• Οικονομία

    ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για το «μαχητό» τεκμήριο στους ελεύθερους επαγγελματίες

    Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής

    Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής


    Σε λειτουργία βρίσκεται από σήμερα η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος.

    Από την έναρξη της υποβολής φορολογικών δηλώσεων και έως το πρωί, 65 πολίτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αμφισβητήσουν τον φόρο, που τους έχει βεβαιωθεί.

    Οι φορολογούμενοι που αμφισβητούν το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει, μέσω της νέας εφαρμογής στην ψηφιακή πύλη myAADE, να υποβάλουν αίτημα αμφισβήτησης. Ανάλογα με το λόγο αμφισβήτησης, προβλέπονται ειδικότερα τα εξής:

    Α. Αίτημα για την διενέργεια ελέγχου

    Στην περίπτωση αυτή, η διαδικασία γίνεται σε δύο βήματα:

    1ο Βήμα: Ο φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει στην εμπρόθεσμη δήλωσή του ότι επιθυμεί να αμφισβητήσει το ελάχιστο εισόδημα, ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου (κωδικοί 443-444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος).

    2ο Βήμα: Εφόσον έχει ήδη συμπληρώσει τον σχετικό κωδικό στο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο φορολογούμενος πρέπει, το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης, να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο.

    Το ερωτηματολόγιο θα συμπληρώνεται σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.
    Ο έλεγχος διενεργείται εντός 12 μηνών από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου.

    Β. Αίτηση αμφισβήτησης για αντικειμενικούς λόγους

    Στις περιπτώσεις αυτές, το αίτημα υποβάλλεται απευθείας στη νέα ψηφιακή εφαρμογή, που θα είναι διαθέσιμη στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

    Ειδικότερα, το αίτημα μπορεί να υποβληθεί μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και την έκδοση του εκκαθαριστικού (πράξη προσδιορισμού φόρου) και μέχρι την κοινοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση εντολής ελέγχου φορολογίας εισοδήματος ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου.

    Αυτοματοποιημένη υποβολή φορολογικών δηλώσεων για 1,3 εκατ φορολογούμενους

    Όπως ενημερώνει η ΑΑΔΕ, εκδόθηκε η Α.1080/2024, με την οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας αυτοματοποιημένης υποβολής φορολογικής δήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί για 1,3 εκατ. φορολογουμένους στις 2 Ιουλίου.

    Σήμερα, αρχίζει και η αποστολή των e-mail και ειδοποιήσεων στο myAADEapp, που ενημερώνουν σχετικά αυτούς τους 1,3 εκατ. φορολογούμενους.

    Υπενθυμίζεται πως όσοι έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις θα βρουν όλα τα στοιχεία προσυμπληρωμένα στη φορολογική τους δήλωση, ενώ τους δίνεται η δυνατότητα να μην ασχοληθούν καν με την υποβολή της και να το πράξει αυτοματοποιημένα και εμπρόθεσμα η ίδια η ΑΑΔΕ.

    Από την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, οι πολίτες θα μπορούν να κατεβάζουν και μέσω του myAADEapp:

    • το εκκαθαριστικό,

    • ⁠τη δήλωση, καθώς και

    • ⁠το ενημερωτικό αρχείο προεκκαθάρισης (για τους 1,3 εκ πολίτες).

    Διαβάστε επίσης:

    Γιώργος Στασινός: Με ρεκόρ ψήφων επανεξελέγη ο Πρόεδρος του ΤΕΕ

    Πιτσιλής στον ΟΟΣΑ: «Η ψηφιοποίηση στην υπηρεσία πολιτών και δημοσίου συμφέροντος»

    ΤτΕ: Αυξήθηκε στα 4,2 δισ. ευρώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 1ο τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