ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στη λίστα με τα γεωπάρκα της Ουνέσκο θα προστεθεί σύντομα και η Νίσυρος, το νησί-Ηφαίστειο με το μοναδικό επισκέψιμο κρατήρα στον κόσμο.
Το γραφικό νησί της άγονης γραμμής με το άγριο και ιδιαίτερο τοπίο, το επιβλητικό κτήριο των Λουτρών και το Ηφαίστειο που γεμίζει δέος και θαυμασμό τους επισκέπτες του ξεχωρίζει και κερδίζει μια μοναδική θέση στην καρδιά τους. Έχει όμως και σημαντικά προβλήματα υποδομών όπως το πρόβλημα υδροδότησης που απασχολεί τους κατοίκους και κυριαρχεί στις συζητήσεις.
To ακριτικό νησί όμως, ήρθε η ώρα να μπει σε μια νέα εποχή και ο Dr. Χριστοφής Κορωναίος, κινητήριος δύναμη στο δρόμο του νησιού προς τη ανάπτυξή του, μίλησε αποκλειστικά στο mononews για τις αλλαγές που έρχονται. O Dr. Χριστοφής Κορωναίος είναι ο Έλληνας Δήμαρχος με το ….πιο βαρύ βιογραφικό, ο οποίος έχοντας ολοκληρώσει μια σημαντική ακαδημαϊκή και ερευνητική καριέρα στις ΗΠΑ, από το 2014 εκλέγεται στη Νίσυρο.
Αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα του και στο μικρό ακριτικό νησί των παιδικών του χρόνων για να συμβάλει όσο μπορεί με τις ικανότητες και τις γνώσεις του ώστε να αναδείξει την ομορφιά του και να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής σε αυτό λύνοντας τα σημαντικά προβλήματα υποδομών του.
Όπως μας λέει, η επόμενη χρονιά είναι πολύ σημαντική για τη Νίσυρο, αφού μια σειρά από σημαντικούς στόχους είναι στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή τους. Τον Οκτώβριο αποφασίζεται η ένταξη της Νισύρου στα γεωπάρκα της Ουνέσκο, ξεκινάει η πρώτη προκήρυξη για τη δημοπράτηση του κτηρίου των ιαμάτικών Λουτρών, προχωρούν οι διαδικασίες για την ανακατασκευή του δικτύου νερού και του λιμανιού και ταυτόχρονα και οι επαφές για την ένταξη της Νισύρου στα Greco islands, στα πράσινα αυτόνομα ενεργειακά νησιά της χώρας.
Ύδρευση, αποχέτευση, βιολογικός, επέκταση του λιμανιού, ανακατασκευή των Λουτρών και σχέδια για ενεργειακή αυτονομία προχωρούν συστηματικά και υπόσχονται να φέρουν το μέλλον και στο μικρό νησί των Δωδεκανήσων. Κι ο Δήμαρχός του ζητάει το αυτονόητο από Voadafone και Wind…να καλύπτουν με σήμα από την Ελλάδα το νησί, και να μην καλωσορίζουν τους επισκέπτες του σαν να βρίσκονται στην Τουρκία….
Ποιο είναι το σχέδιο για να μετατραπεί η Νίσυρος σε πράσινο νησί;
Ο Δήμος διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο, για να γίνει η Νίσυρος πράσινο νησί και σταδιακά να καλύπτει το σύνολο των αναγκών της από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και όχι από το καλώδιο που έρχεται από την Κω και της δίνει ρεύμα από μονάδα παραγωγής ενέργειας από μαζούτ. Το όραμα μου είναι το νησί μου να αλλάξει εποχή και να αναπτυχθεί με σεβασμό στο περιβάλλον, τους επισκέπτες και τους κατοίκους του.
Όσον αφορά τη γεωθερμία, το νησί διαθέτει και κοιτάσματα υψηλής ενθαλπίας, αφού στον κρατήρα του ηφαιστείου έχουμε θερμοκρασίες 350 βαθμών, όμως είμαστε ενάντια στην εκμετάλλευση αυτού του πεδίου γιατί θα έχει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον αέρα και στη θάλασσα αφού θα απελευθέρωνε χημικές ουσίες που στερεοποιούνται και θα κατέληγαν στο περιβάλλον.
Μπορούμε όμως να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα χαμηλής ενθαλπίας και έχουμε μια μελέτη για την παραγωγή πόσιμου νερού από αφαλάτωση με θερμότητα από το γεωθερμικό πεδίο. Επίσης, έχουμε ένα πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για τις ανάγκες του Δήμου. Στόχος μας είναι η ένταξη της Νισύρου στα Greco Islands με στόχο να γίνουμε πράσινο νησί και να καλύπτουμε αυτόνομα τις ενεργειακές μας ανάγκες, από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, χρησιμοποιώντας φωτοβολταϊκά και γεωθερμία.
