Εν αναμονή των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ συνεχίστηκαν και την Παρασκευή οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη εβδομάδα κατά την οποία το γερμανικό δεκαετές ομόλογο έσπασε το φράγμα και βρέθηκε πάνω από το 3% καταγράφοντας υψηλό 12ετίας.

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, βρέθηκαν άλλωστε και τα επιτόκια στα αμερικανικά ομόλογα, μέσα στην εβδομάδα εντείνοντας την ανησυχία ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα «παγώσουν» την αγορά κατοικίας, φέρνοντας πιο κοντά την αμερικανική οικονομία στην ύφεση.

1

Τηρουμένων αναλογιών και σε ένα τέτοιο περιβάλλον τα ελληνικά ομόλογα δέχθηκαν επίσης πιέσεις, επιδεικνύοντας όμως σχετικές αντιστάσεις σε αντίθεση με τα ιταλικά που λόγω και της επιδείνωσης της δημοσιονομικής θέσης της χώρας σημείωσαν ισχυρή άνοδο.

Είναι ενδεικτικό πως την Τετάρτη που καταγράφηκε το μεγάλο  sell off στις αγορές ομολόγων το ιταλικό δεκαετές ξεπέρασε το 5% ενώ το ελληνικό διατηρούσε σταθερά την απόσταση του περίπου στο 4,5%, παρά τις πιέσεις που επίσης δεχόταν.

Χθες το ελληνικό δεκαετές κινούνταν στην περιοχή του 4,4% αντί του περίπου 4,9% που ήταν το ιταλικό, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κινούνταν επίσης ανοδικά στο 2,9% αν και παρέμεινε κάτω από το υψηλό 12 ετών του 3,02% της Τετάρτης.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10 ετών Γερμανίας και Ιταλίας διευρύνθηκε στις 201,3 μονάδες βάσης – το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε αντίθεση με την Ιταλία η Ελλάδα μέσω του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού υιοθέτησε φιλόδοξους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος στο 1,1%, αποφεύγοντας μια πτωτική αναθεώρηση από τον πήχη που είχε τεθεί τον Μάιο με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, παρά τις έκτακτες δαπάνες που προέκυψαν λόγω των κακοκαιριών.

Όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς ομολόγων παρά το ότι η Ελλάδα τώρα ανακτά την επενδυτική βαθμίδα, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που έχουν υψηλότερη αξιολόγηση όπως η Ιταλία  υπήρξαν αντιστάσεις στις πιέσεις που ασκήθηκαν σε όλη την ευρωζώνη την τελευταία εβδομάδα καθώς αποφεύχθηκαν οι αθρόες πωλήσεις με τους επενδυτές να μην ξεπουλάνε τα ελληνικά χαρτιά.

Αυτό συνδέεται περισσότερο με το ότι το ελληνικό story εμφανίζεται σχετικά θωρακισμένο με τη λογική πως είναι σαφές το μήνυμα της δέσμευσης στη δημοσιονομική σύνεση και τη σταθερή παραγωγή διευρυνόμενων πλεονασμάτων ενώ σε όρους ανάπτυξης, παρά τις αβεβαιότητες για το 2024, η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει έναντι της ευρωζώνης και προσδοκά σε βελτίωση της θέσης της.

Πλέον όσον αφορά στην ελληνική αγορά, η προσοχή στρέφεται στην απόφαση της S&P για το εάν θα δώσει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα, με αρκετούς και στην αγορά αλλά και στο κυβερνητικό επιτελείο να εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Λίγες ημέρες μετά, στις 26 Οκτωβρίου η ΕΚΤ σε συνεδρίαση που αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα με τις πιθανότητες που δίνει η αγορά να εμφανίζονται σχετικά περιορισμένες ως προς το ενδεχόμενο νέας αύξησης.

Διαβάστε επίσης

Υψηλές πτήσεις στο κόστος δανεισμού – Πιέσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης

Σχέδιο για έκδοση πράσινων ομολόγων – Στόχος για περιορισμένο δανεισμό από τις αγορές

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% φέτος και ανάπτυξη 3% για το 2024

________________­_______

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ο χάρτης των αποτελεσμάτων