ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Δημήτρης Βερβερσός, Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, απαντά σχετικά με «τις ανακρίβειες και τις ελλείψεις άρθρου της Καθημερινής» κατά το οποίο οι δικηγόροι συγκαταλέγονται μεταξύ των επαγγελματιών που δε χρησιμοποιούν POS.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του φύλλου της Καθημερινής, που κυκλοφόρησε την περασμένη Κυριακή «Μόλις 3470 δικηγόροι (γραφεία) δέχτηκαν πληρωμή μέσω POS. Οι συναλλαγές τους ανήλθαν σε 11,18 εκατομμύρια ευρώ. Οι δικηγόροι (όχι τα γραφεία) ξεπερνούν τις 22.000». Παράλληλα στο άρθρο γίνεται σαφής συσχέτιση μεταξύ της χρήσης POS και της φοροδιαφυγής.
Όπως τόνισε ο Δημήτρης Βερβερσός, εάν σκοπός είναι η ακριβής, αντικειμενική ενημέρωση και όχι ο λαϊκισμός και η πρόκληση εντυπώσεων, κατ’ αρχάς ο συντάκτης του άρθρου θα έπρεπε να είχε ερευνήσει και να αναφερθεί εν συνόλω το ποσοστό των ηλεκτρονικών συναλλαγών έναντι του συνόλου των πραγματοποιούμενων συναλλαγών από εκάστη επαγγελματική κατηγορία, και εν προκειμένω τους δικηγόρους.
Ο κ. Βερβερσός υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ηλεκτρονικών συναλλαγών των δικηγόρων λαμβάνει χώρα μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (με e-banking) και όχι μέσω POS. Αυτό είναι εύλογο καθ’ όσον μεταξύ δικηγόρου και εντολέως εδραιώνεται σχέση διαρκής, η οποία δεν ομοιάζει με τις ανώνυμες «χέρι με χέρι» καθημερινές συναλλαγές, όπου συνήθως γίνεται χρήση κάρτας, σε καταστήματα εστιατόρια, ξενοδοχεία, καφέ κοκ.
Επιπλέον, όσον αφορά τον περιορισμένο αριθμό δικηγόρων που κάνουν χρήση τερματικού POS, ο πρόεδρος του ΔΣΑ αναφέρει ότι δεν μνημονεύεται πως στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και του ΔΣΑ, οι δικηγόροι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, χρησιμοποιούν virtual POS, που λειτουργεί απευθείας μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, χωρίς τερματικό, και χωρίς την καταβολή πάγιου μηνιαίου τέλους χρήσης.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος χαρακτήρισε «ατυχή» την επιχειρούμενη σύνδεση μεταξύ φοροδιαφυγής και χρήσης POS, καθώς η ύπαρξη και μόνον POS στο δικηγορικό γραφείο δεν συνιστά conditio sine qua non, ήτις αποτρέπει την πραγματοποίηση αδήλωτης συναλλαγής, εάν αυτή αποφασιστεί από τα μέρη. Σε κάθε περίπτωση, είναι γνωστό ότι συναλλαγές άνω των 500 € δεν μπορούν πλέον να γίνουν με μετρητά, και αυτή λειτουργεί ως μια δικλείδα ασφαλείας για την αποτροπή της φοροαποφυγής.
Επιπλέον, ο κ. Βερβερσός εξηγεί ότι κατά τρόπο παραπειστικό στο άρθρο γίνεται αναφορά στον συνολικό αριθμό των δικηγόρων, κατ’ αντίστιξη (υποτίθεται) προς τη μειωμένη χρήση POS από τον κλάδο. Με αυτόν τον τρόπο θεωρεί ότι παραγνωρίζεται η επαγγελματική πραγματικότητα μιας πολύ μεγάλης μερίδας δικηγόρων, και κυρίως εκείνων που εργάζονται με καθεστώς έμμισθης εντολής ή με οιονεί έμμισθη σχέση («μπλοκάκι»), εκείνων που χρησιμοποιούν την κατοικία τους ως επαγγελματική έδρα, αλλά και εκείνων που δεν έχουν καμία παράσταση και άρα στερούνται επαγγελματικών συναλλαγών, για τους οποίους η μη χρήση POS είναι απολύτως φυσιολογική (ήτις εγγίζει ποσοστό άνω του 50% του σώματος).
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή