Η Παλαιά Βουλή εγκαινιάστηκε το 1875 από τον Χαρίλαο Τρικούπη και επί 60 χρόνια αποτέλεσε το επίκεντρο της πολυτάραχης πολιτικής ζωής της χώρας.

Το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, μόνιμη στέγη του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από το 1960, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ελληνική ιστορία και το γεγονός, ότι χρησίμευσε ως μουσείο το διέσωσε από την απαξίωση και την καταστροφή.

Όμως, η συνεχής χρήση και το πέρασμα του χρόνου έχουν προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα, που επιβάλουν την συντήρηση και αποκατάσταση του ιστορικού κελύφους του ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του.

Αυτός είναι ο στόχος της μελέτης για την συντήρηση, την αποκατάσταση και την αναδιαρρύθμιση του κτηρίου, που υποβλήθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.

Η μετατροπή της Παλαιάς Βουλής σε μουσείο έγινε τη δεκαετία του 1950, αλλά όλες οι προβλέψεις της εποχής για πρόσθετους χώρους, όπως της φύλαξης των αντικειμένων του, της συντήρησης και της παρουσίασής τους -πολλά από αυτά αποτελούν μοναδικά τεκμήρια της ελληνικής ιστορίας – έχουν πλέον εξαντληθεί.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον υπάρχοντα εξοπλισμό, τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις και τα συστήματα φύλαξης των κειμηλίων.

Βλάβες εξάλλου, προκάλεσαν στο κτήριο ο σεισμός του 1981 αλλά πολύ περισσότερο εκείνος του 1999 με αποτέλεσμα να εμφανιστούν ρηγματώσεις στις τοιχοδομές, αποκολλήσεις αλλά και πτώσεις διακοσμητικών στοιχείων της οροφής.

Επισκευές έγιναν φυσικά αλλά είχαν τοπικό χαρακτήρα ενώ, όπως σημειώνεται, δεν έχει αξιολογηθεί συνολικά η δομική συμπεριφορά και η οικοδομική ιστορία του κτηρίου.

Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!👉 https://bit.ly/3de5Kl9