Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ενέργεια

Σκυλακάκης: 3.000 επιχειρήσεις θα επιστρέψουν κάτω από 2 εκατ. ευρώ επιδοτήσεων ρεύματος

Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης τοποθετήθηκε για τις επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος που ζητούν οι πάροχοι από τις επιχειρήσεις.

Τα ποσά που ζητούν οι πάροχοι είναι κάτω από 2 εκατ. ευρώ σε κάτω από 3.000 επιχειρήσεις που πρέπει να κάνουν επιστροφές και περίπου 4 εκατ. ευρώ σε περισσότερες επιχειρήσεις που θα λάβουν επιπλέον χρήματα, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας σε ραδιόφωνο.

«Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δουλεύει με την αρχή ότι η επιχείρηση γνωρίζει πόσα λεφτά έχει λάβει σε επιδοτήσεις και δεν μπορεί να υπερβεί τα όρια της νομοθεσίας. Όταν έγιναν οι τεράστιες επιδοτήσεις, ύψους 800 εκατ. ευρώ η τεχνική δυνατότητα να κάνεις ταυτόχρονα real time, δηλαδή να δεις ποιο είναι το ακριβές ποσό που θα πρέπει να παίρνει η επιχείρηση την ώρα που γίνεται ο λογαριασμός, το πόσα λεφτά είναι η επιδότηση ανά κιλοβατώρα το μαθαίνεις στο τέλος του λογαριασμού.

Οι επιχειρήσεις ήξεραν ότι αυτή είναι κρατική ενίσχυση, ζητήθηκε μεταγενέστερα να υπάρξει υπεύθυνη δήλωση από κάθε επιχείρηση ότι δεν θα γίνει υπέρβαση του ορίου, πολλές δεν την συμπλήρωσαν», ανέφερε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας πως τώρα «Για τις 3.000 επιχειρήσεις που καλούνται να επιστρέψουν χρήματα, ο μέσος όρος στη χαμηλή τάση είναι κάτω από 200 ευρώ».

Για τις ανεβασμένες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, ο υπουργός ανέφερε πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί τις επόμενες 3 ημέρες.

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε επίσης στην σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης Κύπρου, «έχει μεγάλη οικονομική σημασία το έργο γιατί με αυτό το ευρωπαϊκό μοντέλο που παρασύρει ο ένας τον άλλο, όσο πιο απλωμένα τα καλώδια τόσο μειώνεται το ρίσκο η Ουγγαρία να σε τραβήξει ”στο Θεό” επειδή εκεί έχουν χαλάσει οι διασυνδέσεις».

Τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να λάβει αποφάσεις η κυπριακή ρυθμιστική αρχή και η κυπριακή κυβέρνηση.

«Να είμαστε προσεκτικοί, υπομονετικοί και να περιμένουμε τις σχετικές αποφάσεις που ελπίζω ότι θα μας οδηγήσουν στην υλοποίηση του έργου που είναι πολύ σημαντικό και για μας και για την Κύπρο διότι θα επιτρέπει φθηνότερη ενέργεια και θα δίνει μεγαλύτερη- ειδικά στην Κύπρο-, ασφάλεια και στα 2 ηλεκτρικά συστήματα», έκλεισε ο υπουργός.

Παραίτηση Χατζηδάκη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, την παραίτηση του Κωστή Χατζηδάκη για το θέμα ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «εμπαιγμό χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, «με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουνίου – καθόλου τυχαία, μια μέρα μετά τις ευρωεκλογές! -και φέρει πρώτη-πρώτη την υπογραφή του Κ. Χατζηδάκη, χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις υποχρεώνονται να επιστρέψουν την οριζόντια επιδότηση – ύψους εκατοντάδων ευρώ – που είχαν λάβει το 2022 για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των αυξημένων τιμών. Κι ο λόγος; Οι επιδοτήσεις δόθηκαν παράτυπα, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν εξασφάλισε την απαραίτητη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού!

Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε καταθέσει πρώτος σχετική ερώτηση τον Φεβρουάριο του 2024, ενώ η κυβέρνηση ήξερε ήδη από το Δεκέμβρη 2023 ότι οι επιδοτήσεις αυτές θα ζητηθούν πίσω.

Μετά απ’ όλα αυτά, δεν μπορούμε παρά να ζητήσουμε την παραίτηση του κ. Κ. Χατζηδάκη. Επειδή εμπαίζει τους πολίτες, επειδή τέτοια ξαφνική απαίτηση μέσα σε συνθήκες γενικευμένης ακρίβειας, συνιστά κοροϊδία και ανήθικη στάση απέναντι σε σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους, επειδή το παραμύθι της «αριστείας» πρέπει να σταματήσει».

Διαβάστε επίσης:

ΕΕΑ: Ζητά άμεσα την επιστροφή επιδοτήσεων στο ρεύμα

Ο γρίφος με τα FSRU, ο Μητσοτάκης και ο «χρησμός» Σκυλακάκη

Θεόδωρος Σκυλακάκης στο mononews: Πού οφείλεται το ράλι στις τιμές ενέργειας