ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Γεωργιάδης: Σε εξέλιξη διαγωνισμός για την κατ’ οίκον διανομή ακριβών φαρμάκων σε όλη την επικράτεια – Σε εφαρμογή τον Απρίλιο
Πρόστιμα σε πρατήρια υγρών καυσίμων προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σήμερα στα Παραπολιτικά 90,1 ενώ πρόσθεσε πως οι έλεγχοι εντατικοποιούνται ώστε να παταχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Σε σχέση με τη διάταξη που υποχρεώνει την εφοδιαστική αλυσίδα να δηλώνει τα αποθέματα συγκεκριμένων προϊόντων, τόνισε πως εάν βρεθεί ποσότητα που δεν έχει δηλωθεί θα κατάσχεται και θα επιβάλλεται πρόστιμο.
Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει τις αποθήκες γεμάτες, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι θέλει να περάσει την ιδέα ότι υπάρχει εύκολη λύση για να φύγει η ενεργειακή κρίση ενώ σημείωσε ότι στην αντιμετώπιση της κρίσης η Ελλάδα διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση.
Τέλος, ανέφερε πως δεν είναι της δικής του αρμοδιότητας η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Είπε πως η περίοδος είναι παρά πολύ δύσκολη.
Πιο αναλυτικά στη συνέντευξή του ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε:
«Σήμερα υπέγραψα το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει μπει ποτέ για αισχροκέρδεια για αλυσίδα super market στην Ελλάδα. Με βάση τη διάταξη που έχουμε ψηφίσει, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και το πρόστιμο το οποίο μπήκε είναι 647 χιλιάδες. Τα πρόστιμα αυτά όλα εισπράττονται γιατί μετά πας στο δικαστήριο και το αμφισβητείς αφού το έχεις πληρώσει.
Το μήνυμα που θέλω να στείλω και είναι απολύτως σαφές είναι ότι τη διάταξη για την αισχροκέρδεια δεν την ψηφίσαμε για λόγους επικοινωνιακούς, για να λέμε ότι έχουμε διάταξη, την ψηφίσαμε για να κάνουμε ελέγχους. Κάνουμε ελέγχους, βάζουμε πρόστιμα όπως το σημερινό που νομίζω είναι δηλωτικό των προθέσεών μας και τις επόμενες μέρες θα μπουν και πολλά σε πρατήρια όπου κάνουμε ελέγχους.
Ναι μεν υπάρχει μια διεθνής κρίση που ανεβάζει τις τιμές, όλοι το καταλαβαίνουμε αυτό, σε αυτό το κύμα και σε αυτή την κρίση δεν πρέπει κάποιοι να το θεωρήσουν ως μια ευκαιρία για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα.
Τώρα είναι η ώρα όλοι μας καλόπιστα, συντεταγμένα και ήρεμα να καταλάβουμε ότι ο κόσμος υποφέρει και άρα πρέπει να σεβαστούμε τα προβλήματα τα οποία έχει ο κόσμος.
Τους τελευταίους τρεις μήνες μόνο για αισχροκέρδεια έχουμε βάλει συνολικά 48 πρόστιμα σε πρατήρια υγρών καυσίμων, υπεραγορές τροφίμων, επιχειρήσεις χονδρεμπορίου οπωρολαχανικών και νωπών-κατεψυγμένων κρεάτων καθώς και για τα covid τα test PCR και το συνολικό ποσό των τελευταίων τριών μηνών είναι 1.376.992 ευρώ.
Το λέω γιατί υπάρχουν διάφοροι κυρίως από την αντιπολίτευση οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν κάνουμε ελέγχους στην αγορά.
Προκάλεσα στη Βουλή και το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ αν μπορούν να μου φέρουν από την εποχή της κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ και από την εποχή των 25 χρόνων ΠΑΣΟΚ ένα πρόστιμο σε ένα super market για αισχροκέρδεια μεγαλύτερο από αυτά που έχουν μπει επί των ημερών μου.
Ούτε το ΚΙΝΑΛ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ προσκόμισαν κανένα. Άρα να ξέρει ο κόσμος ότι αυτοί που κατηγορούν εμάς ότι δεν κάνουμε ελέγχους είναι απλοί ψεύτες. Όχι μόνο κάνουμε ελέγχους, όχι μόνο έχουμε ψηφίσει την πιο αυστηρή νομοθεσία αλλά έχουμε βάλει και έχουμε εισπράξει τα μεγαλύτερα πρόστιμα.
Ερωτηθείς σε ποια προϊόντα αισχροκερδούσε το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ που του δόθηκε το πρόστιμο είπε: Πιάσαμε σε μια σειρά προϊόντα τα οποία αφορούν κυρίως ήδη διατροφής να έχει ξεπεράσει το περιθώριο κέρδους της 1ης Σεπτεμβρίου του 2021. Βάση του νόμου όλο το ποσό που εισέπραξε επιπλέον η αλυσίδα επί το διπλάσιο μπαίνει ως πρόστιμο.
