Η Ανάπτυξη νέων τεχνολογιών διαχείρισης νερού, υδατικών ροών και υδατικών αποβλήτων σε Παραγωγικές Μονάδες είναι στη λίστα των ερευνητικών έργων, που συμμετέχει η ΔΕΗ και χρηματοδοτούνται είτε από Ευρωπαϊκούς Πόρους μέσω προγραμμάτων όπως το HORIZON 2020 και το Ταμείο για τον Άνθρακα και το Χάλυβα.
Επίσης συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Εθνικούς πόρους, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», (ΕΠΑνΕΚ) και της Δράσης Εθνικής Εμβέλειας «Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ».
Στο INTELWATT, «Intelligent Water Treatment Technologies for water preservation combined with simultaneous energy production and material recovery in energy intensive industries», η ΔΕΗ συμμετέχει με το Εργαστήριο Υλικών και Μεμβρανών για Περιβαλλοντικούς Διαχωρισμούς του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) Δημόκριτος, ως συντονιστή και επιστημονικό υπεύθυνο του έργου και άλλους δεκαοχτώ (18) οργανισμούς από όλη την Ευρώπη.
Το αντικείμενο του έργου
Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη τεχνολογιών κατεργασίας νερού και η εφαρμογή τους σε βιομηχανικό περιβάλλον, με σκοπό την αύξηση των ποσοτήτων ανακύκλωσης και εξοικονόμησης.
Οι προτεινόμενες διεργασίες θα βασίζονται σε τεχνολογίες μεμβρανών και ιοντοεναλλακτικών ρητινών οι οποίες θα έχουν την δυνατότητα αυτορρύθμισης της λειτουργίας τους μέσω έξυπνων συστημάτων αισθητήρων που θα αναπτυχθούν για τον σκοπό αυτό.
Το intelWATT, που χρηματοδοτείται από το Horizon 2020, στοχεύει στη δημιουργία έξυπνων τεχνολογιών επεξεργασίας νερού για τη διατήρηση του νερού σε συνδυασμό με ταυτόχρονη παραγωγή ενέργειας και ανάκτηση υλικών σε ενεργοβόρες βιομηχανίες. Τρεις περιπτωσιολογικές μελέτες TRL7 θα εφαρμοστούν σε κρίσιμες βιομηχανικές εφαρμογές της ΕΕ και του κόσμου, όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η εξόρυξη και η επιμετάλλωση μετάλλων.
H ΔΕΗ Α.Ε αποτελεί τον πάροχο (provider) ενός από τα τρία use cases του έργου και έναν από τους βιομηχανικούς τελικούς χρήστες των τεχνολογιών που θα αναπτυχθούν καθιστώντας σημαντική τη συμβολή της στο έργο. Το «ελληνικό» use case του έργου θα πραγματοποιηθεί ως πιλοτικό έργο στη Μονάδα V της Μεγαλόπολης, όπου θα αναπτυχθούν οικονομικά αποδοτικές, έξυπνες λύσεις ορθολογικής διαχείρισης νερού για την εξοικονόμηση ποσοτήτων προερχόμενων από υδρογεωτρήσεις, την αύξηση ποσοτήτων ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης νερού από απορρίψεις του πύργου ψύξης και τη μείωση των υδατικών αποβλήτων.
Τα οφέλη από τη συμμετοχή στο έργο αποτιμώνται σε:
Πρόσβαση στην ερευνητική τεχνογνωσία υλοποίησης τεχνολογικών λύσεων στη διαχείριση νερού και υδατικών αποβλήτων.
Πρόσβαση στα αποτελέσματα από την ανάπτυξη και βελτιστοποίηση των προτεινόμενων τεχνολογιών κατεργασίας και επαναχρησιμοποίησης νερού σε συνθήκες και με χαρακτηριστικά βιομηχανικών εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας.
Πρόσβαση στα αποτελέσματα μελέτης βιωσιμότητας με μεθοδολογία ανάλυσης κύκλου ζωής και πλάνου αξιοποίησης για τη συνολική τεχνική και οικονομική αξιολόγηση των τεχνολογιών που θα εφαρμοστούν και στα τρία use cases του έργου.
Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος “HORIZON 2020” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Κυβερνητικές πηγές για Σαμαρά: Δεν υπάρχει πρόβλημα στην ΚΟ
- Γεωργιάδης: Σε λίγο καιρό, η Ελλάδα θα έχει κέντρο με την τελειότερη τεχνολογία στις μεταμοσχεύσεις στον κόσμο
- Εσθονία: Το τηλεφώνημα του Σολτς στον Πούτιν ήταν «στρατηγικό λάθος»
- Ευρωαγορές: Μικτά πρόσημα και επιφυλακτικότητα ενόψει νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό