ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη ώρα που η ελληνική κυβέρνηση μελετάει το ύψος της φορολόγηση των υπερεσόδων των παραγωγών ενέργειας, το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί διαφορετική γραμμή.
Οι συζητήσεις που γίνονται στην Ελλάδα έχουν ήδη ασκήσει πιέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ, ενώ αντίθετα η Βρετανία επέλεξε να μην προχωρήσει σε φορολόγηση των παρόχων ενέργειας.
Σε έκθεσή της, η Goldman Sachs αναφέρεται στο παράδειγμα της Βρετανίας μετά τις ανακοινώσεις του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ για πακέτο στήριξης στα ευάλωτα νοικοκυριά και για φορολόγηση συνολικού ύψους 5 δις λιρών, που προβλέπει ειδική εισφορά ύψους 25% επί των κερδών σε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Αντίθετα, για τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας δεν προβλέπεται ειδική εισφορά, προς το παρόν.
Όπως αναφέρει η έκθεση, αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι παρατηρούνται και σε αυτό τον τομέα υψηλά κέρδη, λόγω των επιπτώσεων της αύξησης της τιμής του αερίου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο πλαίσιο της Στρατηγικής για την Ενεργειακή Ασφάλεια, η κυβέρνηση διαβουλεύεται με τον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τους επενδυτές για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσει με στόχο την αναμόρφωση της αγοράς ενέργειας αλλά και τη διασφάλιση ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα αντιστοιχεί στο κόστος παραγωγής.
Σύμφωνα με την έκθεση της Goldman Sachs, η εξαίρεση του κλάδου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον φόρο μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στις τιμές των μετοχών των εταιρειών όπως SSE, Centrica, EDF, RWE, Iberdrola, Orsted, όμως η αβεβαιότητα παραμένει στον κλάδο, μέχρι να ληφθεί οριστική απόφαση.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα εξετάσει άμεσα το μέγεθος των υπερκερδών και θα προχωρήσει στη λήψη των σωστών μέτρων.
Οι εκτιμήσεις του οίκου κάνουν λόγο για 75 λίρες ανά κιλοβατώρα ως ανώτατο όριο στην τιμή του ρεύματος στην Βρετανία.
Ειδικός φόρος 25% στην ενέργεια
Για τον φόρο σε εταιρείες φυσικού αερίου και πετρελαίου, η έκθεση αναφέρει ότι πρόκειται για ειδικό φόρο με την κυβέρνηση για να αυξήσει το κίνητρο, να προβλέπει παράλληλα επιχορήγηση της τάξης του 80% για επενδύσεις.
Σχετικά με το πακέτο στήριξης, ο Ρίσι Σούνακ αναφέρθηκε στο κόστος διαβίωσης κατά την περίοδο κρίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και σημείωσε ότι το πακέτο αυτό απευθύνεται στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Από το σύνολο των ευάλωτων νοικοκυριών, οχτώ εκατομμύρια θα λάβουν στήριξη ύψους 1.200 λιρών φέτος, συμπεριλαμβανομένης και της εφάπαξ πληρωμής για το κόστος διαβίωσης ύψους 650 λιρών.
Διαβάστε επίσης:
Το πρόβλημα που υπονομεύει την προσπάθεια της Ευρώπης για έξοδο από το ρωσικό αέριο
Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Υπολογίζω μέχρι 200 εκατ. ευρώ για υπερκέρδη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»