Δεν δίνουμε στη δημοσιότητα το όνομα της επιχείρησης γιατί έχει δικαίωμα η αλυσίδα να προσβάλει δικαστικά ένα διοικητικό πρόστιμο.
Εγώ δεν θα ήθελα να έχω κάνει μια βλάβη σε μια εταιρεία πολύ μεγάλη αν και εφόσον στο τέλος το δικαστήριο τη δικαιώσει. Η Ελλάδα παραμένει μια δυτικού τύπου δημοκρατία και όλες οι αποφάσεις της διοικήσεως υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο.
Βέβαια δεν σας κρύβω ότι τριβελίζει στο κεφάλι μου ότι αν δω ότι κάποιοι υποτροπιάζουν να πάμε στη Βουλή και να ζητήσουμε την έγκριση των άλλων κομμάτων να έχουμε το δικαίωμα να ανακοινώνουμε τα ονόματα.
Δεν θέλω να καταστρέψω καμία αλυσίδα ούτε να κάνω ζημιά σε κανέναν, θέλω όμως να είναι σαφές προς τον κόσμο ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και εγώ προσωπικά είμαστε από πάνω και σύμμαχοί τους για να μην τους κλέψει κανένας τώρα. Η εποχή είναι δύσκολη, ο κόσμος υποφέρει πρέπει όλοι να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε.
Κόφτη με την έννοια που είχαμε βάλει στα αντισηπτικά με νόμο δεν έχουμε βάλει
Ερωτηθείς αν έρχεται «κόφτης» για την αγορά προϊόντων: Κόφτη το κράτος με την έννοια που είχαμε βάλει στα αντισηπτικά με νόμο δεν έχουμε βάλει. Ψηφίστηκε μια διάταξη, κατ’ αναλογία της διατάξεως που είχαμε ψηφίσει στην αρχή της πανδημίας για τα αντισηπτικά, τις μάσκες και υποχρεούται όλη η αλυσίδα από τον εισαγωγέα μέχρι τον τελικό πωλητή να δηλώσει στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τα αποθέματα που έχει από μια σειρά προϊόντων.
Ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, άλευρα και λοιπά. Αυτό θα πει ότι πρώτον το κράτος θα γνωρίζει τα ακριβή μας αποθέματα από το κάθε προϊόν οπότε να μπορούμε να σχεδιάζουμε την πολιτική μας αν δούμε ότι κάπου υπάρχει πρόβλημα. Δεύτερον και κυριότερο επειδή στη διάταξη λέμε ότι όποιος δεν δηλώσει μια ποσότητα, εάν σε έλεγχο βρεθεί ποσότητα που δεν είναι δηλωμένη, αυτή η ποσότητα κατάσχεται και μπαίνει πρόστιμο από 5.000 έως 100.000 επιπλέον πέραν της κατασχέσεως, τι δεν επιτρέπουμε να συμβεί;
Κάποιος να έχει κρατήσει κάποιες ποσότητες από αυτά τα υλικά στην αποθήκη του, να μην πουλάει, να δημιουργούνται στην αγορά συνθήκες τεχνητής έλλειψης και να ανεβαίνει η τιμή για να το πουλήσει μετά ακριβότερα.
Αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί γιατί αν κάποιος πει «δεν πουλάω γιατί δεν έχω» θα πάει ο έλεγχος στην αποθήκη του να δει αν έχει ή δεν έχει. Και αν μεν έχει και δεν έδωσε θα δηλωθεί γιατί είπε ψέματα, και αν έχει ποσότητα που δεν έχει δηλώσει θα κατασχεθεί και θα μπει και πρόστιμο.
Γενικά θέλω να ξέρει ο κόσμος ότι είμαστε από πάνω από το πρόβλημα πάρα πολύ αυστηροί και δεν πρόκειται να αφήσω κανέναν να κοροϊδέψει τον κόσμο.
Πλαφόν στις ηλεκτρονικές παραγγελίες
Αναφορικά με το πλαφόν που μπήκε στις ηλεκτρονικές παραγγελίες: Και σε άλλες χώρες της Ευρώπης έχει γίνει το ίδιο. Βάζουν πλαφόν διότι η συνεχής αναπαραγωγή από τα δελτία ειδήσεων ότι σε αυτά τα προϊόντα υπάρχει πρόβλημα έχει δημιουργήσει μια πολύ αυξημένη ζήτηση πολύ πάνω από την πραγματική, δηλαδή έχει αρχίσει ο κόσμος να αγοράζει για να αποθηκεύει, στο φόβο ότι δεν θα βρει, αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη των προϊόντων.
Άρα μπήκε το πλαφόν όχι γιατί υπάρχει έλλειψη, δεν έχουμε έλλειψη από κανένα από αυτά τα προϊόντα, ούτε από το ηλιέλαιο, υπάρχουν αποθέματα. Ακόμα η Ελλάδα έχει τις αποθήκες γεμάτες, δεν υπάρχει φόβος, μην στοκάρετε ηλιέλαιο δεν χρειάζεται. Υπάρχει και στις αποθήκες και των εμπόρων και των σούπερ μάρκετ.
