Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Mononews TV

«Καμπανάκι» από Fitch για το κλίμα: Αυξήθηκαν οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα – mononewsTV

Paul Taylor, Πρόεδρος και CEO Fitch Group

Paul Taylor, Πρόεδρος και CEO Fitch Group

Πολύ αργά προχωρά η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και η απαλλαγή από τις βλαβερές εκπομπές άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις αναδυόμενες αγορές να παρουσιάζουν τη μικρότερη μείωση, καθώς ως πιο ασταθείς, συχνά αντιδρούν υπερβολικά σε νέες πληροφορίες.

Σύμφωνα με έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά 1,8% πέρσι, σε σύγκριση με την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2,9%.

Η αναλογία μειώθηκε κατά λίγο περισσότερο από 1%, σχεδόν όπως η ετήσια πτώση των προηγούμενων 25 ετών, αλλά πολύ πιο χαμηλά από την ετήσια πτώση του 8%, που αποτελεί υποχρέωση μεταξύ 2020-2030 για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων έως το 2050.

Ο Fitch σημειώνει ότι ενώ οι εκπομπές ρύπων από 10 ανεπτυγμένες οικονομίες μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1970, οι αναδυόμενες αγορές στο σύνολό τους απέτυχαν να σημειώσουν κάποια πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ οι εκπομπές CO2 και το ΑΕΠ 10 αναδυόμενων αγορών αυξήθηκαν κατά 4,7% πέρσι.

“Η έλλειψη προόδου στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές στις αναδυόμενες αγορές είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, δεδομένης της ταχύτερης αύξησης του ΑΕΠ και του αυξανόμενου μεριδίου της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας”, προειδοποιεί η Fitch.

Ως κύριο λόγο για τις κακές επιδόσεις των αναδυόμενων αγορών η έκθεση του Fitch αναφέρει τις ανεπαρκείς επενδύσεις σε έργα καθαρής ενέργειας.

Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube! 👉 https://bit.ly/3de5Kl9