Θα ξεκινήσουμε, από τον ξενώνα του Δήμου, το Γυμνάσιο και το Λύκειο και το κτήριο του Δήμου, πρώτα αυτά θέλουμε να τα κάνουμε αυτόνομα με ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά, και σταδιακά και το υπόλοιπο νησί.
Επίσης, θέλουμε οι δεξαμενές νερού και τα συστήματα αφαλάτωσης να λειτουργούν επίσης με πράσινη ενέργεια και εξετάζουμε να έχουμε και τη θέρμανση στα Λουτρά από τα θερμά νερά των Λουτρών.
Σχεδιάζετε να αναβιώσετε τα ιαματικά Λουτρά του νησιού και πότε;
Για την ανακατασκευή των Λουτρών έχουμε πάρει μια χορηγία 2 εκ. ευρώ από τον ομογενή Νίκο Ανδριώτη που κατάγεται από το νησί. Η Αναπτυξιακή ΚΟΑΝ συντονίζει τη διαδικασία, θα βάλει και ο Δήμος 2 εκατ. ευρώ και θα πάρουμε και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Θα ξεκινήσουμε τον Οκτώβριο τη δημοπράτηση ενός μικρού μέρους του έργου, ύψους 1 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή ενός πρώτου τμήματος. Όταν ολοκληρωθεί όλο το έργο, κάτι που θα γίνει κομμάτι κομμάτι συνολικά τα Λουτρά θα διαθέτουν 57 δωμάτια. Στόχος είναι με την αναβίωση των Λουτρών να προωθηθεί ο ιαματικός τουρισμός του νησιού και να αυξηθεί η τουριστική περίοδος στη Νίσυρο στους 8-10 μήνες αλλά και οι τουρίστες να παραμένουν περισσότερο καιρό στο νησί, γιατί τώρα κυρίως έρχονται για ημερήσια εκδρομή από την Κω.
Τα Λουτρά έχουν μια μοναδική αρχιτεκτονική, που θέλουμε να παραμείνει και να ανδειχθεί.
Πόσο κοντά είναι να ανακηρυχθεί η Νίσυρος Γεωπάρκο Ουνέσκο;
Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ένταξη της Νισύρου στη λίστα με τα γεωπάρκα της Ουνέσκο πριν 1,5 χρόνο περίπου, τώρα έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες και οι κριτές θα έρθουν τον Οκτώβριο για τις τελικές τους αποφάσεις. Μετά το νησί θα αναβαθμιστεί τουριστικά και περιβαλλοντικά και θα αποκτήσει διεθνή προβολή για τη γεωλογική του μοναδικότητα ενώ θα γίνει γνωστό και σε μια ακόμη σημαντική κατηγορία τουριστών.
Το ηφαίστειο που είναι το νησί, είναι ένα θαύμα της φύσης, καθώς είναι το μοναδικό στον κόσμο με επισκέψιμο κρατήρα.
Πώς αποφασίσατε να αφήσετε την καριέρα σας στις ΗΠΑ για να γίνετε Δήμαρχος σε αυτό το μικρό νησί;
Μεγάλωσα εδώ και αγαπώ αυτόν τον τόπο και ο κύριος λόγος που γύρισα πίσω είναι ότι θέλω να αφήσω κάτι σε αυτόν τον τόπο. Στο νησί υπήρχε τεράστιο πρόβλημα με τις υποδομές και τώρα έχουμε μπει όλα σε ένα δρόμο για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τις υποδομές του νησιού, την ποιότητα ζωής των κατοίκων και τις δυνατότητές τους να αξιοποιήσουν τον τόπο τους.
Από το 2014 που ανέλαβα, τα πρώτα 3 χρόνια ήταν πολύ δύσκολα. Υπήρχαν αλλαγές νόμων, η εταιρεία υδάτων ήταν καταχρεωμένη και δεν μπορούσαμε να γίνουν καθόλου έργα. Το νησί χρειαζόταν έργα αποχέτευσης και ύδρευσης και η εταιρεία του Δήμου ήταν καταχρεωμένη και δεν μπορούσε να τα κάνει. Μέχρι το 2018 κλείσαμε την εταιρεία, και από τότε ουσιαστικά ξεκινήσαμε τη διαδικασία και μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει κάποια πρώτα σημαντικά βήματα.