Εγώ δουλεύω με ένα κακό σενάριο ότι ο πόλεμος θα κρατήσει πολύ, εύχομαι να πέσω έξω και ο πόλεμος να λυθεί σήμερα. Εύχομαι να επικρατήσει ειρήνη και για ανθρωπιστικούς λόγους πρωτίστως και για οικονομικούς δευτερευόντως.
Επειδή όμως ο υπουργός δεν μπορεί να δουλεύει με βάση το τι εύχεται σας λέω ότι δουλεύουμε με το αρνητικό σενάριο και για αυτό παρακολουθούμε τα αποθέματα και τις εισαγωγές ώστε να εξασφαλίσουμε ότι τα αποθέματα μας ανανεώνονται και δεν θα έχουμε έλλειψη.
Εταιρείες ενέργειας
Αναφορικά με τις εταιρείες ενέργειας ο υπουργός είπε: Πρώτα απ’ όλα χθες στη Βουλή μου έκανε εντύπωση πως η αντιπολίτευση προσπαθεί να παρουσιάσει τα θέματα όπως την βολεύουν.
Είπε ο κ. Τσίπρας ότι τα υπερκέρδη είναι 1,4 δισ., μετά ανέβηκε ο κ. Βελόπουλος είπε ότι είναι 2 δισ. Δυο πολιτικά κόμματα για ένα συγκεκριμένο μέγεθος έχουν διαφορά εκτίμησης 600 εκατομμύρια; Δεν μας λένε κι εμάς ποια στοιχεία έχουν να τα κοιτάξουμε; Εγώ θέλω να είμαι με τον κόσμο ειλικρινής, για να ξέρεις τι κέρδος έχει μια εταιρεία πρέπει να δημοσιεύσει ισολογισμό, έχει δημοσιευτεί ο ισολογισμός για το 2021;
Άρα σήμερα στην πραγματικότητα πόσα κέρδη έχει κάθε μια από τις εταιρείες δεν το ξέρουμε. Όταν δημοσιευτούν πρέπει να κάνεις την εξής άσκηση, να δεις πόσα κέρδη είχαν το ’20, πόσα το ’21, να δεις αν έχουν διαφορά και σε ποιους μήνες και μετά να καταλήξεις στο φόρο που θα βάλεις αν και εφόσον έχουν υπερκέρδη. Κάποιες εταιρείες η απάντηση είναι ότι θα έχουν υπερκέρδη, αυτή είναι η αλήθεια, κυρίως αυτοί που είναι και οι ίδιοι δημιουργοί ενέργειας και όχι μόνο μεταπράτες. Κάποιες άλλες εταιρείες που είναι μόνο μεταπράτες δεν θα έχουν υπερκέρδη.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο αν δείτε πχ έχουν χρεοκοπήσει όλες οι εταιρείες μεταπρατικής. Ο κ. πρωθυπουργός εξέφρασε την πολιτική του βούληση και είπε ότι όταν δούμε πόσα και ποια είναι αυτά τα υπερκέρδη θα τους επιβάλλουμε έκτακτη φορολογία, και θα γίνει.
Ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα ότι η ΔΕΗ είχε υπερκέρδη 1 δισ., δεν ξέρετε ότι η ΔΕΗ έχει δώσει εκπτώσεις στους πελάτες της από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα που προσεγγίζουν τα 900 εκατ.; Λέω ότι ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των υπερκερδών το έχει επιστρέψει η ΔΕΗ ήδη στους καταναλωτές της.
Προσπαθώ να εξηγήσω ότι η αντιπολίτευση θέλει να περάσει στον κόσμο την ιδέα ότι υπάρχει μια εύκολη λύση για να φύγουμε από το παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα και ότι κάποιος κακός Μητσοτάκης ή πολύ πιο κακός Γεωργιάδης επειδή είναι φίλοι τους οι πάροχοι της ενέργειας ή οι μεταπράτες δεν θέλουν να την εφαρμόσουν.
Εύκολη λύση, αυτόματη σήμερα σε αυτό που ζούμε δεν υπάρχει για αυτό και διεκδικούμε πανευρωπαϊκή λύση γιατί το πρόβλημα σήμερα ξεπερνάει κατά πολύ τις δυνατότητες ενός κράτους μέλους. Μη δημιουργούμε εντυπώσεις στον κόσμο ότι όλα είναι απλά», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
Διαβάστε επίσης:
Φυσικό αέριο: Πληρωμή σε ρούβλια – Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες; Ποιες εταιρείες αφορά
Μόνο 137 δανειολήπτες ρύθμισαν τα χρέη τους με τον εξωδικαστικό – Αναλυτικά παραδείγματα ρυθμίσεων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πλειστηριασμοί: Νέο σφυρί 1 εκατ. για την Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ ΑΕΕ
- Ανατροπή: Γιατί οι επενδυτές χάνουν το ενδιαφέρον τους για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
- Ο Τραμπ δεν ντρέπεται, διπλή όμως, η ντροπή του Νταβός
- Τιμολόγια ρεύματος: Τα ανταγωνιστικά μπλε κανιβαλίζουν την αγορά- Χαμηλά ο πήχης για τα Διζωνικά