ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Mε προσφορές που ξεπέρασαν τα 26 δισ. ευρώ, επιτόκιο κάτω του 2% και παρά τον διεθνή προβληματισμό για την μεσομακροπρόθεσμη επίπτωση της πανδημίας στις ασθενέστερες οικονομίες της ευρωζώνης, η Ελλάδα δανείστηκε σήμερα 2,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης νέου, 30ετούς ομολόγου για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 13 χρόνια.
Το βιβλίο προσφορών μέσα σε λίγες ώρες συγκέντρωσε προσφορές άνω των 26 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν πάνω από 10 φορές το αρχικά ζητούμενο ποσό και εν τέλει το Δημόσιο δανείζεται 2,5 δις. ευρώ με αναλυτές στην αγορά να κάνουν λόγο για μια έκδοση, στρατηγικού χαρακτήρα, με χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Την ικανοποίηση του εξέφρασε πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που έκανε λόγο για μια «έκδοση που σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές» μέσω της οποίας «η επανασύσταση της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων εξομαλύνεται και προστίθεται βάθος, παρέχοντας ασφάλεια στους επενδυτές, αφού χρονικά ξεπερνά – κατά πολύ – την περίοδο που εκπνέουν τα συμφωνημένα με τους θεσμούς μέτρα διευθέτησης για το χρέος».
Όπως τόνισε ο υπουργός, χωρίς να παραλείψει να υπογραμμίσει την συμβολή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ο οποίος σιωπηρά στο παρασκήνιο ανοικοδομεί τα τελευταία χρόνια την ελληνική αγορά ομολόγων η οποία διαλύθηκε κατά την κρίση χρέους, «η έκδοση συμβάλλει – σημαντικά – στην περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους».
«Καταδεικνύει και επιβεβαιώνει, ακόμη πιο εμφατικά σε σύγκριση με προηγούμενες εξόδους στις αγορές, την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη διαχείριση, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, αποτελεί ένα επιπλέον θετικό βήμα, το οποίο αναμένεται να συνδράμει, καταλυτικά, στις μελλοντικές αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας.
Η τελική τιμολόγηση της έκδοσης αναμένεται αργότερα μέσα στην ημέρα και με τα δεδομένα μέχρι τώρα μιλάμε για απόδοση της τάξης του 1,93%. Η Ελλάδα επωφελείται από την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επίπεδα, παρά το ότι παραμένει εκτός επενδυτικής βαθμίδας, σημαντικά ποσά στο πλαίσιο του ετήσιου δανειακού της προγράμματος που αναμένεται να κινηθεί έως τα 12 δισ. ευρώ.
BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan και Εθνική Τράπεζα ήταν οι ανάδοχοι της κοινοπρακτικής έκδοσης, η οποία ήταν η πρώτη κοινοπρακτική έκδοση 30ετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο μετά το 2008, με την επιτυχή της έκβαση να υπογραμμίζει την μεταστροφή κλίματος για την Ελλάδα στην επενδυτική κοινότητα από την θυελλώδη εποχή των μνημονίων και του PSI.
Όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, αν και τελικά το δημόσιο δανείστηκε ποσό υψηλότερο των 2 δισ. ευρώ, στη σκιά και της μεγάλης ζήτησης που εκδηλώθηκε, το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης έκδοσης δεν είναι τόσο ο ταμειακός της χαρακτήρας, αλλά ο στρατηγικός της καθώς πρόκειται για μια έκδοση πολύ μεγάλης διάρκειας η οποία de facto λειτουργεί ως ορόσημο για την ελληνική αγορά αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο το δημόσιο «γράφει» στις οθόνες των ξένων οίκων και επενδυτών.
Διαβάστε επίσης:
Χρ. Σταϊκούρας: Η σημερινή έκδοση σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές
Bloomberg: H Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές με την πρώτη έκδοση 30ετούς ομολόγου από το 2008
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ολυμπιακός ONEX: Τιμητική διάκριση στον Πάνο Ξενοκώστα, στην εκδήλωση ΕΒΕΠ
- Νέα εποχή στη θεραπεία καταγμάτων του ώμου -Από τη συντηρητική προσέγγιση στην ανάστροφη αρθροπλαστική
- Σκυλακάκης: Εντός εβδομάδας η μελέτη και ο διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες – Τι είπε για το Εξοικονομώ
- Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε πρόγραμμα «μαμούθ» 500 δισ. δολ. για την Τεχνητή Νοημοσύνη με κολοσσούς τεχνολογίας