Τώρα ξεκινάει η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού με στόχο σε ένα χρόνο να λειτουργεί. Το δίκτυο ύδρευσης των οικισμών Εμπορειού και Νικιών (οι 2 ορεινοί οικισμοί του νησιού), ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο, ένα έργο 1,5 εκατ. ευρώ. Το έργο ύδρευσης – αποχέτευσης Μανδρακιού και Πάλων (οι 2 παραθαλάσσιοι οικισμοί του νησιού) έχει εγκριθεί και σύντομα θα ξεκινήσει η επένδυση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Σήμερα το δίκτυο ύδρευσης στο Μανδράκι επειδή έχει πολλές διαρροές δεν το έχουμε ανοικτό παρά μόνο λίγες ώρες την εβδομάδα, και το υπόλοιπο διάστημα η υδροδότηση γίνεται από στέρνες. Όσον αφορά το λιμάνι, και εκεί πρέπει να γίνουν σημαντικά έργα για την επέκτασή του στα 170 μ, και έχει ενταθεί στο Ειδικό αναπτυξιακό του 2018, ενώ η μελέτη ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2022.
Με τα έργα αυτά θα αλλάξει το νησί. Το λιμάνι όταν τελειώσει θα μπορεί να δεχτεί και κρουαζιερόπλοια, ενώ όταν ολοκληρωθούν τα δίκτυα ύδρευσης θα αλλάξει η ποιότητα ζωής των κατοίκων και οι δυνατότητές τους.
Μιλώντας για υποδομές, είναι δυνατόν οι κάτοικοι του μισού νησιού και οι επισκέπτες του, να πρέπει να συνδέονται με τουρκικές εταιρείες για να έχουν σήμα στα τηλέφωνά τους;
Μόνο η Cosmote έχει ισχυρό σήμα και αυτό γιατί το 2016 έγινε μια συναυλία στον κρατήρα του Ηφαιστείου και ήταν προϋπόθεση ασφάλειας να υπάρχει ισχυρό σήμα και να εξασφαλίζεται καλή σύνδεση. Συνεργάστηκε ο Δήμος μαζί τους, τοποθέτησαν κεραία και από τότε έχουμε σήμα.
Οι άλλες δύο εταιρείες, δεν έχουν σήμα στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού και ούτε στη διαδρομή με το πλοίο από την Κω στη Ρόδο…. Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα, τα ακριτικά νησιά να καλύπτονται από τηλεπικοινωνιακό σήμα των εταιρειών της Ελλάδας και όχι να σε καλωσορίζουν από την Τουρκία, ενώ είσαι στην Ελλάδα…Δημιουργείται πολύ περίεργη εικόνα στους επισκέπτες Έλληνες και ξένους. Θα έπρεπε να είναι σημαντικό θέμα η κάλυψη με τηλεπικοινωνιακό σήμα από την Ελλάδα ολόκληρης της χώρας και ειδικά των ακριτικών νησιών.
Νίσυρος
Η Νίσυρος είναι ένα από τα νησιά της άγονης γραμμής του Αιγαίου, νησιά δηλαδή με χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης και προβληματική σύνδεση με τα υπόλοιπα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι ένα νησί -ηφαίστειο, το νεότερο και μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο του Αιγαίου που την κάνει να έχει μεγάλο γεωλογικό ενδιαφέρον για τον επισκέπτη, αφού πρόκειται για ένα μοναδικό γεώτοπο, ένα διατηρητέο μνημείο της φύσης.
Πάνω από 40 μονοπάτια θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιδιαίτερου γεωλογικού και φυσιολατρικούς ενδιαφέροντος ενώ σε πολλά σημεία κατά μήκος των ακτών του νησιού αναβλύζει ζεστό νερό σε θερμοκρασίες από 30 ως 61 βαθμούς.
Ανήκει στην ομάδα των αρχαίων Νοτίων Σποράδων, και βρίσκεται βορειοδυτικά της Ρόδου, ανάμεσα στην Κω, την Τήλο και την Αστυπάλαια. Συγκεκριμένα, απέχει 8 μίλια ΒΔ. της Τήλου, και 10 μίλια νότια της Κω, στην οποία και υπάγεται διοικητικά, και 9 ναυτικά μίλια δυτικά από το ακρωτήρι Ντάτσα της Τουρκίας. Η Νίσυρος έχει έκταση περίπου 41 τετραγωνικά χιλιόμετρα και συνολικό μήκος ακτών περίπου 24 χιλιόμετρα.
Η Νίσυρος είναι ένα ηφαίστειο που αποτελεί μέρος του ηφαιστειακού τόξου της νότιας Ελλάδας. Βρίσκεται στην άκρη του τόξου του Αιγαίου, μαζί με τη Καλδέρα της Κω και τη νήσο Γυαλί. Οι πρώτες υποθαλάσσιες εκρήξεις έλαβαν χώρα πριν 150.000 χρόνια, ενώ η κύρια δραστηριότητα συνέβη 40 με 10 χιλιάδες χρόνια πριν.
Σήμερα λαμβάνουν χώρα υδροθερμικές εκρήξεις. Η Νίσυρος αποτελείται από ηφαιστειογενή βουνά, ενώ το κέντρο της νήσου καταλαμβάνει μία καλδέρα διαμέτρου 4 χλμ., από τον πυθμένα και μέχρι την επιφάνεια του οποίου απαντάται θείο. Μέσα στη καλδέρα βρίσκεται ο μεγαλύτερος υδροθερμικός κρατήρας στον κόσμο, ο Στέφανος, ο οποίος έχει διάμετρο 300 μέτρα, ενώ συνολικά η Νίσυρος έχει 5 κρατήρες.
Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου έλαβε χώρα το 1888 και σήμερα στο νησί υπάρχουν ενεργές φουμαρόλες. Λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Νίσυρο υπάρχουν θερμές πηγές με θερμοκρασία από 30 μέχρι 60 °C,[2] εκ των οποίων οι κυριότερες είναι στα Λουτρά και τους Πάλους. Ένας ηφαιστειακός δόμος υψώνεται στα 700 περίπου μέτρα, δίνοντας και το μεγαλύτερο υψόμετρο της νήσου.
Χριστοφής Κορωναίος-Who is who
Ο Δήμαρχος Νισύρου Χριστοφής Κορωναίος γεννήθηκε, μεγάλωσε και παρακολούθησε το δημοτικό σχολείο και το ημιγυμνάσιο στη Νίσυρο. Αποφοίτησε από το Ιπποκράτειο Γυμνάσιο της Κω.
ΣΠΟΥΔΕΣ
Χημικός Μηχανικός στο Columbia University στη Νέα Υόρκη της Αμερικής (1976).
Μεταπτυχιακό Masters of Science στη Χημική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια (Columbia University), με υποτροφία από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών της Αμερικής (NSF) (1978).
Μεταπτυχιακό Masters of Philosophy στην Επιστήμη της Ενέργειας, στο πανεπιστήμιο New York University στην Νέα Υόρκη, με πανεπιστημιακή υποτροφία (1984).
Διδακτορικό πτυχίο (1987) στην Χημική Μηχανική από την σχολή Χημικών Μηχανικών του πανεπιστημίου Κολούμπια (Columbia University), με πανεπιστημιακή υποτροφία, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε βοηθός διδασκαλίας για τέσσερα χρόνια.
ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ
Εργάστηκε στην Χημική Βιομηχανία στην Αμερική ως Μηχανικός Ανάπτυξης και Σχεδιασμού Καινοτόμων Διεργασιών Παραγωγής. Το 1987, προσελήφθη στο ερευνητικό κέντρο της μεγαλύτερης χημικής εταιρίας Dow Chemicals, όπου εργάστηκε ως ανώτερος ερευνητής. Στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του πανεπιστημίου Κολούμπια επανήλθε το 1991 προσληφθείς ως καθηγητής όπου παρέμεινε έως το 1998.
Στην Ελλάδα, επέστρεψε με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα επαναπατρισμού Ελλήνων επιστημόνων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Η αγάπη του για το νησί που γεννήθηκε και μεγάλωσε τον οδήγησε στη συγγραφή και έκδοση μουσικών συλλογών για την προώθηση και διάδοση της πολιτιστικής ιστορίας του νησιού.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Ιδρυτής του «Ελληνικού Επιστημονικού Ομίλου Νέας Υόρκης» (1991) Παράρτημα του Ελληνικού Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ)
Πρόεδρος του Συλλόγου Νισύριων Αμερικής «ΓΝΩΜΑΓΟΡΑΣ» (1992-1998)
Απονομή Βραβείου της «ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ» (1995)
Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανήσιων Σωματείων Αμερικής (1994-1998) και Καναδά (1998)
Ιδρυτικό Μέλος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) (1995)
Προσωπική Τιμητική Διάκριση (1996)
Τιμητική Διάκριση από την Γερουσιαστή του Αμερικανικού Κογκρέσου «CAROLYN B. MALONEY» Σχολικό Συμβούλιο Προγραμματισμού (1996–1998)
Μέλος Ελληνικών Σχολείων Νέας Υόρκης
Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης (1998) Μέλος GREEK LEADERSHIP USA (1996-1997)
Διάκριση από την Κυβέρνηση της Χιλής (2001)
Προσωπική Τιμητική Διάκριση για την συμβολή στον αντιδικτατορικό αγώνα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- H FED ισοπέδωσε τη Wall Street: Βουτιά 3% για τον Nasdaq, 1.100 μονάδες πτώσης για τον Dow Jones
- Πετρέλαιο: Μικρή άνοδος μετά τα νέα στοιχεία για τα αποθέματα στις ΗΠΑ
- Τζερόμ Πάουελ: Δύσκολη απόφαση η σημερινή μείωση επιτοκίων – Θα είμαστε πιο προσεκτικοί πλέον
- Βουλγαρία; Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε θεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