ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από το όπλο του ειδικού φρουρού της ΕΛΑΣ, Επαμεινώνδα Κορκονέα, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος, καθώς σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο.
Η είδηση της εν ψυχρώ δολοφονίας έγινε γνωστή σε όλη την Αθήνα μέσα σε ελάχιστο χρόνο και τα επεισόδια ξέσπασαν σχεδόν αμέσως. Η πόλη τις επόμενες ημέρες παραδίδεται σε μια παρατεταμένη περίοδο ταραχών, που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη των κατοίκων.
Τα γεγονότα
Πορείες διαμαρτυρίας, που διοργανώθηκαν το ίδιο βράδυ του περιστατικού και την επομένη, οδήγησαν σε μεγάλες υλικές καταστροφές γραφείων, καταστημάτων, δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων. Οι ταραχές πέρασαν τα σύνορα της πρωτεύουσας και επεκτάθηκαν σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Αρχικώς η είδηση στα μέσα ενημέρωσης πέρασε ως μαζική επίθεση αναρχικών εναντίον περιπολικού και η πράξη του Κορκονέα ως απόπειρα να προστατεύσει τη ζωή του. Ωστόσο, η αλήθεια δεν άργησε να αποκαλυφθεί.
Αφού πληροφορήθηκε το περιστατικό, ο υφυπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Χηνοφώτης κίνησε άμεσα τη διαδικασία για να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δυο ειδικοί φρουροί, όπως επίσης και ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων. Λίγο αργότερα οι δύο προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα για ανάκριση, ενώ ορίστηκαν άμεσα τρεις εισαγγελείς, προκειμένου να διερευνήσουν τα αίτια του περιστατικού.
Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και για παράνομη οπλοχρησία στον Κορκονέα και στον Σαραλιώτη δίωξη για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία.
Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος βρισκόταν σε κομματική εκδήλωση στις Σέρρες, μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό μετέβη άμεσα στην Αθήνα και έπειτα από δηλώσεις, υπέβαλε ο ίδιος μαζί με τον υφυπουργό την παραίτησή του για το περιστατικό για λόγους ευθιξίας. Παρά ταύτα, οι παραιτήσεις δεν έγιναν αποδεκτές από τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.
Η δίκη Κορκονέα
Η δίκη της υπόθεσης ορίστηκε για τις 15 Δεκεμβρίου 2009 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκίδας, ωστόσο έπειτα από έντονες διαμαρτυρίες και ενστάσεις από φορείς της πόλης, το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου παρέπεμψε την υπόθεση στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, με αποτέλεσμα η δίκη να ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου 2010.
Στις 11 Οκτωβρίου 2010, το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Άμφισσας έκρινε ένοχο και καταδίκασε τον Επαμεινώνδα Κορκονέα σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο.
Ο47χρονος διανύει φέτος τον δέκατο χρόνο κράτησής του και βρίσκεται στις φυλακές Δομοκού.
Ένοχος κρίθηκε και ο Βασίλης Σαραλιώτης, ο οποίος ήταν παρών στο περιστατικό, σε 10 χρόνια φυλάκιση για συνέργεια. Ωστόσο, ο Σαραλιώτης ένα χρόνο μετά την καταδίκη του αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, καθώς το Εφετείο έκανε δεκτή την αίτησή του για αναστολή της εκτέλεσης της ποινής.
Ο Σαραλιώτης, 41 ετών σήμερα, εργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία χρόνια σε μια επιχείρηση εμπορίας καφέ στην περιοχή της Δράμας.
Οι δύο πρώην αστυνομικοί-ειδικοί φρουροί αποτάχθηκαν από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία. Από τον Απρίλιο του 2017 έχει ξεκινήσει στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας η δίκη, σε δεύτερο βαθμό.
Έκκληση της μητέρας
Δέκα χρόνια μετά και έχοντας βιώσει τον αφόρητο πόνο της απώλειας του παιδιού της, η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν, έστειλε το δικό της μήνυμα σε όσους βγαίνουν σήμερα στο δρόμο, τονίζοντας ότι τα επεισόδια αμαυρώνουν τη μνήμη του παιδιού της.
«Αν ζούσε ο Αλέξανδρος θα τα αποδοκίμαζε, είμαι σίγουρη. Δεν θα ήθελε να συνδεθεί το όνομά του με βιαιοπραγίες και καταστροφές» δήλωσε στον ΑΝΤ1. «Σπιλώνουν με τη συμπεριφορά τους τη μνήμη του Αλέξανδρου και θίγουν, κατ’ επέκταση, την τιμή και την υπόληψη της οικογένειάς μας» συμπλήρωσε.
«Το παιδί μου δεν ήταν παραβατικό. Η παραβατικότητα προέκυψε από την υπερασπιστική γραμμή των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορούμενου Κορκονέα. Θυμάμαι τη ρήση του Γκέμπελς ‘Συκοφαντείτε, συκοφαντείτε, συκοφαντείτε’» συνέχισε η Τζίνα Τσαλικιάν. «Ο Αλέξανδρος ήταν ένα παιδί χαρούμενο, ευχάριστο, ευαίσθητο, γενναιόδωρο. Ήταν πολύ αγαπητός στους φίλους του. Είχε πάρα πολλούς φίλους και ήταν ένα παιδί- δυστυχώς, τελικά- πολύ αθώο και πολύ καλοπροαίρετο» είπε ακόμη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»