Δεν θα κόβεται το ρεύμα του καταναλωτή που αλλάζει προμηθευτή αφήνοντας οφειλές, αποφάσισε ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Πλέον αναμένει από τη ΡΑΕΕΥ νέα εισήγηση, χωρίς αυτό το μέτρο που είχε προτείνει αρχικά η Ρυθμιστική Αρχή, και  αφού τη θέσει σε διαβούλευση θα την καταθέσει στο υπουργείο Ενέργειας και  θα ακολουθήσει η υπουργική απόφαση για την τροποποίηση του Κανονισμού Προμήθειας.

1

Γιατί όμως ο υπουργός διαφώνησε με τη δυνατότητα αποκοπής του ρεύματος λόγω χρεών στον προηγούμενο προμηθευτή, όπως αρχικά είχε εισηγηθεί η ΡΑΕΕΥ;

Επικίνδυνο όπλο η αποκοπή ρεύματος

Όπως εξηγεί ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο mononews.gr, “ένα τόσο ισχυρό όπλο όπως το δικαίωμα της αποκοπής του ρεύματος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από τους προμηθευτές και μέσω αυτού να αναγκάζουν τους πελάτες τους να πληρώνουν για χρεώσεις για τις οποίες μπορεί να διαφωνούν. Πού ξέρω εγώ γιατί ο καταναλωτής άφησε απλήρωτο ένα λογαριασμό και αν έχει δίκιο ή άδικο; Δεν πρέπει λοιπόν ένα κοινωνικό αγαθό, ένας είδος πρώτης ανάγκη όπως το ηλεκτρικό ρεύμα να επιτρέψουμε να γίνει μέσο πίεσης στην επίλυση αστικών διαφορών”.

Μάλιστα σημειώνει ότι με μια τέτοια ρύθμιση οι αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας θα μπορούσαν να προσβληθούν στο ΣτΕ.

“Κάνουμε κάποιες πολύ ουσιαστικές αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας και δεν θέλουμε να τον δούμε να προσβάλλεται στο ΣτΕ όπως έγινε την προηγούμενη φορά, με αποτέλεσμα όχι μόνο ο Κώδικας να μην αλλάξει αλλά να αυξηθεί ανεξέλεγκτα ο ενεργειακός τουρισμός”.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 το ΥΠΕΝ είχε επιχειρήσει να απαγορέψει τον ενεργειακό τουρισμό και η ρύθμιση κατέπεσε στο ΣτΕ το 2020 με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, μέσα σε τρία χρόνια να δημιουργηθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,5 δισ. ευρώ στην αγορά προμήθειας.

Το πρόβλημα έχει επισημανθεί από τις εταιρείες του κλάδου και τον σύνδεσμό τους ΕΣΠΕΝ, που τονίζει ότι το σύνολο της αγοράς προμήθειας ανέρχεται σε 3 δισ. το χρόνο και από αυτά τα 500 εκ. ευρώ δεν πληρώνονται…

Δεν μπορεί να έχουν προτεραιότητα οι οφειλές στους προμηθευτές έναντι άλλων οφειλών σε άλλους

Ωστόσο, πηγές αναφέρουν, ότι υπήρχε άλλος ένας σοβαρός λόγος που η κυβέρνηση δεν μπορούσε να υιοθετήσει την εισήγηση της ΡΑΑΕΥ για διακοπή  ρεύματος από προηγούμενο προμηθευτή.

Αν οι προμηθευτές είχαν τη δυνατότητα να εισπράττουν τα οφειλόμενα με την απειλή της αποκοπής, θα αποκτούσαν σημαντικό προβάδισμα έναντι άλλων φορέων στους οποίους επίσης οι καταναλωτές μπορεί να έχουν οφειλές.

Θα άλλαζε η σειρά πληρωμής των χρεών και με δεδομένο ότι το εισόδημα των καταναλωτών είναι πεπερασμένο, πληρώνοντας αυτά τα χρέη, μπορεί να αύξαναν άλλα σε τράπεζες, εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία.

Ισορροπημένος ο νέος Κώδικας Προμήθειας

Ο υπουργός Ενέργειας τονίζει ότι “για πρώτη φορά στο νέο Κώδικα Προμήθειας θα υπάρχει πρόβλεψη και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, και τους απαγορεύει να μπορούν να αλλάξουν για τρίτη φορά προμηθευτή αφήνοντας χρέη, ενώ  για τους εμπορικούς καταναλωτές απαγορεύει  να αλλάξουν δεύτερη φορά προμηθευτή με χρέη”.

