ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε ακόμη ένα από τα τρόφιμα που έως τώρα δεν επιβάρυναν σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό αναμένονται νέες ανατιμήσεις για τους καταναλωτές, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από την άνοδο του ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών.
Έτσι, μετά το ηλιέλαιο, το οποίο πωλείται σχεδόν «χρυσό» μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία -με τους προμηθευτές μάλιστα να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση της αγοράς, όπως άλλωστε είχε επισημάνει το mononews προ δεκαημέρου- πλέον και το άλλοτε φθηνό κοτόπουλο θα κοστίζει ακριβότερα στους καταναλωτές.
Σύμφωνα όσα σημειώνουν πηγές της αγοράς στο mononews, η τιμή πώλησής του από τους παραγωγούς προς τα καταστήματα τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί έως και κατά 15% το αμέσως επόμενο διάστημα. Εάν δε, σε αυτή την αύξηση συνυπολογιστούν και οι ανατιμήσεις της τάξεως του 12-13% μεσοσταθμικά, που έχουν ήδη γίνει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, συνολικά η ανατίμηση στο κοτόπουλο – το πιο φθηνό κρέας- θα ξεπεράσει το 30%, σε διάστημα σχεδόν εξαμήνου.
Με δεδομένο ότι σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία θα προμηθεύονται πλέον σε ακόμη πιο υψηλές τιμές, τις οποίες αδυνατούν να απορροφήσουν στο σύνολό τους, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι μέρος της αύξησης αυτής -άγνωστο σε ποιο ποσοστό – θα μετακυληθεί εκ νέου στον τελικό καταναλωτή. Ακόμη κι αν, αρκετές επιχειρήσεις σπεύδουν ήδη να αγοράσουν μεγαλύτερες ποσότητες για να «προλάβουν» τις υψηλότερες τιμές πώλησης.
«Πρωτόγνωρη» η κατάσταση για τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις
«Δεν έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν αντίστοιχη κατάσταση» σημειώνει χαρακτηριστικά στο mononews στέλεχος εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο της πτηνοτροφίας. Εξηγεί παράλληλα ότι οι ανατιμήσεις που έχουν γίνει έως τώρα, είναι αρκετά χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής, το οποίο έχει αυξηθεί κατά περίπου 40%.
Το πρώτο μεγάλο «αγκάθι» για τις επιχειρήσεις αποτελούν οι ζωοτροφές οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 100% σε σχέση με το φθινόπωρο. Καθώς οι τιμές σε σιτηρά, έλαια, καλαμπόκι και σόγια έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ενδεικτικά, όπως εξηγούν στελέχη του κλάδου, ένας τόνος σιτηρά από τα 220 ευρώ έχει «σκαρφαλώσει» στα 430 όπως και στα έλαια, από 1.200 στα 2.400 ευρώ. Την ίδια στιγμή ακόμη και οι τιμές στα υλικά συσκευασίας έχουν πάρει την «ανηφόρα», καθώς εμφανίζονται αυξημένες κατά 18%.
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι το ενεργειακό κόστος και μάλιστα σε δύο μέτωπα. Από τη μία το κόστος του ρεύματος, αυξημένο μεσοσταθμικά κατά 150-200% και από την άλλη, το υγραέριο που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των πτηνοθαλάμων, η τιμή του οποίου έχει επίσης εκτοξευθεί.
Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube! 👉 https://bit.ly/3de5Kl9
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί