Ο Όμιλος Calilo, που δραστηριοποιείται επενδυτικά στην Ίο από το 2013, έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αειφορία και στη διατήρηση του φυσικού πλούτου του νησιού.
Για τον όμιλο, η τουριστική ανάπτυξη έχει ισχυρό πρόσημο βιωσιμότητας, καθώς, όπως αποδεικνύεται, είναι ο μόνος τρόπος να διατηρηθούν και στο μέλλον, τα χαρακτηριστικά που κάνουν έναν προορισμό ανταγωνιστικό.
Με κεντρική αντίληψη ότι η βιωσιμότητα στον τουρισμό είναι ο μόνος τρόπος να μη ζημιώνεται το περιβάλλον και οι τοπικές κοινωνίες, για τον Όμιλο Calilo βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σημαίνει οριοθέτηση, καλή διαχείριση των πόρων και υποδομές. Στόχος, είναι να παραδώσει στις επόμενες γενιές ένα τουριστικό προϊόν – πρότυπο, με υψηλής ποιότητας προδιαγραφές και περιορισμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που να ενσωματώνεται αρμονικά στο οικοσύστημα της Ίου.
Βιωσιμότητα δεν είναι μόνο σχέδια και προθέσεις αλλά στρατηγική που διαπνέει κάθε δραστηριότητα στην πράξη. Ξεκινάει από τον τρόπο υλοποίησης των επενδύσεων ενώ αφορά συγκεκριμένες δράσεις που στοχεύουν στην εξασφάλιση της αυθεντικότητας και της μοναδικότητας ενός τόπου και έχει αποτέλεσμα την ανταγωνιστικότητα της επένδυσης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος έχει προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεών του, έχει σύστημα παροχής αλμυρού νερού στις κολυμβητικές δεξαμενές, πραγματοποιεί δράσεις κυκλικής οικονομίας, ενώ διαθέτει συστήματα για την τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων και το διαχωρισμό ανακυκλώσιμων υλικών. Επίσης, έχει εγκαταστήσει δεξαμενές συλλογής βρόχινου νερού για τις ανάγκες των επιχειρήσεών του Ομίλου (8.500 μ3), έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται το δίκτυο του νησιού και έχει τοποθετήσει υπόγεια καλωδίωση για την αποφυγή πυρκαγιάς.
Το έργο του Ομίλου δεν περιορίζεται στις παραπάνω ενέργειες. Στα άμεσα πλάνα του, είναι η δημιουργία Παρατηρητηρίου για τη Μέτρηση του Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος του, Παρατηρητηρίου για τη διάσωση υγροβιοτόπων και Παρατηρητηρίου Πτηνών (bird-watching) σε συνεργασία με εξειδικευμένη Μη Κυβερνητική Οργάνωση και σε συντονισμό με τους αρμόδιους φορείς, στην περιοχή προστασίας στο Πικρί Νερό, που συνορεύει με το Καταφύγιο Άγριας Ζωής.