Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

ΑΑΔΕ: Φορολογικοί έλεγχοι για «μαύρο χρήμα» σε ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν μέσω Airbnb και Booking

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής

Βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων και ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν μέσω Booking, θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς υπάρχουν ενδείξεις για έξαρση της φοροδιαφυγής.

Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό του φαινομένου το «μαύρο χρήμα» συνεχίζει να κυκλοφορεί ευρέως στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ μεγάλες αποκλίσεις διαπιστώνονται μεταξύ κρατήσεων και δηλωθέντων εσόδων και στις ενοικιάσεις καταλυμάτων μέσω Booking.

Το πρόγραμμα διασταυρώσεων, σύμφωνα με την ΕΡΤ,  θα αρχίσει άμεσα με τη βοήθεια μάλιστα της νέας ψηφιακής μονάδας, η οποία αξιοποιεί και την τεχνητή νοημοσύνη. Στους ελέγχους στις μισθώσεις ακινήτων θα αξιοποιηθούν αλγόριθμοι και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, συνδυάζοντας και διασταυρώνοντας όλες τις πηγές φορολογικών και άλλων δεδομένων.

Πρόκειται για τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Taxisnet, τα περσινά εισοδήματα (που αποτυπώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις του 2024), τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και τις πιστωτικές κάρτες των ιδιοκτητών ακινήτων.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΑΑΔΕ, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν:

Στα αδήλωτα ακίνητα:

Θα διασταυρωθούν τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις με τα στοιχεία που έχουν κοινοποιήσει στην ΑΑΔΕ οι εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως Airbnb, Booking.com, VRBO.

Η ΑΑΔΕ, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογράψει με τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και Expedia Group/VRBO, έχει ήδη λάβει όλα τα στοιχεία των μισθώσεων για το 2023.

Έτσι, ο ελεγκτικός μηχανισμός, έχοντας πλήρη εικόνα για το είδος και την επιφάνεια των ακινήτων που εκμισθώνονται, καθώς και το ύψος των εσόδων που εισπράττουν οι διαχειριστές, θα ξεκινήσει τις διασταυρώσεις.

Στόχος είναι να εντοπιστούν περιπτώσεις μη δήλωσης των ακινήτων στο Μητρώο ή ψευδείς δηλώσεις για τα στοιχεία των ακινήτων και τη

διάρκεια της εκμίσθωσης.

Στους Επιχειρηματίες Airbnb:

Η ειδική ομάδα της ΑΑΔΕ θα πραγματοποιήσει μια σειρά από διασταυρώσεις ανάμεσα στα ΑΦΜ ιδιοκτητών, στους Αριθμούς Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) και στα μητρώα των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.

Στόχος είναι να εντοπιστούν όσοι νοικιάζουν πάνω από δύο ακίνητα με βραχυχρόνια μίσθωση και δεν έχουν μετατρέψει το ΑΦΜ τους σε επαγγελματικό. Πρακτικά, θα μπουν στο «μικροσκόπιο» περίπου 7.500 φορολογούμενοι που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα.

Θα ελεγχθεί εάν έχουν κάνει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και καταβάλλουν από φέτος ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο.

Το επόμενο έτος θα φορολογηθούν με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες και όχι με την κλίμακα των ενοικίων, όπως ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα. Όσοι δεν το έχουν ήδη κάνει θα λάβουν προειδοποιητικό email από την ΑΑΔΕ.

Στα ξενοδοχεία-δωμάτια μέσω Booking:

Έχουν ξεκινήσει διασταυρώσεις δηλωθέντων ακαθαρίστων εσόδων ξενοδοχείων με στοιχεία εσόδων από συναλλαγές τους με την πλατφόρμα Booking για το φορολογικό έτος 2022.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών βρίσκονται ήδη ξενοδοχεία, τα οποία ερευνώνται ως προς τη δηλούμενη πληρότητα και τις τιμές διανυκτέρευσης, με βάση τα στοιχεία που εμφανίζονται στο Booking.com.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν τα ποσά που έχουν δηλωθεί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και εάν, με βάση αυτά τα στοιχεία, πληρώνονται οι φόροι.

Διαβάστε επίσης

Γαλλία: Παρατείνεται ξανά η προφυλάκιση του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή του Telegram, Πάβελ Ντουρόβ