• Mononews2030

    Απανθρακοποίηση βιομηχανίας: Νέα πρόταση για Green Pool ετοιμάζει το ΥΠΕΝ

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης


    Με στόχο τη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας στην προσπάθειά της για απανθρακοποίηση του ΥΠΕΝ ετοιμάζεται να επαναπροωθήσει στην Κομισιόν την πρότασή του για το Green Pool, με σχεδιασμό νέας πρότασης, ή τον επανασχεδιασμό της ανωτέρω υφιστάμενης.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο ΕΣΕΚ που τέθηκε χθες σε διαβούλευση, η Ελλάδα, έχοντας εντοπίσει το συσχετισμό μεταξύ αφενός του εξηλεκτρισμού και της απανθρακοποίησης της βιομηχανίας και, αφετέρου, τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα μέτρο πολιτικής για την ενεργοβόρο βιομηχανία της, το οποίο θα επέτρεπε την κινητροδότηση της προμήθειας καθαρής ενέργειας από νέες ΑΠΕ.

    Η πρόταση γίνεται εντός πλαισίου αγοράς, μέσω της επιδότησης μέρους του κόστους διαμόρφωσης (shaping cost) του στοχαστικού προφίλ παραγωγής των ΑΠΕ στο σταθερό προφίλ ζήτησης της ενεργοβόρου βιομηχανίας. Παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε κάποιες ενστάσεις επί της αρχής για το καινοτόμο αυτό μέτρο πολιτικής (γνωστό ως “Green Pool”), η Ελλάδα συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο πολύ σημαντικό αυτό πεδίο πολιτικής και εξετάζει το σχεδιασμό νέας πρότασης, ή τον επανασχεδιασμό της ανωτέρω υφιστάμενης, ώστε να μπορεί να επιτύχει τον επιδιωκόμενο σκοπό της απανθρακοποίησης με ταυτόχρονη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, εντός του πλαισίου της ενωσιακής νομιμότητας, όπως ιδίως αυτή θα διαμορφωθεί την αμέσως επόμενη περίοδο.

    Σχετικά με την ανάγκη στήριξης της βιομηχανίας στην Ευρώπη, στο ΕΣΕΚ, αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να έχει εντοπίσει τον κίνδυνο από ενδεχόμενη (κάποιοι ισχυρίζονται, εξελισσόμενη) αποβιομηχάνιση λόγω του αυξημένου κόστους που συνδέεται (μεταξύ άλλων) με το αυξημένο κόστος λόγω των μέτρων μείωσης των εκπομπών ΑτΘ που εφαρμόζονται και λαμβάνει σειρά μέτρων και πολιτικών για την ανάσχεση και αντιμετώπισή του.

    Ευρωπαϊκές πολιτικές όπως o Νόμος για τη Βιομηχανία Μηδενικών Καθαρών Εκπομπών (Net-Zero Industry Act – NZIA) και o Νόμος για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (Critical Raw Materials Act – CRM), αν και στοχεύουν συγκεκριμένες κατηγορίες της βιομηχανίας και των πρώτων υλών (ιδίως αυτών που σχετίζονται με καθαυτή την μετάβαση σε καθαρές μηδενικές εκπομπές), εμφανίζουν προβλέψεις που συνδέονται με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Αντίστοιχες είναι και οι προβλέψεις σε σειρά κειμένων πολιτικής που προτείνουν την εισαγωγή κριτηρίων σε διαγωνιστικές διαδικασίες που αξιολογούν, μεταξύ άλλων, το ανθρακικό αποτύπωμα των προς επιλογή προϊόντων, υλικών ή έργων και όχι μόνο τη χαμηλότερη τιμή (non-price criteria in auctions).

    Παράλληλα, τονίζεται ότι η εξαγγελία της νεοεκλεγείσας Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen για την εκπόνηση ενός νέου Συμφώνου για την Καθαρή Βιομηχανία (New Clean Industrial Deal) εντός των πρώτων 100 ημερών από τη δεύτερη θητεία της, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, χαιρετίζεται με αισιοδοξία.

    Και σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα σταθεί υποστηρικτικά με προτάσεις και νέα μέτρα κατά το στάδιο διαμόρφωσης, και με συμβατές εθνικές πολιτικές κατά το στάδιο εφαρμογής, στο νέο υπό διαμόρφωση αυτό νέο πλέγμα μέτρων και πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την διατήρηση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ενόσω εξελίσσεται ο εξηλεκτρισμός και η απανθρακοποίησή της.

    Διαβάστε επίσης:

    Φρυδάς (Grant Thornton): Έτσι θα λειτουργεί το Green Pool που θα μειώσει το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία

    Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου: Μέρες αποφάσεων μετά την επιστολή Κομισιόν- Αγκάθι το κόστος του γεωπολιτικού κινδύνου

    Σε δημόσια διαβούλευση το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: Οι στόχοι



    ΣΧΟΛΙΑ