• Ενέργεια

    Θεόδωρος Σκυλακάκης: Τρία έκτακτα μέτρα για τα τιμολόγια ρεύματος

    • NewsRoom
    Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης

    Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης


    Τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας εξειδικεύει αυτήν την ώρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπό το βάρος των μεγάλων ανατιμήσεων το τελευταίο διάστημα.

    Η ηγεσία του υπουργείου ανακοίνωσε τρία μέτρα

    1. Tο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας θα επιβληθεί για δύο μήνες και η επιδότηση αφορά σε πρώτη φάση τον Αύγουστο και θα αφορά τους ηλεκτροπαραγωγούς με φυσικό αέριο. Σημειώνεται πως το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
    2. Προβλέπεται επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος όλων όσων διαθέτουν κυμαινόμενα τιμολόγια, οριζόντια και χωρίς περιοριστικά κριτήρια. Με την επιδότηση των λογαριασμών, το κόστος αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τους προηγούμενους μήνες, δηλαδή δεν θα περάσει στην κατανάλωση η αύξηση της χονδρεμπορικής αγοράς του Ιουλίου.
    3. H ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την αγορά ενεργειας. Υπερ των καταναλωτών, θα ενεργοποιηθεί μηχανισμός στρέβλωσης
      Tα κυριότερα σημεία:

    Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χθες, πως θα επιβληθεί έκτακτο τέλος,  για τους 2 καλοκαιρινούς μήνες, για να εξασφαλιστούν έσοδα για να στηριχθεί ενδεχόμενη άνοδος των τιμολογίων του επόμενου μήνα. “Στόχος είναι να δούμε και τον επόμενο μήνα στα τιμολόγια λογικές τιμές”, σημείωσε.

    Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός είπε: “Τις τελευταίες 10 ημέρες είδαμε μια τεράστια έξαρση των τιμών χονδρεμπορικής στην ενέργεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στις χώρες που είμαστε  διασυνδεδεμένοι αλλά όχι τόσο όσο θα έπρεπε, αυτό είναι και μια αιτία τους προβλήματος.

    Το τελικό αποτέλεσα όμως είναι να υπάρχει μια στρέβλωση της αγοράς, γιατί για στρέβλωση πρόκειται, που αν δεν κάνουμε κάτι,  αυτό θα χτυπήσει στους λογαριασμούς του Αυγούστου. Απόφαση της κυβέρνησης είναι να επιβάλουμε για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας από φυσικό αέριο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς ενέργειας για το μήνα Αύγουστο.

    Η άνοδος των τιμών δημιουργεί ουρανοκατέβατα κέρδη στους παραγωγούς ενέργειας από φυσικό αέριο και για αυτό θα βάλουμε έκτακτη προσωρινή φορολόγηση των υψηλών κερδών αυτών των μηνών. Παρέπεμψε στην αυριανή συνέντευξη του υπουργού ενέργειας που θα προσδιορίσει πόσο θα είναι αυτό το τέλος και πόσο θα ανακουφίσει τους λογαριασμούς.

    Διαβάστε επίσης: 

    ΑΔΜΗΕ: Νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας μέσω νέας γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης

    Παραγωγοί ενέργειας: Το έκτακτο τέλος στρεβλώνει την αγορά- Παράλογος παρεμβατισμός, δεν θα αυξάνονταν οι τιμές Αυγούστου

    Μπρα-ντε-φερ παραγωγών ενέργειας με Σκυλακάκη για τη φορολογία υπερεσόδων – Τι θα πουν στη ΡΑΑΕΥ



    ΣΧΟΛΙΑ