεστή διοικητική πράξη που προσβάλλεται με έφεση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Διαβάστε επίσης:

Πότε θα πάρουν τις αυξήσεις στις συντάξεις τους 5.000 δικαστικοί, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Απόφαση – βόμβα από Ελεγκτικό Συνέδριο: Οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012

Ποιους δασμούς γλιτώνουν όσοι μεταφέρουν την κατοικία τους στην Ελλάδα – Τι ισχύει για τα αυτοκίνητα από το εξωτερικό

                                                             

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε