array(0) {
}
        
    
Menu
-0.04%
Τζίρος: 86.90 εκατ.

Επανεξελέγη πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ o Γιάννης Αληγιζάκης

Υποδομές

Ψηφιακή Πυξίδα προς το 2030: Ο στόχος του 1 gbit ως το 2030 – Ταχύτητα, συνδεσιμότητα, ασφάλεια

Η άριστη και ασφαλής συνδεσιμότητα για όλους και όλες και παντού στην Ευρώπη αποτελεί προϋπόθεση για μια κοινωνία στην οποία μπορεί να συμμετέχει πλήρως κάθε επιχείρηση και κάθε πολίτης. 

Η «ψηφιακή πυξίδα» της ΕΕ περιλαμβάνει τέσσερις άξονες με ιδιαίτερη σημασία να δίνεται στη συνδεσιμότητα και στην πρόσβαση όλων των πολιτών της EE σε υψηλές ταχύτητες σύνδεσης με το διαδίκτυο.

Στόχος είναι η ΕΕ να κατέχει κυρίαρχη θέση στον ψηφιακό τομέα στο πλαίσιο ενός ανοικτού και διασυνδεδεμένου κόσμου, και να εφαρμόζει ψηφιακές πολιτικές που επιτρέπουν στους πολίτες και στις επιχειρήσεις να επωφελούνται από ένα βιώσιμο ψηφιακό μέλλον με ευημερία και επίκεντρο τον άνθρωπο.

O δρόμος για τον επιτυχημένο ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης και οι τρόποι για την επίτευξή του έως το 2030, αποτελούν τη στρατηγική ψηφιακή δεκαετία. Η επιτυχία των στόχων αυτών έχει καθοριστική σημασία για τη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη, κυκλική και ανθεκτική οικονομία.

Ο δρόμος καταλήγει σε βιώσιμη σταθερή, κινητή και δορυφορική συνδεσιμότητα επόμενης γενιάς, με την ανάπτυξη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας συμπεριλαμβανομένου του 5G, με βάση την ταχεία και αποτελεσματική κατανομή του φάσματος και με σεβασμό της εργαλειοθήκης του 5G για την κυβερνοασφάλεια, και την εκκίνηση της ανάπτυξης  του 6G .

Οι τέσσερις άξονες της ψηφιακής πυξίδας

  1. Ψηφιακές Δεξιότητες

Έως το 2030, τουλάχιστον το 80 % όλων των ενηλίκων θα πρέπει να διαθέτει βασικές ψηφιακές δεξιότητες και στην ΕΕ θα πρέπει να απασχολούνται 20 εκατομμύρια ειδικοί στον τομέα των ΤΠΕ — θα πρέπει επίσης να έχει αυξηθεί η παρουσία των γυναικών σε αυτές τις θέσεις εργασίας.

  1. Ψηφιακές Υποδομές

Έως το 2030, όλα τα νοικοκυριά της ΕΕ θα πρέπει να έχουν συνδεσιμότητα gigabit και όλες οι κατοικημένες περιοχές θα πρέπει να έχουν κάλυψη 5G· η παραγωγή πρωτοποριακών και βιώσιμων ημιαγωγών στην Ευρώπη θα πρέπει να αντιπροσωπεύει το 20 % της παγκόσμιας παραγωγής· 10 000 κλιματικά ουδέτεροι κόμβοι παρυφής υψηλής ασφάλειας θα πρέπει να αναπτυχθούν στην ΕΕ και η Ευρώπη θα πρέπει να διαθέτει τον πρώτο κβαντικό υπολογιστή της·

  1. Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Έως το 2030, τρεις στις τέσσερις εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιούν υπηρεσίες νεφοϋπολογιστικής, μαζικά δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη· πάνω από το 90 % των ΜΜΕ θα πρέπει να έχει επιτύχει τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης και ο αριθμός των εταιρειών-μονόκερων της ΕΕ θα πρέπει να έχει διπλασιαστεί·

  1. Ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών

Έως το 2030, όλες οι κομβικές δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο· όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους τους· και το 80 % των πολιτών θα πρέπει να χρησιμοποιεί μια λύση ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (eID)

Πόσο ψηφιακός είναι ο κόσμος σήμερα

Σύμφωνα με την IDATE Digiworld, ο αριθμός των ενεργών χρηστών δικτύων πρόσβασης οπτικών ινών σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι φτάνει σήμερα τα 773 εκατ., ενώ προβλέπεται να ξεπεράσει τα 974 εκατ. το 2025. Αντίστοιχα το 2022 σε επίπεδο κάλυψης (homes passed), τα δίκτυα πρόσβασης οπτικών ινών φτάνουν σε 1,1 δισ. νοικοκυριά, ενώ το 2025 αναμένεται να προσεγγίζουν τα 1,4 δισ. νοικοκυριά.

Στην Ευρώπη, η ανάπτυξη των δικτύων πρόσβασης οπτικών ινών κάνει επίσης πραγματικά βήματα προόδου, αλλά στην ήπειρό μας οι οπτικές ίνες πρέπει να ανταγωνιστούν τα ώριμα (και ικανά) δίκτυα χαλκού που διαθέτουν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι πάροχοι.

Σύμφωνα πάλι με στοιχεία της IDATE, ο αριθμός των χρηστών δικτύων πρόσβασης οπτικών ινών το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα φτάσει τα 71 εκατ., ενώ το 2025 θα ξεπεράσει τα 103 εκατ. –σημαντικά υψηλότερη ανάπτυξη δηλαδή σε σχέση με τον αντίστοιχο παγκόσμιο μέσο όρο– και η κάλυψη (homes passed) από 127 εκατ. το 2022 θα φτάσει τα 169 εκατ. το 2025.

Στην Ελλάδα, πριν από μόλις τρία χρόνια, η κάλυψη (homes passed) χρηστών από δίκτυα πρόσβασης οπτικών ινών αντιστοιχούσε σε κάτι λιγότερο από το 1%. Σήμερα έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ το 10%, ενώ εκτιμάται ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια  η Ελλάδα θα είναι είτε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά στην Ευρώπη, είτε μία από τις δυο ή τρεις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές.

Διαβάστε επίσης:

Μελέτη ΕΜΠ: Τι θα άλλαζε στην Αθήνα ένα μοντέλο υπηρεσιών ridesharing

Γιώργος Καραγιάννης: Τα 9 έργα που θα μεταμορφώσουν την Αττική το 2030

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε πρόγραμμα «μαμούθ» 500 δισ. δολ. για την Τεχνητή Νοημοσύνη με κολοσσούς τεχνολογίας
Άλμα 12% για τη SoftBank μετά τη συμφωνία μαμούθ 500 δισ. δολ. με OpenAI, Oracle και MGX
Δασμοί ΗΠΑ: Η ΕΕ ετοιμάζει τη δική της λίστα περιορισμών – Στο επίκεντρο ΑΙ και τεχνολογικοί κολοσσοί
Η έννοια του λιγότερου ή περισσότερου κράτους είναι ξεπερασμένη και επικίνδυνη
Τυφλοί τα τ’ ώτα τον τε νουν τα τ’ ομματ’εί
Παπαστεργίου: Συμμετέχουμε σε όλες τις πρωτοβουλίες για να διασφαλιστεί ένα ασφαλές πλαίσιο Τεχνητής Νοημοσύνης
Βόζεμπεργκ-Ερώτηση προς ΕΕ: «Για τη νομοθετική προστασία των ανηλίκων έναντι των κινδύνων του διαδικτύου»
Google: Έρευνα ξεκινά η βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού για τις υπηρεσίες αναζήτησης και διαφήμισης
Δημήτρης Τσιόδρας προς Κομισιόν: Οι κλιματικοί στόχοι ΕΕ περνούν και από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας
Apple: Οι πωλήσεις iPhone σημειώνουν πτώση 5% στο τρίμηνο διακοπών αφού το AI απογοήτευσε