Τα συστήματα χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων που δημιούργησαν την κακοκαιρία Daniel στην Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη εβδομάδα έχουν γίνει πιο πιθανά και πιο ισχυρά λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έκθεση επιστημόνων.

Mε βάση τις προβλέψεις των επιστημόνων της World Weather Attribution, η υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τα αέρια του θερμοκηπίου έχει καταστήσει τις καταιγίδες που έπληξαν την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία ώς και 10 φορές πιο πιθανές και τον κατακλυσμό στη Λιβύη ώς και 50 φορές πιο πιθανό.

1

Η επιστημονική ομάδα της World Weather Attribution αναλύει μετεωρολογικά δεδομένα μετά από φυσικές καταστροφές για να προσδιορίσουν την επίδραση της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και μπορούμε να το δούμε παντού στον κόσμο. Όταν βρέχει, βρέχει πολύ» δήλωσε στο Bloomberg ο Κώστας Λαγκουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και συνσυγγραφέας της έκθεσης. «Αυτό είναι πρόβλημα γιατί πολλά φράγματα και υποδομές για την αντιμετώπιση των πλημμύρων έχουν κατασκευαστεί με δεδομένα που αρχίζουν πλέον να μην είναι έγγυρα» πρόσθεσε.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η κακοκαιρία που έπληξε τη Λιβύη στις 11 Σεπτεμβρίου προβλέπεται να συμβεί μία φορά κάθε 300 με 600 χρόνια στο σημερινό κλίμα. Η υπερθέρμανση του πλανήτη αύξησε την ένταση της κατά ώς και 50%.

Για την περιοχή που περιλαμβάνει τμήματα της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει μια καταιγίδα επιπέδου Daniel ώς και 10 φορές πιο πιθανή να συμβεί, ενώ το κατέστησε 40% πιο ισχυρό. Για αυτή τη μεγάλη περιοχή, το φαινόμενο είναι πλέον αρκετά κοινό και μπορεί να συμβεί πλέον μία φορά κάθε 10 χρόνια, το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει 10% πιθανότητα να συμβαίνει κάθε χρόνο.

Για την κεντρική Ελλάδα, ένα τέτοιο φαινόμενο αναμένεται να συμβεί μόνο μία φορά κάθε 80 με 100 χρόνια.

Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!👉 https://bit.ly/3de5Kl9