Η μεγάλη συνάντηση για το κλίμα, η COP 28 θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου 2023 στο Ντουμπάι.

Οι προσυνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 24 έως τις 29 Νοεμβρίου.

1

Βασική προτεραιότητα της COP 28 είναι το κάλεσμα στις χώρες να ευθυγραμμίσουν τα εθνικά συστήματα τροφίμων και τις γεωργικές πολιτικές με τις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (NDC) και τα εθνικά σχέδια προσαρμογής (NAPs) και να συμπεριλάβουν στόχους για απαλλαγή των συστημάτων τροφίμων σε αυτά και στις εθνικές τους στρατηγικές και σχέδια δράσης για τη βιοποικιλότητα (NBSAP).

Στις τρεις δεκαετίες από τη Σύνοδο Κορυφής του Ρίο και την έναρξη της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης (COP) συγκαλεί τα κράτη μέλη κάθε χρόνο για να καθορίσει τις φιλοδοξίες και τις ευθύνες και να προσδιορίσει και αξιολογήσει τα κλιματικά μέτρα.

Η 21η σύνοδος του COP (COP21) οδήγησε στη Συμφωνία του Παρισιού, η οποία κινητοποίησε την παγκόσμια συλλογική δράση για τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα έως το 2100 και για την προσαρμογή στις ήδη υπάρχουσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής .

Στο φετινό COP28 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την παγκόσμια αξιολόγηση για το πόσο έδαφος πρέπει να καλύψουν οι χώρες στο πλαίσιο της συζήτησης για τον «απολογισμό».

Μια άλλη βασική συζήτηση θα είναι για το πώς οι πιο ευάλωτες χώρες μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα για την κλιματική αλλαγή. Δηλαδή για το πρόβλημα, τα έθνη που έχουν συνεισφέρει σχετικά ελάχιστα στην κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες και ζημιές από πιο έντονες καταιγίδες και πλημμύρες και πρέπει να αποζημιωθούν.

Οι τέσσερις πυλώνες της διάσκεψης θα είναι: «Επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, καθορισμός της χρηματοδότησης για το κλίμα, εστίαση στους ανθρώπους, τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης και υποστήριξη όλων».

Ο πρόεδρος της COP28, Δρ. Sultan Al Jaber
Ο πρόεδρος της COP28, Δρ. Sultan Al Jaber

Ο Δρ. Sultan Al Jaber Πρόεδρος της COP28 σημειώνει:

«Για να διατηρήσουμε το στόχο αύξησης της θερμοκρασίας ως 1,5 βαθμούς, πρέπει να ενεργήσουμε με «φιλοδοξία και με αίσθηση επείγουσας ανάγκης» για τη μείωση των εκπομπών κατά 43% έως το 2030.

Έχουμε προτείνει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δράσης που επικεντρώνεται στην ταχεία παρακολούθηση μιας δίκαιης και καλά διαχειριζόμενης ενεργειακής μετάβασης που δεν αφήνει κανέναν πίσω, διορθώνοντας τη χρηματοδότηση για το κλίμα, εστιάζοντας στη ζωή και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων και υποστηρίζοντας τα πάντα με πλήρη συμμετοχή.

Πιστεύω ότι μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά, δημιουργώντας ταυτόχρονα βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη για τους ανθρώπους μας, αλλά πρέπει επειγόντως να τολμήσουμε να διαταράξουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα και να περάσουμε από τη φιλοδοξία στη δράση και από τη ρητορική στα πραγματικά αποτελέσματα.

«Ως η πρώτη χώρα στην περιοχή που επικύρωσε τη Συμφωνία του Παρισιού, η πρώτη που δεσμεύτηκε για μείωση των εκπομπών σε ολόκληρη την οικονομία και η πρώτη που ανακοίνωσε μια στρατηγική πρωτοβουλία Net Zero έως το 2050, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεσμεύονται να αυξήσουν τις φιλοδοξίες αυτή την κρίσιμη δεκαετία για την κλιματική δράση.

Το 2015 Nationally Determined Contribution (NDC) μας έκανε την πρώτη χώρα στην περιοχή που δεσμεύτηκε για μείωση των εκπομπών σε επίπεδο οικονομίας έως το 2030 και ξεκινήσαμε το National Net Zero μέχρι το 2050 Pathway τον Νοέμβριο του 2022, το οποίο ορίζει το χρονοδιάγραμμα και προσδιορίζει μηχανισμούς για την εφαρμογή της στρατηγικής πρωτοβουλίας των ΗΑΕ Net Zero έως το 2050.

Τα ΗΑΕ ήταν μία από τις μόλις 29 χώρες που υπέβαλαν αναθεωρημένο δεύτερο NDC πριν από το COP27. Ο ενισχυμένος στόχος αναμένεται να μεταφραστεί σε απόλυτη μείωση των εκπομπών κατά περίπου 93,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους CO2e».

Και τονίζει:

« Υπάρχει ακόμη χρόνος για να επιδείξει ηγετικό ρόλο η G20 και σας καλώ όλους να εργαστείτε με τους ηγέτες σας για να οδηγήσετε την παγκόσμια δράση για το κλίμα σε αυτήν την κρίσιμη δεκαετία.

Αυτή τη στιγμή, πολλοί από τους δείκτες κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Τα ρεκόρ θερμοκρασίας συνεχίζουν να καταρρίπτονται, με αυτόν τον μήνα να καταγράφεται επίσημα ως ο θερμότερος στην ιστορία. Χάνουμε τη βιοποικιλότητα. Η αγροτική γη υποβαθμίζεται. Και η επισιτιστική ανασφάλεια αυξάνεται.

Εάν πρόκειται να σημειώσουμε πρόοδο στην προσαρμογή, πρέπει πρώτα να καθορίσουμε πώς φαίνεται η επιτυχία όσον αφορά την ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας, την αποκατάσταση της γεωργικής γης, τη διατήρηση των δασών, την προστασία των ακτών, τη διασφάλιση ότι κανείς δεν θα πεινάει και τη διασφάλιση της ζωής και των μέσων διαβίωσης παντού.

Τα κράτη της G20 πρέπει να θέσουν τον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων ως κορυφαία προτεραιότητα.

Τα εθνικά σας σχέδια και στρατηγικές προσαρμογής θα πρέπει να προωθούν τη βιώσιμη χρήση γης, να αξιοποιούν τεχνολογίες για να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των καλλιεργειών, να ενισχύσουν τη διατροφή και να μειώσουν τις κλιματικές επιπτώσεις της γεωργίας.

Ο διπλασιασμός της χρηματοδότησης για την προσαρμογή έως το 2025 είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα, αλλά πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να κατευθύνουμε ένα σταθερό ποσοστό όλης της χρηματοδότησης για το κλίμα προς τις αντιδράσεις προσαρμογής.

Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πολλές ευάλωτες χώρες – ιδιαίτερα μικρές νησιωτικές αναπτυσσόμενες χώρες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες – βιώνουν ήδη συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που υπερβαίνουν τα όρια που μπορούν να προσαρμοστούν οι άνθρωποι».

Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Ο πλανήτης στο κόκκινο: Η επόμενη μέρα»

Διαβάστε επίσης:

Ασφάλιση κατοικίας από την ERGO: Η ασπίδα προστασίας απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο

Ασφαλιστική αγορά: Η απάντηση στην ανασφάλεια που προκαλεί η κλιματική κρίση

Εθελοντική Αγορά Άνθρακα: Πώς χρηματοδοτεί πράσινα έργα και βιοποικιλότητα