Πριν ακόμη αρχίσει ο χειμώνας, ανησυχία προκαλούν τα πρώτα δείγματα για το που μπορεί να κινηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου καθώς η διεθνής συγκυρία ανοδικού δολαρίου και μειωμένη παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, επανέφεραν τους φόβους για αναθέρμανση της ενεργειακής κρίσης ενόψει του χειμώνα.

Ο πονοκέφαλος του ενεργειακού πληθωρισμού φαίνεται πως επιστρέφει σε μία στιγμή που ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε εμφανίσει σημάδια σταθερής εξασθένησης και είχε επιτρέψει στην ΕΚΤ να εξετάζει την παύση αύξησης των επιτοκίων.
Υπενθυμίζεται ότι από το υψηλό επίπεδο του 40,7% που βρισκόταν τον Σεπτέμβριο του 2022, ο ενεργειακός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος τους τελευταίους μήνες, στο -6,1% τον Ιούλιο, συμβάλλοντας στην αξιοσημείωτη εξασθένηση του γενικού δείκτη πληθωρισμού μέσα στο 2023. Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έπεσε από το 10,6% τον Οκτώβριο του 2022, στο 5,3% τον Ιούλιο του 2023, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πτώση των τιμών της ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου.
Πετρέλαιο και φυσικό αέριο συνεχίζουν να επηρεάζονται σημαντικά από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο ενεργειακός πληθωρισμός μπορεί να ανακάμψει. Η μείωση της παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ συντηρεί ένα κλίμα ανασφάλειας στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά. Ως πρόσθετη πηγή ανησυχίας, λειτουργεί η χαμηλότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, η οποία πάντοτε επηρεάζει τις τιμές.+

Φυσικό αέριο: Συγκυριακή άνοδος με γεμάτες αποθήκες

Την Παρασκευή, άλμα άνω του 10% κατέγραψαν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύθηκαν 12,349% στα 36,800 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η άνοδος αυτή είναι συγκυρίακή, και η «έκρηξη» στις τιμές οφείλεται στις απεργίες που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Chevron στην Αυστραλία, αφού οι συνομιλίες μεσολάβησης μεταξύ των συνδικάτων και του ενεργειακού κλάδου έληξαν χωρίς συμφωνία, Αν οι εργαζόμενοι επιμείνουν, μπορεί να διαταραχθεί πάνω από το 5% της παγκόσμιας προμήθειας.

Σημειώνεται ότι από τα τέλη Αυγούστου του 2022 η ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου (ολλανδικό TTF) έχει πτώση 90% (ήταν 339 ευρώ/μεγαβατώρα τον Αύγουστο του 2022) ενώ ο ήπιος χειμώνας του 2023 συγκράτησε τις τιμές σε σύγκριση με τις πολύ ζοφερές προβλέψεις που δημοσιεύονταν εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Μαζί με τα μεγάλα δημοσιονομικά πακέτα στήριξης που διέθεσαν οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές γλίτωσαν τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση της σύγχρονης ιστορίας.

Όμως οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν 50% πάνω από το μέσο όρο πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Και αν και μειώθηκε η εξάρτηση από τη Ρωσία, η νέα εξάρτηση από τις εισαγωγές LNG εκθέτει την Ευρώπη σε βραχυπρόθεσμη αστάθεια των τιμών.

Η ΕΕ εξακολουθεί να  πρέπει να αγοράσει περίπου 22 bcm από τη Ρωσία φέτος. Ένα μεγάλο ποσοστό έρχεται μέσω της Ουκρανίας, μια οδό ανεφοδιασμού που κινδυνεύει όσο ο πόλεμος συνεχίζεται και  η αβεβαιότητα  παραμένει.

Η μεταβλητότητα είναι τελευταία το βασικό χαρακτηριστικό και στην αγορά φυσικού αερίου και οι μεταβολές δείχνουν έντονη νευρικότητα και φαίνεται   ότι ακόμη και με τις αποθήκες φυσικού αερίου γεμάτες ενόψει του χειμώνα, η Ευρώπη δεν έχει ξεμπερδέψει με την ενεργειακή κρίση. Οι αγορές συνεχίσουν να ταράζονται κάθε φορά που προκύπτει κάποιο πρόβλημα στην τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο και τίποτα δεν μπορεί να προδικάσει τις γεωπολιτικές εξελίξεις των επόμενων μηνών. Αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία νέας κλιμάκωσης του ενεργειακού πληθωρισμού που θα έχει σοβαρές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Brent: Κινείται ανοδικά και μειώνεται η παραγωγή

Την ίδια στιγμή η τιμή του Brent έσπασε το φράγμα των 90 δολαρίων, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2022, μετά την απόφαση της Ρωσίας και της Σ. Αραβίας να επεκτείνουν τη μείωση των εξαγωγών κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το τέλος του 2023.  Η τιμή του Brent έχει ενισχυθεί κατά 36% από τα προ πανδημίας επίπεδα και κατά 17% από τα τέλη του 2021.

Οι αναλυτές προβλέπουν πτώση άνω του 1,5 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα το τέταρτο τρίμηνο. Και προβλέπουν ότι αν η τιμή σταθεροποιηθεί πάν από το επίπεδο αντίστασης των 89 $ , αναμένεται  ράλι 9% προς το επίπεδο αντίστασης των 97-99$.

Η Ρωσία, η δεύτερη σε εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο, μειώνει τις εξαγωγές της κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα και έχει τελευταία συγχρονιστεί με τη Σ. Αραβία, αποφασίζοντας μαζί επιπλέον περικοπές από αυτές που συμφωνούνται σε επίπεδο ΟΠΕΚ+. Η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 5% ή 500 χιλ. βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο και κατά 300 χιλ. βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο. Μειώνει επίσης την παραγωγή κατά 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως έως το τέλος του 2024.

Η απόφαση, ωστόσο, και των δύο χωρών να επεκτείνουν τις περικοπές για άλλους τρεις μήνες ήταν αναπάντεχη, στέλνοντας έτσι την τιμή του Brent στα 90 δολάρια.

Διαβάστε επίσης

Φυσικό Αέριο: Άλμα 10% στο Ολλανδικό TTF λόγω απεργίας στα εργοστάσια της Chevron στην Αυστραλία

Στο 2,7% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο – Αύξηση 10,7 στα τρόφιμα

Gazprom: Θα διοχετεύσει σήμερα 41,5 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας