ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για μία ημέρα, οι χώροι του ιδρύματος στο Ψυχικό θα πλημμυρίσουν με ομιλίες, συζητήσεις, εργαστήρια, μουσική και μπόλικα βιβλία, ενώ την ενέργεια υποστηρίζουν αναγνωρισμένοι συγγραφείς.
Το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας γεννήθηκε ως απάντηση στη λανθασμένη, αν και διαδεδομένη, αντίληψη που θέλει τους νέους μακριά από τον χώρο των τεχνών και έχει στόχο να αποτελέσει μια γιορτή για τη λογοτεχνία και τη δημιουργικότητα εμπνέοντας μικρούς, αλλά και μεγάλους.
Μίλησα με τον Γιάννη, μαθητή Λυκείου της Σχολής Μωραΐτη και διοργανωτή του φεστιβάλ, ο οποίος μου έδωσε μερικές πληροφορίες για την εκδήλωση, ενώ παράλληλα μού εξήγησε πόσο σημαντικό είναι τα βιβλία να αποτελούν πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας για τους νέους.
Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται Φεστιβάλ Λογοτεχνίας στη Σχολή Μωραΐτη;
Δεν έχει διοργανωθεί ξανά Φεστιβάλ Λογοτεχνίας στο σχολείο, απ’ όσο γνωρίζουμε, είναι η πρώτη φορά. Στο σχολείο γενικά γίνονται πολλές εκδηλώσεις, αλλά Φεστιβάλ Λογοτεχνίας για πρώτη φορά!
Τι προσφέρει το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας στους μαθητές του σχολείου;
Νομίζω τους προσφέρει κυρίως έναν χώρο για έκφραση και μια ευκαιρία να ανακαλύψουν και άλλες πτυχές των ενασχολήσεων τους, που τα σχολεία συνήθως δεν προωθούν.
Πώς αποφασίσατε να διοργανώσετε το Φεστιβάλ;
Το Φεστιβάλ αποτελεί κοινή και ισότιμη συνεργασία και των δυο μας, που γεννήθηκε από την κοινή μας αγάπη και τον ανεξίτηλο θαυμασμό μας για την τέχνη και την λογοτεχνία. Ξεκινήσαμε με μια τυχαία συζήτηση επί του θέματος, η οποία μας οδήγησε στην ιδέα του Φεστιβάλ μετά από πολύ σκέψη και δισταγμό.
Λίγα λόγια σχετικά με το Φεστιβάλ. Ποιοι θα συμμετέχουν;
Από τις 12 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και συζητήσεις γύρω από ποικίλες θεματικές ενότητες, με καλεσμένους γνωστούς Έλληνες συγγραφείς, ποιητές και καλλιτέχνες.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
«Το Πρώτο μου Βιβλίο» (12:00-13:30), Συμμετέχουν οι Αλεξάνδρα Κ, Πέτρος Μάρκαρης, Κώστας Σπαθαράκης, Ούρσουλα Φωσκόλου και Χρήστος Χωμενίδης.
«Λογοτεχνικοί Γονείς» (13:40-15:00), Θα μιλήσουν και θα συζητήσουν οι Χάρης Βλαβιανός, Μυρσίνη Γκανά, Μιχαλής Γκανάς, Γιάννης Δούκας, Αμάντα Μιχαλοπούλου και Τίτος Πατρίκιος.
«Λογοτεχνία και Τέχνες» (15:45-17:15), Θα πάρουν μέρος οι Θέμελης Γλυνάτσης, Γιώργος Γούσης, Παύλος Νικολακόπουλος και Δημοσθένης Παπαμάρκος, καθώς και η Παυλίνα Βουλγαράκη η οποία θα μιλήσει και θα ερμηνεύσει τραγούδια της.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής (15:00-16:30) με τον Αλέξη Σταμάτη, όπου θα γίνει μια εισαγωγή για το τι σημαίνει να γράφει κανείς, και το Open Mic Event (17:30-18:30) υπό την συνοδεία κλασικής κιθάρας και πιάνου, που θα δώσει τη δυνατότητα σε μαθητές, φοιτητές ή απλώς σε αθεράπευτα δημιουργικούς, να μοιραστούν και αυτοί ένα κομμάτι της τέχνης τους.
Τέλος, κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας θα λειτουργήσει Βιβλιοπωλείο με τη συμμετοχή γνωστών εκδοτικών οίκων.
Ποια είναι η θέση της σύγχρονης λογοτεχνίας στην Ελλάδα της κρίσης;
Όπως πάντα, σημαντικότατη. Η Ελλάδα έχει περάσει πολλές κρίσεις και πάντα έχει καταφέρει να βγάλει λογοτεχνία εξαιρετική και δυνατή. Έτσι και τώρα, λοιπόν.
Στην Ελλάδα του σήμερα προτιμάται η ξένη ή η ελληνική λογοτεχνία;
Αν και η ξένη είναι πολύ διάσημη, θεωρούμε ότι η ανερχόμενη ελληνική λογοτεχνία έχει πολλά να προσφέρει στον σημερινό Έλληνα αναγνώστη.
Λίγα λόγια για την εκδήλωση:
Το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας 2019 είναι πάνω από όλα μια δράση αλληλεγγύης. Η είσοδος είναι 5 ευρώ (3 ευρώ για μαθητές και νέους μέχρι 25 ετών) ενώ όλα τα έσοδά του θα διατεθούν στο μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Library4all» για την ενίσχυση των σχολικών βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα.
Το Library4all είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2013, με σκοπό την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας, μέσω της υποστήριξης και της ενίσχυσης σχολικών βιβλιοθηκών με βιβλία. Ο ρόλος του Library4all είναι να λαμβάνει ενημέρωση για τις ανάγκες των σχολείων σε όλη την Ελλάδα και εν συνεχεία να τα βοηθά να δημιουργήσουν μία βιβλιοθήκη ή να διευρύνουν την υπάρχουσα συλλογή τους.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής (15:00-16:30) με τον Αλέξη Σταμάτη, όπου θα γίνει μια εισαγωγή για το τι σημαίνει να γράφει κανείς, και το Open Mic Event (17:30-18:30) υπό την συνοδεία κλασικής κιθάρας και πιάνου, που θα δώσει τη δυνατότητα σε μαθητές, φοιτητές ή απλώς σε αθεράπευτα δημιουργικούς, να μοιραστούν και αυτοί ένα κομμάτι της τέχνης τους.
Φεστιβάλ Λογοτεχνίας 2019
Κυριακή 31 Μαρτίου 2019, 12μ.μ. – 6μ.μ.
Σχολή Μωραΐτη, Παπαναστασίου & Αγ. Δημητρίου, Παλαιό Ψυχικό