Εντείνει τους ελέγχους η ΑΑΔΕ σε περιοχές με σημαντική παρουσία τουριστών

Στον καλοκαιρινό της προγραμματισμό όσον αφορά τους φορολογικούς ελέγχους προχωρά η ΑΑΔΕ βάζει στο στόχαστρο 17 τουριστικές περιοχές με σκοπό να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να τονώσει τις κρατικές εισπράξεις.

1

Συγκεκριμένα στις περιοχές αυτές θα μεταβούν για την τουριστική σεζόν από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο ελεγκτές από την Αττική και άλλες περιοχές, οι οποίοι σε καθημερινή βάση θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρείται η φορολογική νομοθεσία και εάν εκδίδονται αποδείξεις.

Όπως τονίζεται στο εσωτερικό έγγραφο της ΑΑΔΕ, στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου του έτους 2022, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποφάσισε την εντατικοποίηση της διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων, τόσο για τον έλεγχο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, όσο και για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά των φορολογουμένων, οι οποίες καταχωρούνται και αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ενεργειών της Φορολογικής Διοίκησης, με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

Οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε ημερήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, κατά τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες.

Για την υλοποίηση των ως άνω ελέγχων πρέπει να ενισχυθούν με ελεγκτές οι εφορίες για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο:

Δ.Ο.Υ. Αγίου Νικολάου
Δ.Ο.Υ. Αιγίου
Δ.Ο.Υ. Θήρας
Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας
Δ.Ο.Υ. Κομοτηνής
Δ.Ο.Υ. Κύμης
Δ.Ο.Υ. Κω
Δ.Ο.Υ. Μυκόνου
Δ.Ο.Υ. Νάξου
Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου
Δ.Ο.Υ. Πάρου
Δ.Ο.Υ. Πολυγύρου
Δ.Ο.Υ. Πρέβεζας
Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου
Δ.Ο.Υ. Σάμου
Δ.Ο.Υ. Σύρου
Δ.Ο.Υ. Χανίων

Προκειμένου να ενισχυθούν οι ως άνω υπηρεσίες, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι του κλάδου Εφοριακών που ανήκουν οργανικά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, να υποβάλλουν σχετικό αίτημα το αργότερο έως 10/05/2022.

Σημειώνεται ότι για όσους φοροδιαφεύγουν προβλέπεται «λουκέτο» δύο έως και δέκα ημερών: Με τη διαπίστωση μη έκδοσης ή ανακριβούς περισσοτέρων των 10 αποδείξεων ή ανεξαρτήτως πλήθους εφόσον η αξία των παραστατικών υπερβαίνει τα 500 ευρώ ξεκινούν οι διαδικασίες αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης. Για 48 ώρες την πρώτη φορά, για 96 ώρες αν ξαναπέσει στην ίδια παράβαση μέσα στην ίδια ή την επόμενη χρονιά για τρεις αποδείξεις ανεξαρτήτως αξίας και αμελλητί για 10 ημέρες κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών από την πρώτη παράβαση διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

Στην περίπτωση, που παρεμποδίζεται η διενέργεια επιτόπιου ελέγχου με απειλή ή χρήση βίας κατά των ελεγκτικών οργάνων, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ αναστέλλεται μέχρι ένα μήνα η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου στην οποία αφορά ο έλεγχος. Οι ποινές διαφοροποιούνται στην περίπτωση όπου η φορολογική νομοθεσία ορίζει πως για μη έκδοση αποδείξεων ή παρεμπόδιση ελέγχων επιβάλλονται πρόστιμα αντί για αναστολή λειτουργίας, όπως προβλέπεται για παράδειγμα για φροντιστήρια, φαρμακεία, γραφεία τελετών, ξενοδοχεία κ.λπ.

Διαβάστε επίσης

Στα χέρια της ΑΑΔΕ λίστα με Έλληνες καταθέτες από 76 χώρες