Τρία παγκόσμια ρεκόρ, περιουσία που αγγίζει το 1 δις δολάρια και τον τίτλο του «ζωντανού θρύλου της αεροπορίας» έχει ο Χάμις Χάρντινγκ, o βρετανός δισεκατομμυριούχος που αγνοείται μαζί με άλλους τέσσερις επιβαίνοντες. Το εντυπωσιακό ταξίδι με το υποβρύχιο Titan, το οποίο θα εξερευνούσε τα συντρίμμια του πιο διάσημου ναυαγίου, του Τιτανικού εξελίχθηκε σε εφιάλτη, όταν την περασμένη Κυριακή χάθηκαν τα ίχνη του, 700 μέτρα από τις ακτές του Νιουφάουντλαντ, στον Καναδά.
Ο Χάρντινγκ 58 ετών είναι CEO της Action Aviation με έδρα το Ντουμπάι και η επιλογή του να πληρώσει 250.000 δολάρια για να συμμετάσχει στην αποστολή δεν ήταν η πρώτη ριψοκίνδυνη αποστολή του.
Οι business με τα πολυτελή ταξίδια
Έχοντας ήδη μία επιτυχημένη πορεία στο Λονδίνο, το 2002 ίδρυσε την εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Action Group με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ντουμπάι. Η επιχείρηση περιλαμβάνει την Action Aviation, η οποία προσφέρει υπηρεσίες μεσιτείας, διαχείρισης και χρηματοδότησης αεροσκαφών.
Θεωρείται ένας από τους καλύτερους μεσίτες αεροσκαφών, με τον διεθνή Τύπο να αναφέρεται σε αυτόν ως έναν καταξιωμένο επιχειρηματία αλλά και τυχοδιώκτη.
Διακρίθηκε στον χώρο χάρη σε μια σειρά από συναλλαγές υψηλής αξίας με πωλήσεις και εξαγορές αεροσκαφών που του έφεραν σημαντικές προμήθειες και υψηλές αμοιβές. Κάποια δημοσιεύματα αμφισβητούν το αν ανήκει στον κλαμπ των δισεκατομμυριούχων, όμως το ύψος της περιουσίας του κινείται γύρω από το ένα δισεκατομμύριο.
Το πάθος του για περιπέτειες και οι συμμετοχές του σε αποστολές που αφορούσαν από τον βυθό της θάλασσας μέχρι ταξίδι στο διάσημα, με την εταιρεία Blue Origin του Τζεφ Μπέζος βοήθησαν στο να χτίσει τη φήμη του και να εκτοξεύσει την πορεία της εταιρείας του Action Group.
Τομή στην επιχειρηματική του πορεία θεωρήθηκε η συνεργασία του με την White Desert, μια εταιρεία VIP τουρισμού στην Ανταρκτική, εισάγοντας για πρώτη φορά μια υπηρεσία για πολυτελή ταξίδια με επαγγελματικό τζετ.
Οι πλούσιοι πελάτες έναντι ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσού, επέβαιναν σε έναν πολυτελές Gulfstream G550 με προορισμό στην Ανταρκτική και προσγειώνονταν στο εντυπωσιακό διάδρομο από πάγο στην περιοχή Κουίν Μοντ.
Ο Χάρντινγκ γεννήθηκε στο Χάμερσμιθ του δυτικού Λονδίνου και σπούδασε Φυσικές Επιστήμες και Χημική Μηχανική στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Ζει στο Ντουμπάι με τη σύζυγό του Λίντα και τους γιους τους Ρόρι και Τζάιλς.
Το 2022 του απονεμήθηκε από τον Αμερικανό Μόργκαν Φρίμαν το βραβείο «Living Legends of Aviation» (Ζωντανοί θρύλοι της αεροπορίας), το οποίο στο παρελθόν έχει δοθεί στους δισεκατομμυριούχους Έλον Μασκ και Τζεφ Μπέζος.
Εθισμένος στην αδρεναλίνη
Παράλληλα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ο Χάρντινγκ «έκανε καριέρα» στο να ανταπεξέρχεται σε νέες προκλήσεις. Έσπασε τρία παγκόσμια ρεκόρ και βρέθηκε στο διάστημα, ως μέλος της αποστολής της Blue Origin, που ανήκει στον Τζεφ Μπέζος.
Το 2016 μαζί με τον αστροναύτη Μπαζ Όλντριν συμμετείχαν σε μια αποστολή στην Ανταρκτική, με τον δεύτερο να γίνεται ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο που έφτασε στον Νότιο Πόλο, σε ηλικία 86 ετών. Τέσσερα χρόνια μετά, ο Χάρντινγκ επανέλαβε το ταξίδι, αυτή τη φορά με τον 12χρονο, τότε γιο του.
Το 2019, προς τιμής της 50ης επετείου από την προσελήνωση του Apollo 11, ο Χάρντινγκ ηγήθηκε μίας ομάδας αεροπόρων, ανάμεσα σε αυτούς και ο αστροναύτης Τέρι Βιρτς, για να κάνουν τον γύρο της γης. Ο Βρετανός επιχειρηματίας ολοκλήρωσε την αποστολή σε μόλις 46 ώρες και 40 λεπτά, σπάζοντας ακόμα ένα ρεκόρ Γκίνες.
Το 2021, σε ηλικία 56 ετών έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ ως ο άνθρωπος που έμεινε για περισσότερο χρονικό διάστημα στο βυθό της θάλασσας. Εξερευνούσε την τάφρο των Μαριάνα, το βαθύτερο σημείο της Γης για τέσσερις ώρες και 15 λεπτά.
Βρέθηκε σε βάθος 10.930 μέτρων και έσπασε ένα ακόμα ρεκόρ καθώς διένυσε κατά μήκος του βαθύτερου τμήματος του ωκεανού 4.634 χιλιόμετρα, τη μεγαλύτερη απόσταση που έχει διανύσει ποτέ άνθρωπος.
To 2022, o Χάρντινγκ συμμετέχει στην αποστολή της Blue Origin για ένα ταξίδι στο διάστημα. Στις αρχές Ιουνίου βρέθηκε στο Δυτικό Τέξας και ήταν ο πρώτος Βρετανός που ταξίδεψε με τον πύραυλο της εταιρείας του Τζεφ Μπέζος.
Το ταξίδι προέβλεπε μία διαδρομή 100 χιλιομέτρων γύρω από τη γή με μέγιστη ταχύτητα τα 3.500 χιλιόμετρα την ώρα.
Διαβάστε επίσης:
Ολυμπιακή Επιτροπή Παρίσι 2024: Νέα εισαγγελική έρευνα για διαφθορά
Δίκη Πισπιρίγκου: «Κάτι περίεργο οδήγησε στο τέλος της Τζωρτζίνας», είπε ο καρδιολόγος του Ωνασείου
──────────────────
Εκλογές 2023