Σημαντικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αύξηση της ανθεκτικότητας και της προστασίας των δασικών εκτάσεων της χώρας μας, αλλά και των δασικών οικισμών, απέναντι στις πυρκαγιές, ανακοίνωσε ο αρμόδιος , Θεόδωρος Σκυλακάκης σε σχετική συνέντευξη τύπου.

Όπως δήλωσε, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για το άμεσο μέλλον θα έχουμε ενδεχομένως όλο και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς διανύσαμε των θερμότερο χειμώνα και τη θερμότερη άνοιξη των τελευταίων δεκαετιών.

«Παρά τις δυσκολίες, έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία των δασών μας», δήλωσε.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Σκυλακάκης, από το ΥΠΕΝ έχει ανατεθεί στην Ακαδημία Αθηνών μία πολύ εξειδικευμένη κλιματική μελέτη, προκειμένου να διαπιστώσουμε ποιές είναι οι πιο ευάλωτες περιοχές στη χώρα απέναντι στην κλιματική κρίση.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, ευάλωτα απέναντι στις συνέπειες του φαινομένου είναι όλα τα δασικά οικοσυστήματα στη χώρα, η Ανατολική Ελλάδα, τα νησιά Αιγαίου από πλευράς διαθεσιμότητας νερού, αλλά και όλη η χώρα με κινδύνους πλημμύρας, χαλαζιού κλπ.

Μάλιστα, όπως τόνισε, οποιαδήποτε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα έχει επίδραση και στην μείωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, μετά από 30 χρόνια.

Ειδικότερα, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε σε τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες που πρόκειται να αλλάξουν τον χάρτη της δασοπροστασίας στη χώρα μας ενώ οι οικονομικοί πόροι, που διατίθενται για τις προληπτικές δράσεις, ξεπερνούν στο σύνολό τους τα 270 εκατομμύρια ευρώ.

Η πρώτη πρωτοβουλία αφορά το πρόγραμμα Antinero, συνολικού ύψους 225 εκατομμυρίων, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που έχει να κάνει με τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, τον καθαρισμό των δασών και τη δημιουργία δασικών δρόμων, το οποίο φέτος έχει προχωρήσει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Η δεύτερη είναι η δασική μεταρρύθμιση η οποία ψηφίστηκε από την Βουλή τον Απρίλιο και πλέον έχουμε τις πρώτες διαχειριστικές μελέτες για τα δάση της χώρας, ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ, το σύνολο των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 3,5 μήνες.

«Για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική μας ιστορία, τα δάση της Αττικής θα αποκτήσουν διαχειριστικές μελέτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός ΠΕΝ.

Κατόπιν, θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί, με τους οποίους θα προκύψουν διαχειριστικά σχήματα ή συνεταιρισμοί που θα προχωρήσουν στην διαχείριση των δασών.

Η τρίτη πρωτοβουλία έχει να κάνει με την εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας με έμφαση στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος.

Όπως έκανε γνωστό ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ενίσχυση της πυροπροστασίας σε οικισμούς, σε 217 δήμους παρέχουμε έκτακτους πόρους, για να καλύψουν τη χρηματοδότηση, προκειμένου να φτιάξουν ζώνες πυροπροστασίας, και προστασίας των οικισμών, με μέσο κόστος της τάξης των 400 ευρώ ανά στρέμμα.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες γύρω από τους οικισμούς, ενώ “τρέχει” ήδη η σχετική ευέλικτη πρόσκληση με άμεση εφαρμογή από το Πράσινο Ταμείο, όπως είπε.

Απ΄ την πλευρά του ο γενικός γραμματέας δασών κ. Στάθης Σταθόπουλος, ξεκαθάρισε ότι οι διαχειριστικές μελέτες είναι ήδη υπογεγραμμένες και συμβασιοποιημένες με βάση το Antinero, με προτεραιότητα στα δάση της Αττικής αλλά και τον σκληρό πυρήνα των δασών της χώρας, ενώ προανήγγειλε έναν μόνιμο αυτοχρηματοδοτούμενο μηχανισμό για τον καθαρισμό των δασών.

O Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, κ. Ανδρουλάκης Γιάννης, αναφέρθηκε στις δράσεις που προβλέπονται για την αξιοποίηση των πόρων ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται να ενισχυθεί η πυροπροστασία στα δάση και τους οικισμούς της χώρας μας.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί οι ενάρξεις των δικαιούχων δήμων ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης και εκτίμησε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί, αναμένεται να επιτευχθούν εγκαίρως.

Τη δασώδη βλάστηση της χώρας μας ανέλυσε ο κ. Ευ. Γκουντούφας, αν. προϊστάμενος στη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, και έκανε γνωστό τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να στελεχωθεί το εγχείρημα της δασοπροστασίας της χώρας μας.

«Είναι τόσο επείγουσα η νέα κατάσταση και η νέα πραγματικότητα που επιβάλει η κλιματική κρίση, που μας υποχρεώνει να δουλεύουμε παράλληλα για την εφαρμογή όλων των πρωτοβουλιών για την προστασία των δασών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

Eπεσήμανε δε, ότι οι προδιαγραφές των τεχνικών μελετών πυροπροστασίας, που θέτει το ΥΠΕ όσον αφορά τις υποχρεώσεις των ιδιωτών για τις οικείες τους, αυτές είναι ενδεικτικές και όχι υποχρεωτικές, παρόλα αυτά πρέπει να γίνουν τα κλαδέματα και να απομακρυνθεί η οποιαδήποτε καύσιμη ύλη.

Διαβάστε επίσης:

Χρήστος Σταϊκούρας: Οκτώ τομείς υποδομών και μεταφορών για τη μετατροπή της κλιματικής κρίσης σε ευκαιρία «πράσινης» ανάπτυξης

Γαλλία – Δημοσκόπηση: Η ακροδεξιά θα λάβει στις ευρωεκλογές περίπου το 40% των ψήφων

Γ. Αλαφούζος: Δεν έχουμε δει ακόμη κανένα εναλλακτικό καύσιμο που να είναι είτε διαθέσιμο είτε πολύ ελπιδοφόρο