ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το πρώτο έργο μεγάλης κλίμακας, σε μία περιοχή της Ελλάδας η οποία πραγματικά το χρειάζεται αγροτικά και τεχνικά το υπέβαλε η Helleniq Hydrogen, (η κοινοπραξία των ΔΕΗ και Motor Oil) στο Innovation fund, στις 18 Μαρτίου, για χρηματοδότηση ενώ η εταιρεία συνεχίζει να ωριμάζει τα υπόλοιπα της έργα.
Υπενθυμίζεται, ότι το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ έχει δεσμεύσει αρχικά 800 εκατ. ευρώ, για να χρηματοδοτήσει τα έργα υδρογόνου μέσω δημοπρασιών οι οποίες θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο, με τους ακριβείς όρους και προϋποθέσεις τους να αναμένεται να ανακοινωθούν τον Ιούνιο. Το πρόγραμμα θα προσφέρει στους νικητές της δημοπρασίας μια σταθερή επιδότηση για κάθε κιλό ανανεώσιμου υδρογόνου που παράγεται τα επόμενα δέκα χρόνια, σε μια προσπάθεια να καλύψει το επιπλέον κόστος για τους καταναλωτές για την αγορά ανανεώσιμου υδρογόνου αντί για μη ανανεώσιμο υδρογόνο ή φυσικό αέριο, τα οποία είναι παραδοσιακά φθηνότερα πηγές ενέργειας.
Η Helleniq Hydrogen είναι μια κοινοπραξία της ΔΕΗ και της Motor Oil και ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, κύριος Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, μίλησε στο Delphi Forum για τις προοπτικές της.
Σημείωσε ότι η εταιρεία δε σκοπεύει μόνο σε μεγάλα έργα, αλλά θα συμμετέχει και σε μικρότερα έργα και για αυτό και σε συνεργασία με 27 φορείς (μαζί με ελληνικά ιδρύματα με άλλους επιχειρηματικούς εταίρους με την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ), υπέβαλε πριν 15 μέρες, μετά από μεγάλη προσπάθεια, μία πρόταση για μία καινούργια κοιλάδα υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία σε μία περιοχή η οποία πραγματικά έχει αγκαλιάσει το υδρογόνο. Στόχος είναι να δημιουργηθούν clusters και οικοσυστήματα τα οποία μαζί με τις μεγάλες μονάδες θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου για την προώθηση του υδρογόνου.
“Κινητήριος δύναμη μας είναι η μετοχική μας σύνθεση”, σημείωσε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, για όλα αυτά που μπορούν οι δύο μέτοχοί της να προσφέρουν σε όλη την αλυσίδα αξίας.
Μοναδικός σκοπός της Helleniq Hydrogen, σημείωσε, είναι η παραγωγή πράσινου υδρογόνου σε μεγάλες ποσότητες υλοποιώντας επενδύσεις εκατομμυρίων στην Ελλάδα.
Η εταιρεία διαθέτει ένα πλάνο πενταετίας για να επενδύσει σε μεγάλες μονάδες ηλεκτρόλυσης, όμως το πόσο γρήγορα θα γίνουν τα επόμενα βήματα εξαρτάται από τρεις παράγοντες. Πρώτον, τη διαθεσιμότητα της φτηνής πράσινης ενέργειας και τη διαθεσιμότητα των δικτύων για να υποστηρίξουν αυτό το εγχείρημα, δεύτερον, το καθεαυτό τεχνικό κομμάτι της κατασκευής του έργου, τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τρίτον την off take capability ουσιαστικά η ύπαρξη μακροχρόνιων συμβολαίων με σταθερές τιμές οι τιμές indexed για το υδρογόνο. “
“Kανένα έργο στην Ευρώπη δεν έχει λύσει τα θέματα αυτά, σημείωσε, εμείς δουλεύουμε πάνω σε αυτά, σε όλα τα επίπεδα και η μετοχική μας σύνθεση μας επιτρέπει να έχουμε κάποια πλεονεκτήματα και στις τρεις προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητας της επένδυσης”, σημείωσε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στη Σόφια ο Χρήστος Σταϊκούρας για το Sofia Economic Forum V
- Χατζηδάκης στο TikTok για προμήθειες τραπεζών: Για όσoυς μας κατηγορούν πως δεν δίνουμε «ούτε τ’ αγγέλου μας νερό»
- Παύλος Βασιλειάδης: Πέθανε ο εικαστικός που φιλοτέχνησε το φεγγάρι του Θερμαϊκού
- Παύλος Μαρινάκης: Σε πανικό ο Ανδρουλάκης – Προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και τα έκανε χειρότερα