Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία νέο ψηφιακό μήνυμα στο υποσύστημα εξαγωγών ICISNET για αυτοματοποίηση 800.000 εξαγωγών και εφοδιασμών ετησίως

Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)

Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)

Σε περαιτέρω ψηφιοποίηση της διαδικασίας οριστικοποίησης των εξαγωγών προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με τη λειτουργία της ψηφιακής γνωστοποίησης εξόδου εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, μέσω της αποστολής ψηφιακού μηνύματος (ΙΕ590) στο σύστημα ICISnet.

Η διαδικασία θα είναι υποχρεωτική από τις 2/9/2024 για τα εμπορεύματα που εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης δια θαλάσσης ή αεροπορικώς, ενώ αναμένεται να καταστήσει πιο ανταγωνιστικές τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας.

Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή (Ε.2050/2024), αυτοματοποιείται περαιτέρω η διαδικασία οριστικοποίησης εξαγωγής ή επανεξαγωγής εμπορευμάτων καθώς και εφοδιασμού πλοίων και αεροσκαφών και παρέχονται οδηγίες για τους εμπλεκόμενους μεταφορείς.

Με το νέο ψηφιακό μήνυμα επιβεβαίωσης εξόδου:

• Μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης των εξαγωγών,

• Επιταχύνεται η επιστροφή ΦΠΑ, η έκδοση του Ειδικού Διπλοτύπου Δελτίου Απαλλαγής από τον ΦΠΑ και η διαδικασία αποδέσμευσης των εγγυήσεων για τα προϊόντα Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης,

• Ψηφιοποιείται και αυτοματοποιείται η διαδικασία επιβεβαίωσης της εξόδου εμπορευμάτων για τους μεταφορείς στο τελωνείο εξόδου.

Η νέα εφαρμογή είναι διαθέσιμη μέσω της πλατφόρμας ICISnet στην ψηφιακή πύλη myAADE στη διαδρομή Εφαρμογές > Τελωνειακές Υπηρεσίες > ECS – Σύστημα Ελέγχου Εξαγωγών.

Διαβάστε επίσης:

Σφοδρή επίθεση Χατζηδάκη σε Κασσελάκη για Attica Bank και ΔΕΗ: «Εχει άγνοια και θράσος…»

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ενισχύει την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την ακρίβεια – Έως και 50 προσλήψεις

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 2,8% των τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Μάιο