Περισσότερο οι Έλληνες από ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική σημαίνει διασφάλιση πιο προσιτών τιμών ενέργειας για τους καταναλωτές, καθώς σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, αυτό πιστεύει το  51% στην Ελλάδα, το 50% στη Λιθουανία αλλά το 22% στη Σουηδία, 27% στην Πολωνία, ενώ στο 40% είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος που το πιστεύει.

Οι ερωτηθέντες στην Ισπανία (39%), την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Σουηδία (38% έκαστος)  δηλώνουν ότι η ενεργειακή πολιτική σημαίνει επένδυση σε καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες. Το ίδιο πιστεύει το 19% στη Λετονία, το 21% στην Ουγγαρία και το 23% των ερωτηθέντων στην Τσεχία και τη Ρουμανία λένε το ίδιο. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε όλη την Ευρώπη αναφέρεται ευρύτερα, ως συνώνυμο της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής από τους ερωτηθέντες στην Ουγγαρία (43%), την Κροατία (39%) και την Κύπρο (38%) και λιγότερο από τους ερωτηθέντες σε Φινλανδία, Γερμανία και   Λιθουανία (24% η καθεμία). Η Σουηδία (49%) είναι η μόνη χώρα για την οποία ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική σημαίνει το συντονισμό των ευρωπαϊκών χωρών σε θέματα ενέργειας, ενώ  η  απάντηση τόσο στην Ολλανδία (38%) όσο και στη Δανία (37%)  είναι η βελτίωση της ενεργειακής υποδομής μεταξύ και μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο δρόμος της Ευρώπης προς την κλιματική ουδετερότητα είναι η  απάντηση των περισσότερων στη Φινλανδία (39%) και   στη Δανία (37%) για το τι σημαίνει ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική.

Όταν τους ζητείται να σκεφτούν τους τομείς στους οποίους η ΕΕ έχει τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στα κράτη μέλη, οι Ευρωπαίοι αναφέρουν συχνότερα την υποστήριξη περαιτέρω επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (35%), τις επενδύσεις σε καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες (27%) και τη διασφάλιση των τιμών της ενέργειας τόσο προσιτές όσο δυνατό (25%).

Επιπλέον, η υποστήριξη περαιτέρω επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατατάσσεται στις δύο πρώτες απαντήσεις σε κάθε κράτος μέλος.

Κλιματική ουδετερότητα και νέες θέσεις εργασίας

Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα (81%) Ευρωπαίους πολίτες συμφωνούν ότι η εφαρμογή ενός στόχου για την κλιματική ουδετερότητα θα συμβάλει στον αγώνα της Ευρώπης κατά της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Σχεδόν όσοι (79%) συμφωνούν ότι η εφαρμογή ενός στόχου για την κλιματική ουδετερότητα θα τονώσει νέες θέσεις εργασίας και θα προσελκύσει επενδύσεις στους τομείς της καθαρής ενέργειας ή θα ενθαρρύνει τους πολίτες, τις κοινότητες και τις επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Λίγο πάνω από τα τρία τέταρτα (76%) συμφωνούν ότι η κλιματική ουδετερότητα θα μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας, ενώ το 69% συμφωνεί ότι θα βοηθήσει στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Πάνω από το ένα τρίτο (36%) υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να έχει πιο συντονισμένες και ολοκληρωμένες δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον, το 27% πιστεύει ότι θα πρέπει να έχει περισσότερο συντονισμό, αλλά μόνο σε συγκεκριμένα ενεργειακά θέματα (όπως διασυνδέσεις μεταξύ κρατών μελών, θέματα πυρηνικής ασφάλειας κ.λπ.). Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από ένας στους δέκα (14%) δηλώνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ισχυρότερο συντονιστικό ρόλο, αλλά μόνο όταν δικαιολογείται από κρίση.

Σχεδόν ένας στους πέντε (19%) λέει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να έχει ισχυρότερο συντονιστικό ρόλο σε ενεργειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του 11% που συμφωνεί ότι το τρέχον επίπεδο συντονισμού είναι επαρκές. Επιπλέον, το 8% δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να έχει κανέναν ρόλο σε θέματα ενέργειας.

Εξετάζοντας τα εθνικά αποτελέσματα, οι περισσότεροι ερωτηθέντες σε κάθε κράτος μέλος λένε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ισχυρότερο συντονιστικό ρόλο σε θέματα ενέργειας. Αυτή η άποψη είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ των ερωτηθέντων στο Λουξεμβούργο και τη Μάλτα (88% η καθεμία), και στην Ελλάδα και τη Σουηδία (87% η καθεμία), ενώ χαμηλότερα επίπεδα συμφωνίας παρατηρούνται στην Τσεχία (58%), την Εσθονία (61%) και την Αυστρία (66%).

Προτεραιότητες για τα επόμενα 5 χρόνια

Όσον αφορά τις προτεραιότητες για την Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα πέντε χρόνια, αναφέρεται ως πρώτη ότι θα πρέπει να είναι να βοηθήσει τους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε πιο προσιτές τιμές ενέργειας.
Στη λίστα με 13 θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η ΕΕ ως προτεραιότητα τα επόμενα πέντε χρόνια, τα πιο δημοφιλή των Ευρωπαίων είναι:

η παροχή βοήθειας στους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε πιο προσιτές τιμές ενέργειας (30%),

μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη (27% ),

μειώνοντας τις ευρωπαϊκές εισαγωγές ενέργειας να αυξάνεται η ευρωπαϊκή ενεργειακή ανεξαρτησία (26%)

επενδύσεις σε καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες (25%).

η  θετική υποστήριξη στον στόχο της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα (21%),

οι διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής (21%).