Στην απόδοση περίπου 67.000 ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων αναμένεται να προχωρήσει ο ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, έως το τέλος του καλοκαιριού, αποπληρώνοντας στους συνταξιούχους 175 εκατ. ευρώ. Η απόδοση των κύριων συντάξεων και των ληξιπρόθεσμων αναδρομικών προς τους ασφαλισμένους με την νέα μέθοδο των «συντάξεων εμπιστοσύνης» αποτελεί κύριο μέλημα της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, καθώς είναι το βασικότερο προαπαιτούμενο σε εκκρεμότητα για να λάβει η χώρα τη τελευταία δόση από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης:

1

  • Έως το τέλος Μαίου ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων το 2019 είναι 2.400 και αναμένεται να αποδοθούν στους δικαιούχους, πέρα από τις εξαιρετικά σύνθετες περιπτώσεις, έως το τέλος Ιουνίου. Πρόκειται για το 1,5% του συνόλου των αιτήσεων 166.000 που υπεβλήθησαν.
  • Έως το τέλος Ιουλίου θα αποδοθούν οι συντάξεις και τα αναδρομικά ποσά σε 14.100 ασφαλισμένους που υπέβαλαν αίτηση το 2020, ενώ οι εξαιρετικά περίπλοκες περιπτώσεις θα οριστικοποιηθούν έως το τέλος Αυγούστου. Πρόκειται για το 9% του συνόλου των 163.590 που υπεβλήθησαν το 2020.
  • Κατά την διάρκεια των δυο επόμενων μηνών, Ιούλιο και Αύγουστο, θα αποδοθούν οι συντάξεις σε 43.300 δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση το 2021, ήτοι το 22% περίπου από τις 200.000 αιτήσεις που υπεβλήθησαν πέρυσι.
  • Έως το τέλος του καλοκαιριού θα καταβληθεί προσπάθεια από τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ να οριστικοποιηθούν και 7.200 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου φέτος. Συνολικά το πρώτο δίμηνο του έτους κατέθεσαν αίτηση 35.158 συνταξιούχοι και σε εκκρεμότητα παραμένουν μόνο 7.200.

Οι 67.000 ασφαλισμένοι θα λάβουν «συντάξεις εμπιστοσύνης», οι οποίες θα εκδοθούν με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» και των δηλώσεων των ασφαλισμένων για την αναγνώριση επιπλέον χρόνου ασφάλισης. Με το νέο τρόπο τα έγγραφα δεν θα ελέγχονται εκ των προτέρων από τον e-ΕΦΚΑ, αλλά θα διασταυρώνονται εκ των υστέρων σε διάστημα έως και 10 ετών, προκειμένου να καταβληθεί άμεσα η σύνταξη και τα αναδρομικά στον ασφαλισμένο που βρίσκεται σε πολύμηνη αναμονή.

Αμέσως μετά την έκδοση των κύριων συντάξεων, εντός Σεπτεμβρίου, θα ακολουθήσει η εκκαθάριση 92.000 ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων και περίπου 5.000 εφάπαξ. Για τις νέες αιτήσεις από τον Απρίλιο του 2022, καθιερώνεται προθεσμία 3 μηνών για την έκδοση επικουρικής σύνταξης, η οποία ξεκινά με την έκδοση της κύριας σύνταξης, καθώς και προθεσμία 6 μηνών για τη χορήγηση εφάπαξ, με αφετηρία την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος.

Σημειώνεται ότι μόνο τον Μάιο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ ολοκλήρωσαν 30.000  αιτήσεις συνταξιοδότησης, κάτι που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για τον ΕΦΚΑ και αποτυπώνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τον διοικητή του ταμείου Παναγιώτη Δουφεξή.

Οι εκκρεμότητες ανά ταμείο

Ενδεικτικά σύμφωνα με τα στοιχεία Απριλίου του e-ΕΦΚΑ, οι περισσότερες εκκρεμότητες απόδοσης κύριων συντάξεων βρίσκονται στο πρώην ΙΚΑ 23.082 περιπτώσεις. Ακολουθεί το δημόσιο, όπου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) υπάρχουν 20.131 φάκελοι συνταξιοδότησης, ο ΟΑΕΕ με 13.887 εκκρεμότητες, ο ΟΓΑ με 11.480 αγρότες να περιμένουν την σύνταξής τους, το ΕΤΑΑ των γιατρών, δικηγόρων και αυτοαπασχολούμενων με 4.632 αιτήσεις για κύρια σύνταξη σε αναμονή και τέλος, το ΝΑΤ με 458 αιτήσεις και το Ταμείο των δημοσιογράφων (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) με 152 αιτήσεις.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Άτλας το 2022 τον Απρίλιο φέτος ήταν 174,6 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα ήταν 402,5 εκατ. ευρώ και το 2019 668,5 εκατ. ευρώ.

