Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

ΑΑΔΕ: «Λαβράκια» με φοροδιαφυγή από γνωστά εστιατόρια μέσω δελτίων παραγγελίας

Γιώργος Πιτσιλής, ΑΑΔΕ

Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής ΑΑΔΕ

Συνεχίζονται οι στοχευμένοι έλεγχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με βάση τις διασταυρώσεις και τα στοιχεία, που αντλούνται από το myDATA και επεξεργάζονται από τον ειδικό αλγόριθμο.

Με βάση αυτά, οι ελεγκτές συγκρίνουν τους φετινούς τζίρους με τη φορολογική συμπεριφορά περασμένων χρήσεων Αυτό συνέβη και με πολύ γνωστό εστιατόριο για ψάρι στην Βουλιαγμένη, από το οποίο ζητήθηκε να προσκομμίσει στοιχεία για προηγούμενες χρήσεις. Στην κατάληξη της έρευνας, διαπιστώθηκε μη έκδοση αποδείξεων ή τιμολογίων αξίας 200.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 48.000 ευρώ, μόνο για μία συγκεκριμένη περίοδο ελέγχου. Δηλαδή, το εστιατόριο έκανε το κόλπο με τα δελτία παραγγελίας, μην εκδίδοντας αποδείξεις για το σύνολο των δελτίων που είχε εκδώσει!

Στην επιχείρηση επιβλήθηκε πρόστιμο 24.000 ευρώ – το 50%, δηλαδή, του ΦΠΑ, όπως προβλέπεται – και έχει αρχίσει φορολογικός έλεγχος για όλες τις χρήσεις, από το 2018 μέχρι σήμερα.

Τα στοιχεία που λαμβάνει η ΑΑΔΕ από τις πλατφόρμες delivery, και τα διασταυρώνει με το myDATA, έδειξαν ότι ψητοπωλείο στους Αμπελόκηπους δεν είχε εκδώσει 26.000 αποδείξεις, αξίας 143.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 34.000 ευρώ. Στην επιχείρηση επιβλήθηκε το πρόστιμο των 17.000 ευρώ, και έχει αρχίσει αναλυτικός φορολογικός έλεγχος.

Ιταλικό εστιατόριο στο Παλαιό Φάληρο, στο τέλος κάθε ημέρας, εκδίδοντας τις τελικές αποδείξεις, ακύρωνε παραγγελίες που είχαν ήδη εκτελεστεί. Έτσι, βρέθηκε από το 2018 έως το 2022, να μην έχει δηλώσει 311.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 57.000 ευρώ. Πρόστιμο επιβλήθηκε και εδώ 28.500 ευρώ, ενώ διεξάγεται έλεγχος σε βάθος, των βιβλίων της επιχείρησης.

Διαβάστε επίσης

Οι αλλαγές που έρχονται το 2025 για επαγγελματίες και επιχειρήσεις -Τι συζητά η κυβέρνηση για τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης

Αυξάνεται το επίδομα παιδιού, περισσότερα προνόμια για τους τρίτεκνους

Πληρωμές 60,3 εκατ. ευρώ από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από 19-23 Αυγούστου