ΜΕΓΑΛΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:
REBUILDING GREECE:
Η ΕΛΛΑΔΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
ΝΑΤΑΣΑ
ΜΑΡΤΣΕΚΗ
CEO BRIGHT BLUE
ΎΎστερα από μία επιτυχημένη πορεία στον τραπεζικό τομέα, η Νατάσα Μαρτσέκη κατάφερε να υλοποιήσει το όνειρό της να δραστηριοποιηθεί στον τουρισμό υψηλού επιπέδου.
Το 2014 ίδρυσε την εταιρεία Βright Blue που, μεταξύ πολλών άλλων τουριστικών υπηρεσιών, διαθέτει προς ενοικίαση και 160 βίλες πολυτελείας οι οποίες απλώνονται σε 13 ελληνικούς προορισμούς. Ως CEO υπόσχεται στους ελίτ πελάτες της ότι θα γευτούν την αυθεντική Ελλάδα ταυτόχρονα με τις ανέσεις της βίλας τους.
Νωρίτερα, και επί δέκα εννιά συναπτά έτη, η Νατάσα Μαρτσέκη διακρίθηκε ως επικεφαλής στο τμήμα Institutional Equity Sales στην Alpha Bank.
Ύστερα από σπουδές Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Αθηνών και ένα MBA από το περίφημο Columbia Business School (Fulbright Scholar) στην Αμερική, εργάστηκε σε ρόλους ευθύνης στη Lehman Brothers, Shell Oil και τη Citibank στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και στη Ζυρίχη.
Συμμετέχει ως μη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ της Cepal Hellas και αποτελεί BOD Member στο νεότευκτο NED (Non Executive Directors Club) της Ελλάδας.
Με τις ομιλίες της διαχέει ιδέες για τη γυναικεία ενδυνάμωση, την αλλαγή καριέρας και την ενσωμάτωση στον εργασιακό χώρο.
Πού θέλουμε να βρίσκεται η Ελλάδα σε 5 χρόνια από σήμερα; Ποιο είναι το όραμά σας για τη χώρα μας;
Νομίζω πως κοιτάζοντας μπροστά, το όραμά μου για την Ελλάδα είναι η χώρα να μπει σε μια καινούργια εποχή δημιουργίας και ανάπτυξης η οποία θα μας επιτρέψει να μην είμαστε απλοί παρατηρητές στις παγκόσμιες οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Για να το πετύχουμε αυτό θα χρειαστούν μεγάλες τομές στο κράτος και την οικονομία.
Θα ήθελα προσωπικά να δω αντιλήψεις να αλλάζουν σε πολλά κοινωνικά στρώματα και πολιτικά φάσματα και τους νέους να έχουν φιλοδοξίες και όραμα επιτυχίας. Πρέπει να τελειώσει η λογική του βολεμένου και του μέτριου.
Πρέπει όλοι μας, εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, ξένοι επενδυτές, αλλά και οι απλοί πολίτες να μπορούμε να εισπράξουμε την επιτακτική ανάγκη της οικονομικής και της κοινωνικής προόδου και να συνδράμουμε με την εργατικότητά μας στην αναγέννηση της Ελλάδος.
Ποιες είναι οι άμεσες προκλήσεις στις οποίες πρέπει να αντεπεξέλθουμε ως χώρα και ως γενιά;
Προκειμένου η οικονομία να ανακάμψει γρήγορα και να δημιουργήσει ευκαιρίες εργασίας, θα πρέπει να επιταχυνθούν όλο τα ώριμα επενδυτικά σχέδια –θα ήθελα να αναφερθώ συγκεκριμένα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών τουρισμού όπου δραστηριοποιούμαι τα τελευταία χρόνια.
Εδώ υπάρχει επιτακτική ανάγκη επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υποδομών (περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, τοπικά οδικά δίκτυα,) και η ενεργή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αποτελεσματική διαχείριση των προορισμών, η βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος και η προβολή της σημασίας του κοινωνικού αποτυπώματος στον τουρισμό.
Σε τοπικό επίπεδο, η αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργεί ως θεματοφύλακας της τουριστικής περιοχής και του προϊόντος της, προωθώντας συνεχείς βελτιώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες με την μορφή της καθαριότητας, της διαχείρισης της κυκλοφορίας, και της ασφάλειας των επισκεπτών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάγκη τουριστικών σπουδών υψηλού επιπέδου. Δεν θα έπρεπε η Ελλάδα να διαθέτει πανεπιστήμιο τουρισμού όταν περίπου το 17% του Εθνικού Ακαθάριστου Προϊόντος και της ελληνικής οικονομίας προέρχεται από αυτόν τον τομέα;/p>
Εξίσου επιτακτική η ανάγκη και η σύνδεση της σχολικής εκπαίδευσης με την έννοια του τουρισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η νέα γενιά πρέπει να συμβάλει στην προώθηση της εικόνας της καινούργιας Ελλάδας!
Πώς θα πείσουμε τους Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν στην Ελλάδα;
Το φαινόμενο του brain gain είναι ένα δίλημμα που και η ίδια αντιμετώπισα όταν κλήθηκα το 1999 να αναλάβω μία θέση σε μεγάλη ελληνική τράπεζα μετά από πολυετή καριέρα στο εξωτερικό. Νομίζω ότι βασική προϋπόθεση για να επιστρέψουν, αποτελεί το να δοθεί ξεκάθαρη η αίσθηση της αξιοκρατίας στις ελληνικές επιχειρήσεις. Πράγμα που -ειδικά για τις γυναίκες στελέχη- δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο απλό ή τόσο αυτονόητο όσο ακούγεται.
Ο επαναπατρισμός των ταλέντων στο ελληνικό επιχειρείν συνάδει με την ριζική αναδιαμόρφωση της αγοράς εργασίας σε ένα νέο ψηφιακό ανταγωνιστικό περιβάλλον που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατες έρευνες κατέστη σαφές ότι οι γυναίκες οδηγήθηκαν στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία λόγω της μειωμένης αξιοκρατίας, των προοπτικών εξέλιξης και των συνθηκών εργασίας.
Όσον αφορά την προσέλκυση καταξιωμένων ελληνίδων στελεχών, πρέπει να διαμορφωθούν οι αντίστοιχες κοινωνικές, πολιτικές δομές οι οποίες θα τους εγγυώνται ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης. Εδώ θεωρώ πολύ σημαντική τη συμβολή καταξιωμένων γυναικών προτύπων, role models, που γυρίσαμε στην Ελλάδα, να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας αλλά και τις δυσκολίες μας, με εκείνες που θέλουν να επιστρέψουν.
Τέλος, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες, όπως του NED Club of Greece, που προωθούν μεταξύ άλλων τη συμμετοχή γυναικών στα ΔΣ εταιρειών, δημιουργούν ένα καινούργιο περιβάλλον στην ελληνική εταιρική διακυβέρνηση.
Προτείνετε μια ιδέα που, εάν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει την Ελλάδα πολλά βήματα μπροστά.
Θα ήθελα να δω το Δημόσιο να διοικείται με τη λογική της μεγιστοποίησης της αξίας που προσφέρει στους Έλληνες πολίτες, αφού οι πολίτες είναι οι πραγματικοί «μέτοχοι» του Ελληνικού Κράτους.
Οι φόροι τους αξίζουν το σεβασμό που τους αναλογεί και μόνον έτσι θα υπάρξει ένα ισχυρό μήνυμα για ένα σύγχρονο κράτος με ένα αξιοκρατικό μοντέλο οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής διακυβέρνησης.