Ανεβαίνει το θερμόμετρο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο επιχειρεί να βρει έναν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας.

Μπορεί ένα μεγάλο μέρος των διαθέσιμων κονδυλίων να διοχετεύθηκε για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος, η ακρίβεια σε τρόφιμα και καύσιμα έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλοιό στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

1

Οι ανατιμήσεις είναι συνεχείς, όπως φάνηκε και από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό, ενώ η τιμή της βενζίνης αγγίζει (μέση πανελλαδική τιμή) τα 2,5 ευρώ το λίτρο.

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού

Ανάσα για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να δώσουν τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο του έτους. Σε περίπτωση που τα φορολογικά έσοδα δείχνουν νέα υπέρβαση από το στόχο, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την ανακοίνωση νέων παρεμβάσεων, με πρώτο στη λίστα το «fuel pass» Νο2, το οποίο εκτιμάται ότι θα μπορεί να ενεργοποιηθεί από τις αρχές Ιουλίου και θα έχει διάρκεια έως και το Σεπτέμβριο του 2022.

Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία στοιχεία του προϋπολογισμού είχαν δείξει υπέρβαση των εσόδων από τους φόρους κατά 1,7 δισ. ευρώ.

Στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο της απευθείας χρηματοδότησης ενός ποσού στους καταναλωτές, με αυξημένα ποσά σε σχέση με το πρώτο «Fuel Pass», ενώ θα διευρυνθούν και οι δικαιούχοι με το εισοδηματικό κριτήριο να υπερβαίνει το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα των 30.000 ευρώ.

Το Eurogroup της Πέμπτης

Σε περίπτωση που τα στοιχεία τα οποία θα ανακοινώσει το μεσημέρι της Τετάρτης ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δείχνουν υπερέσοδα από τους φόρους, τότε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει στα χέρια του το κατάλληλο «χαρτί» για να πείσει το Eurogroup της Πέμπτης, ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Παρά το γεγονός ότι σ’ αυτό το Eurogroup θα «κλειδώσει» η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η ανακοίνωση ενός νέου πακέτου στήριξης δεν θα ανησυχήσει την Κομισιόν, καθώς θα πρόκειται για κονδύλια που θα προέρχονται από υπέρβαση των εσόδων, τα οποία δεν θα επηρεάζουν το στόχο για το φετινό έλλειμμα.

Υπενθυμίζεται πως ο πήχης έχει τεθεί στο 2% του ΑΕΠ, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να διαμηνύει πως παρά την επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2023, δεν πρόκειται να υπάρξει χαλάρωση από ελληνικής πλευράς και οι στόχοι θα επιτευχθούν κανονικά.

Εφόσον ο προϋπολογισμός δείξει «αντοχές» και το Eurogroup δώσει το «πράσινο φως» για νέες παρεμβάσεις, οι ανακοινώσεις για το νέο «fuel pass» αναμένεται να πραγματοποιηθούν το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης

Κομβικής σημασίας το ερχόμενο Eurogroup: Κλειδώνει η έξοδος της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία

Σταϊκούρας – ΟΟΣΑ: Να διασφαλίσουμε στους νέους ένα περιβάλλον καλύτερων ευκαιριών