Χρειάστηκε να κυλήσει πολύ νερό στο μύλο των διαπραγματεύσεων, μέχρις όπου ο Χάρης Καρώνης να βάλει την υπογραφή του στο mega deal της περσινής χρονιάς.

Ο αντισυμβατικός Mr Viva Wallet ολοκλήρωσε τη συμφωνία με την JPMorgan σχεδόν 11 μήνες μετά το αρχικό «Ok». Ο αμερικανικός κολοσσός αποκτά το 48,5% της Viva από μειοψηφούντες μετόχους έναντι τιμήματος 820 εκατ. ευρώ. Με συνέπεια η συνολική αποτίμηση να υπολογίζεται στα 1,7 δισ. ευρώ (ή 1,6 δισ. δολάρια). Ενώ ο ιδρυτής μαζί με τον συνιδρυτή Μάκη Αντύπα διατηρούν μέχρι νεωτέρας το πλειοψηφικό πακέτο του 51,5%.

1

Ο 47χρονος Χάρης Καρώνης, που το 1993 δούλευε ως ραδιοφωνικός παραγωγός στον Jeronimo Groovy, έστησε τη Viva το 2000. Δύο δεκαετίες την κατέστησε κορυφαία ευρωπαϊκή cloud-based neobank, εκτοξεύοντας στα ύψη την αξίας της, καθώς έγινε ο πρώτος ελληνικός “μονόκερος” που κατακτά τον κόσμο.

Η στρατηγική συμφωνία με την JPMorgan αποτελεί το μεγαλύτερο deal των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, που δίνει συνάμα ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, αλλά και στις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο Χάρης Καρώνης πέτυχε λοιπόν το απόλυτο success story, γεγονός που αναμφίβολα του πιστώνεται. Τόσο με επιχειρηματικο-οικονομικούς όρους όσο και με όρους επιδραστικότητας.

Η JPMorgan απέκτησε το μετοχικό πακέτο από το Family Office της οικογένειας Μαριάννας Λάτση, που είχε το 13,5%, τo fund Deca του επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλου που κατείχε το 10,5% και από το venture capital Hedosophia, που είχε ποσοστό πάνω από 24,5%. Με όλους να καταγράφουν σημαντικές υπεραξίες από την εκχώρηση των θέσεών τους.

Η αμερικανική τράπεζα έχει εξαγοράσει το μετατρέψιμο ομολογιακό των 80 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η Viva Wallet, να έχει εκμηδενίσει το δανεισμό της. Παράλληλα η JP Morgan εισέφερε και 100 εκατ. ευρώ στο ταμείο, καλύπτοντας την ισόποση κεφαλαιακή αύξηση.

Το deal είναι όμως «χρυσό» και για τα στελέχη της Viva Wallet, καθώς 200 εργαζόμενοι θα έχουν λαμβάνειν από ένα ιδιαίτερα παχυλό πακέτο stock options, και θα μοιραστούν 35 χιλιάδες μετοχές αξίας 50 εκατ. δολαρίων. Τούτων δοθέντων, ορισμένοι αναβαθμίζουν την αποτίμηση της Viva στα 2 δισ. δολάρια.

Η καινοτομία Tap on Phone, που ανέπτυξε η Viva και η οποία μετατρέπει κάθε συσκευή κινητού σε τερματικό, ήταν ένας από τους λόγους που η JPMorgan -που είναι από τους μεγαλύτερους εκδότες καρτών στον πλανήτη- επένδυσε στην εταιρεία του Χάρη Καρώνη.

Η neobank Viva Wallet -που έχει και τραπεζική άδεια- είναι προσηλωμένη στην ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής που διαμορφώνουν το μέλλον των πληρωμών.

Σήμερα είναι στρατηγικά τοποθετημένη σε 24 ευρωπαϊκές χώρες, προσφέροντας υπηρεσίες που ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις ανάγκες των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, αλλά και των ψηφιακών marketplaces, σε όλη την Ευρώπη.

Δείτε τη λίστα με τα πιο επιδραστικά πρόσωπα της χρονιάς που πέρασε εδώ

Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!👉 https://bit.ly/3de5Kl9