• Ποσειδώνια

    Ημέρα Περιβάλλοντος 2024

    «Posidonia Oceanica: Do Not Disturb»: Μία καμπάνια που μας προτρέπει να προστατεύσουμε τη θάλασσα σε βάθος

    • NewsRoom

    Η Teleperformance στην Ελλάδα και η Aegean Rebreath συμμαχούν για την προστασία των Λιβαδιών Ποσειδωνίας, έναν παράδεισο απαραίτητο για την ισορροπία του οικοσυστήματος

    Διανύουμε το καλοκαίρι, την δημοφιλέστερη εποχή του χρόνου και το μυαλό μας βρίσκεται σε όμορφες παραλίες. Πολύ συχνά όμως, ενώ απολαμβάνουμε τη θάλασσα, δυστυχώς μένουμε στην «επιφάνειά της». Πόσες φορές έχουμε αναφωνήσει σχεδόν με αποστροφή «δεν είναι ωραία εδώ! Έχει φύκια!»;

    Στην πραγματικότητα, τα «φύκια» αυτά, που συχνά υποτιμούμε, έχουν ένα γοητευτικό όνομα: Posidonia Oceanica ή Ποσειδωνία η Ωκεάνειος.

    Πρόκειται για το μυστικό, υποθαλάσσιο υπερόπλο της Μεσογείου, που ενώ προσφέρει αμέτρητα οφέλη στο οικοσύστημα, απειλείται από την αλόγιστη αγκυροβόληση σκαφών αναψυχής και άλλου είδους ανθρώπινες παρεμβάσεις, που διαταράσσουν την ισορροπία του βυθού.

    Η Teleperformance στην Ελλάδα και η Aegean Rebreath ενώνουν τις δυνάμεις τους και, μέσα από την καμπάνια ‘Posidonia Oceanica: Do Not Disturb’, μας καλούν να εξερευνήσουμε, να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε την ηρεμία των πολύτιμων λιβαδιών Ποσειδωνίας, έτσι ώστε να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν εδώ και χιλιάδες χρόνια: να εργάζονται αθόρυβα για το καλό μας.

    Το πολύπλευρο και καλά μελετημένο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και δράσης για την προστασία των Λιβαδιών Ποσειδωνίας θα πραγματοποιηθεί αρχικά στον Δήμο Μαρκοπούλου – Μεσογαίας, με πρώτη περιοχή ενδιαφέροντος το Πόρτο Ράφτη. Για την πραγματοποίηση του προγράμματος συνεργάζονται εκτός από τη Δημοτική αρχή, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μαρκόπουλου και το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ.

    Επιπλέον, η αποκατάσταση των λιβαδιών Ποσειδωνίας αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των ψαριών, αφού είναι τόπος αναπαραγωγής πλήθους θαλάσσιων οργανισμών.

    Το πρόγραμμα θα κινηθεί σε πέντε άξονες. Ξεκινά με χαρτογράφηση και αξιολόγηση των αναγκών στην περιοχή παρέμβασης με λεπτομερή ανάλυση της πίεσης αγκυροβολίας στα λιβάδια Ποσειδωνίας.

    Ακολουθεί η αξιολόγηση της οικολογικής κατάστασης των λιβαδιών. Στη συνέχεια, η εξασφάλιση αδειών για την τοποθέτηση αγκυροβολίων, η εγκατάσταση τεχνητού αγκυροβολίου και τέλος, η εφαρμογή παρεμβάσεων αποκατάστασης (φύτευση) σε περιορισμένη περιοχή. Οι εργασίες πεδίου έχουν ήδη ξεκινήσει με επιτυχία.

    Όπως αναφέρει πολύ εύστοχα εκ μέρους της Teleperformance στην Ελλάδα, η Chief Marketing Officer της εταιρείας Μυρσίνη Σωτηροπούλου: «Η υποστήριξη ενός καινοτόμου ερευνητικού προγράμματος που συνδυάζει την μελέτη, την ουσιαστική παρέμβαση και την ευαισθητοποίηση με έγκριτους επιστημονικούς και θεσμικούς φορείς αντανακλά την ολιστική προσέγγιση που έχει η εταιρεία μας στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία. Μέσα από το μήνυμά μας “Do Not Disturb” θέλουμε να αναδείξουμε το πόσο σημαντικό είναι να αφήσουμε τα Λιβάδια Ποσειδωνίας άθικτα να συνεχίσουν την σιωπηλή, αλλά πολύτιμη περιβαλλοντική τους προσφορά».

    Teleperformance Ελλάδας

    H συγκεκριμένη δράση αποτελεί μέρος του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Teleperformance στην Ελλάδα και αντικατοπτρίζει με τον ιδανικότερο τρόπο τις αρχές και τις αξίες της για τον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον, στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας Citizen of the Planet (COTP).

    Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα κάνουμε μία αναζωογονητική βουτιά και θα κοιτάξουμε μέσα από τη μάσκα μας τον βυθό, ας δούμε τα «φύκια» με άλλο μάτι και ας θυμηθούμε το υπέροχο όνομά τους και τις τόσο ευεργετικές τους δράσεις για τον πλανήτη!

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Restoring the future of nature»

    Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