“Ο νέος Κώδικας Προμήθειας είναι ισορροπημένος ανάμεσα στο εύλογο συμφέρον των καταναλωτών και την απόφαση του ΣτΕ. Δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε γιατί ένας λογαριασμός έμεινε απλήρωτος, και αν έχει δίκιο ο καταναλωτής ή ο προμηθευτής, για να δικαιώνουμε εξαρχής τον προμηθευτή. “Έχω δει όρους σύμβασης, που μπαίνουν με ψιλά γράμματα, εντελώς καταχρηστικούς όπως, να μπορεί  να αλλάζει μονομερώς το τιμολόγιο από τον προμηθευτή, αν γίνει   οποιαδήποτε αλλαγή νομοθεσίας. Δεν γίνεται να αναγκάσουμε τον καταναλωτή να πληρώσει ένα τέτοιο τιμολόγιο  εκβιαζόμενος με αποκοπή ρεύματος..” σημειώνει ο κ. Σκυλακάκης.

Ναι στο flagging και  φρένο στον στρατηγικό κακοπληρωτή

Αντίθετα, όπως εξηγεί ο Θεόδωρος Σκυλακάκης  θα διατηρηθεί η πρόταση της ΡΑΑΕΥ για το flagging τη σήμανση δηλαδή του καταναλωτή που έχει αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς, ώστε να γίνεται γνωστό στην επόμενη εταιρεία που θα απευθυνθεί.

Η προσθήκη επίσης, που έκανε το υπουργείο Ενέργειας αφορά τον στρατηγικό κακοπληρωτή, όπως ορίζεται όποιος έχει αφήσει δύο φορές προμηθευτή με χρέη την τελευταία πενταετία και επιχειρεί για Τρίτη φορά να αλλάξει προμηεθυτή και σε αυτή την περίπτωση δε θα μπορεί να το κάνει. Σημειώνεται ότι για τους εμπορικούς καταναλωτές (τις εταιρείες) προβλέπεται μόνο μια φορά να μπορεί να αλλάξει προμηθευτή αφήνοντας χρέη, τη δεύτερη φορά δεν θα μπορεί να αλλάξει προμηθευτή.

Πράσινο τιμολόγιο

Το νέο ειδικό πράσινο  τιμολόγιο που έχει εισηγηθεί το υπουργείο Ενέργειας θα τεθεί σε ισχύ , την 1η Ιανουαρίου για όσους καταναλωτές το επιλέξουν. Η αυτόματη ένταξη στο πράσινο τιμολόγιο, όμως θα αναβληθεί για ένα μήνα και θα γίνεται από την 1η Φεβρουαρίου, αφού το υπουργείο αποφάσισε,  να δώσει περισσότερο χρόνο   στους καταναλωτές και τους προμηθευτές πριν την αυτόματη ένταξη. Δηλαδή θα δοθεί ακόμη ένα μήνας, για να δηλώσουν την αντίρρησή τους οι καταναλωτές στη μεταφορά στο ειδικό κοινό τιμολόγιο αν το επιθυμούν και να επιλέξουν ένα άλλο τιμολόγιο.

Η παράταση  θα ενσωματωθεί στην Υπουργική Απόφαση που θα εξειδικεύει τον μηχανισμό διακύμανσης του «πράσινου» τιμολογίου και η οποία αναμένεται να εκδοθεί το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενημερώσεις των προμηθευτών τυπικά θα γίνουν μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2023, ενώ έως τότε υποχρεούνται να ανακοινώσουν στις ιστοσελίδες τους όλες τις παραμέτρους του ειδικού τιμολογίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι προμηθευτές υποχρεούνται να ενημερώσουν έως την 1η Δεκεμβρίου για τα νέα τιμολόγια όλο το πελατολόγιό τους, με εξαίρεση μόνο τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν «ενεργές» συμβάσεις σε τιμολόγια σταθερής χρέωσης.

Αν οι πελάτες τους δεν επιλέξουν κανένα τιμολόγιο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, από το Φεβρουάριο θα μεταφερθούν στο πράσινο τιμολόγιο.

Διαβάστε επίσης

Σκυλακάκης: Νέες παρεμβάσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

Τι είπαν οι προμηθευτές ενέργειας στον Σκυλακάκη για το πράσινο τιμολόγιο: Οι ενστάσεις και οι προτάσεις τους

Ν. Τσάφος: «Η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να είναι ευλογία για την Ελλάδα»