• Οικονομία

    4 στους 10 δεν μπορούν να πληρώσουν ενοίκιο και δόση δανείου

    ΕΛΣΤΑΤ

    ΕΛ.ΣΤΑΤ.


    Με «μελανά» χρώματα περιγράφουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ την οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία τον κίνδυνο φτώχειας αντιμετώπισε (το έτος 2021) το 28,3% έναντι του 27,4% του πληθυσμού το 2020.

    Την ίδια ώρα, 4 στους 10 έχουν δυσκολία στην πληρωμή ενοικίου ή της δόσης δανείου, ενώ 1 στους 2 αδυνατεί να καλύψει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους 410 ευρώ. Μάλιστα, σχεδόν ο μισός πληθυσμός δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει διακοπές για μια εβδομάδα.

    Τα στοιχεία δείχνουν επίσης, πως 2 στους 10 δεν έχει ικανοποιητική θέρμανση το χειμώνα.

    Σημειώνεται πως πρόκειται για έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για το 2021, που σημαίνει πως δεν έχουν αποτυπωθεί η τεράστια αύξηση του πληθωρισμού και οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

    Μάλιστα, η κατάσταση είναι πιο ζοφερή αν κοιτάξει κανείς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας:

    *Το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε κατοικία με στενότητα χώρου ανέρχεται σε 28,5% για το σύνολο του πληθυσμού, σε 25,1% για τον μη φτωχό πληθυσμό και σε 42,7% για τον φτωχό πληθυσμό.

    *Το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε κατοικία με στενότητα χώρου το 2021 είναι μεγαλύτερο στην περίπτωση της ηλικιακής ομάδας έως και 17 ετών και ανέρχεται σε 42,6% για το σύνολο του πληθυσμού, σε 37,5% για τον μη φτωχό πληθυσμό και σε 59,0% για τον φτωχό πληθυσμό.

    *Το 33,8% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των μη φτωχών νοικοκυριών εκτιμάται σε 6,1%.

    *Το 81,7% των φτωχών νοικοκυριών και το 37,6% των μη φτωχών δηλώνει οικονομική δυσκολία να καλύψει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους, περίπου, 410 ευρώ.

    *Το 79,8% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει αδυναμία πληρωμής μίας εβδομάδας διακοπών. Το αντίστοιχο ποσοστό των μη φτωχών νοικοκυριών ανέρχεται σε 41,0%.

    *Το 36,7% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των μη φτωχών νοικοκυριών ανέρχεται σε 12,8%.

    *Το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν επιβάρυνση από το κόστος στέγασης ανέρχεται σε 28,8%, ενώ το ποσοστό για τα φτωχά και για τα μη φτωχά νοικοκυριά είναι 76,7% και 17,1%, αντίστοιχα.

    *Το 36,2% των νοικοκυριών που έχουν λάβει καταναλωτικό δάνειο για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωμή αυτού ή των δόσεων.

    *Το 49,5% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει δυσκολία στην έγκαιρη πληρωμή πάγιων λογαριασμών , όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου, κ.λπ.

    *Το 80,8% των φτωχών νοικοκυριών αναφέρει μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των συνήθων αναγκών του με το συνολικό μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημά του.

    Διαβάστε επίσης:

    Απογραφή 2021: Πού αυξήθηκε και πού μειώθηκε ο πληθυσμός της χώρας



    ΣΧΟΛΙΑ