Η νέα διαδικασία

Όπως ορίζει ρητά η σχετική εγκύκλιος της διοίκησης του ΕΦΚΑ, οι υπάλληλοι καλούνται να σταματήσουν αμέσως κάθε αλληλογραφία για την επαλήθευση στοιχείων που αφορούν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι οποίες είχαν υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 και να εκδώσουν πράξεις απονομής σύνταξης ή απορριπτικές αποφάσεις με βάση:

1. τα στοιχεία του ηλεκτρονικού ασφαλιστικού ιστορικού του αιτούντος (σύστημα ΑΤΛΑΣ ή άλλα ηλεκτρονικά συστήματα που τηρούνται στον ΕΦΚΑ) και

2. τη δήλωση του αιτούντος για ασφαλιστικό χρόνο πέρα από αυτόν που έχε ι καταγραφεί ηλεκτρονικά (συντάξεις εμπιστοσύνης).

Τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας διαδικασίας είναι τα εξής:

-Δεν απαιτείται οι ασφαλισμένοι να προσκομίσουν δικαιολογητικά (φυσικά παραστατικά), τα οποία ωστόσο πρέπει να φυλάξουν έως 10 έτη προκειμένου να τα προσκομίσουν αν ζητηθούν κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Αν δεν προσκομιστούν τα δικαιολογητικά, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης. Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εντός τριών μηνών πρέπει να ελέγξουν το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος και να αποφασίσουν αν δικαιούται σύνταξη και το ύψος της.

Εάν δεν καταφέρουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέσα σε τρεις μήνες, τότε η σύνταξη απονέμεται με βάση δύο μόνο δεδομένα:

Πρώτον, το ασφαλιστικό ιστορικό όπως είναι καταγεγραμμένο στο ηλεκτρονικό σύστημα ΑΤΛΑΣ του ΕΦΚΑ.

Και, δεύτερον, τις δηλώσεις και στοιχεία που έχουν υποβάλει οι ασφαλισμένοι με την αίτησή τους για συνταξιοδότηση για να τεκμηριώσουν ότι έχουν περισσότερο χρόνο από αυτόν που βλέπει το σύστημα του ΕΦΚΑ.

Μετά την πάροδο του τριμήνου δηλαδή, τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί δεν επαληθεύονται πριν από την πράξη απονομής σύνταξης, αλλά ελέγχονται εκ των υστέρων. Εν τω μεταξύ όμως ο ασφαλισμένος λαμβάνει τη σύνταξή του χωρίς να περιμένει, όπως περίμενε μέχρι τώρα.

Τέλος Ιουλίου και οι πρώτες fast track συντάξεις

Εντός Ιουλίου αναμένεται να καταβληθούν οι πρώτες συντάξεις με την διαδικασία fast track σε όσους συνταξιούχους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσες αιτήσεις συνταξιοδότησης υπεβλήθησαν μετά την 1η Απριλίου 2022 και δεν ολοκληρωθούν έως το τέλος του μήνα από τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ, θα διεκπεραιωθούν με τη μέθοδο του fast track και θα καταβληθεί το ποσό της σύνταξης και τα αναδρομικά έως το τέλος του επόμενου μήνα. Με τη νέα μέθοδο ο συνταξιούχος εντός τετραμήνου θα λάβει τα χρήματα που του οφείλονται.

Αναλυτικότερα, εάν η προθεσμία του τριμήνου δεν τηρείται, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες για να εκδώσουν την απόφαση θα πρέπει να στηρίζονται σε δυο δεδομένα: Αφενός στα στοιχεία που περιέχει το ηλεκτρονικό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος, αφετέρου στα επιπλέον στοιχεία που έχει ο ίδιος προσκομίσει για τον χρόνο της ασφάλισής του. Ο έλεγχος δηλαδή θα γίνεται στη βάση αυτών μόνο των στοιχείων και η σύνταξη θα βγαίνει σε χρόνο-ρεκόρ.

Οι ρυθμίσεις για τις συντάξεις fast track θα αφορούν τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή όσους υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη που καθίσταται ληξιπρόθεσμη μετά τις 31/3.

Επί της ουσίας θα επαναλαμβάνεται η διαδικασία της «σύνταξης εμπιστοσύνης» ώστε η σύνταξη να βγαίνει γρήγορα με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στο ψηφιοποιημένο ιστορικό. Έτσι θα γίνεται ο υπολογισμός και οι έλεγχοι θα ακολουθούν σε δεύτερο χρόνο. Οι έλεγχοι δεν θα είναι δειγματοληπτικοί αλλά θα αφορούν όλους τους ασφαλισμένους. Με αυτό τον τρόπο δεν θα δημιουργηθεί ξανά στοκ ληξιπρόθεσμων εκκρεμών αιτήσεων.

Διαβάστε επίσης

Χατζηδάκης: Οι 10 βασικοί άξονες του κυβερνητικού έργου για εργασία, ασφάλιση και κοινωνική προστασία