Με έμφαση στο φυσικό αέριο και την ανάγκη εξασφάλισης της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας αναμένονται την επόμενη εβδομάδα οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα μήνυμα-πρόσκληση στις διεθνείς εταιρείες να επενδύσουν στην έρευνα για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα.

Το μήνυμα που θα δοθεί είναι ότι θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να τρέξουν οι διαδικασίες και να ξεπεραστούν καθυστερήσεις και γραφειοκρατία με έμφαση στην έρευνα για φυσικό αέριο, ώστε να προσελκυστούν διεθνείς εταιρείες και επενδυτές.

Πολιτική βούληση, ταχύτερες διαδικασίες, πρόσκληση σε διεθνείς εταιρείες για την αξιοποίησή τους είναι το τρίπτυχο που χρειάζεται, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, για να πάρει μπρος η διαδικασία των σεισμικών ερευνών και να επωφεληθεί η ελληνική οικονομία από τα σημαντικά κοιτάσματα.

Υπενθυμίζεται πως η αξία των ελληνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, σύμφωνα με την ΕΔΕΥ, με βάση τα αρχικά ευρήματα των εταιρειών παραχωρησιούχων των οικοπέδων, ήταν της τάξης των 250 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο με βάση τιμές αερίου στα 60 ευρώ, ενώ σήμερα φτάνει τα 500 δισ. ευρώ λόγω της ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου πάνω από 100 ευρώ.

Αλλαγή στάσης Ευρώπης και Ελλάδας για το φυσικό αέριο

Ταυτόχρονα, το περιβάλλον έχει αλλάξει ριζικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και προτεραιότητα πλέον για την Ευρώπη είναι η εξασφάλιση της ενεργειακής της αυτονομίας με έμφαση στις δικές της πηγές ενέργειας. Αν μέχρι πρότινος η πράσινη ενεργειακή μετάβαση σήμαινε απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, πλέον τα περιλαμβάνει. Αυτή η τεράστια αλλαγή θα αντικατοπτριστεί και στην πολιτική στάση για τις έρευνες υδρογονανθράκων που θα αναμένεται να εκφραστεί και από τον έλληνα Πρωθυπουργό, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή- πρόσκλησης στις επενδύσεις στην έρευνα κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Γιατί πλέον η ενεργειακή αυτονομία θα γίνει στρατηγική επιλογή της χώρας και εθνικός στόχος η στροφή στην έρευνα για φυσικό αέριο, όχι μόνο για να εξοικονομεί 5,5 δισ. ευρώ συνάλλαγμα (που φέτος είναι πολλαπλάσιο με τις σημερινές τιμές πετρελαίου και αερίου) αλλά και για λόγους ενεργειακής ασφάλειας σε μια εποχή που οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν.

Σημειώνεται ότι για το θέμα αυτό, το πώς δηλαδή μπορεί να προωθηθούν οι έρευνες υδρογονανθράκων, πριν από δύο εβδομάδες είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, τη γενική γραμματέα του υπουργείου, Αλεξάνδρα Σδούκου, τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων, Άρη Στεφάτο, και τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ, Ανδρέα Σιάμιση.

Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube! 👉 https://bit.ly/3de5Kl9