ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Στόχος του project είναι η ψηφιακή ανάπτυξη και μετασχηματισμός των Δήμων, με Υπουργείο Ευθύνης να είναι το Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενώ φορείς υλοποίησης των έργων είναι οι ίδιοι οι Δήμοι.
Οι «Έξυπνες πόλεις» αφορούν και τους 332 Δήμους της επικράτειας, προβλέποντας την αναλογική, µε πληθυσμιακό κριτήριο, κατανομή συνολικά 320 εκατ. ευρώ, που θα αφορούν κυρίως ψηφιακά έργα.
Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής οι Δήμοι Βόλου, Λάρισας, Τρικκαίων, Ρόδου, Πειραιώς, Νίκαιας-Ρέντη, Θεσσαλονίκης, Καλλιθέας, Αχαρνών, Κορδελιού-Ευόσμου, Ιωαννίνων, Πάτρας και Χαλκίδας.
O συνολικός εκτιμώμενος προϋπολογισμός των επενδύσεων ξεπερνά τα 57 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 90 εκατ. ευρώ που αναλογούν στους 17 δήμους και που αφορούν το πρώτο σκέλος του έργου.
Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των σχεδίων ήταν η 31η Οκτωβρίου 2022.
Τα δύο σκέλη του μεγάλου project
Με το πρόγραμμα των «Έξυπνων Πόλεων» δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους Δήμους να ευθυγραμμιστούν με την κεντρική διοίκηση αναφορικά στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Σκοπός του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της καθημερινότητας των δημοτών και των τοπικών κοινωνιών, με την επιλογή εκείνων των ψηφιακών έργων που ανταποκρίνονται καλύτερα στις προτεραιότητες κάθε Δήμου, μέσα από έναν κατάλογο έργων που διαρθρώνονται σε επτά κατηγορίες:
-Βιώσιμη Μετακίνηση
-Εξοικονόμηση Ενέργειας
-Μείωση Ενεργειακού Αποτυπώματος Δημοτικών Κτιρίων
-Βελτίωση Εξυπηρέτησης Πολίτη και Επιχείρησης
-Βελτίωση Ποιότητας Ζωής
-Ενίσχυση τοπικής Δημοκρατίας, Διαβούλευσης και Διαφάνειας
-Προστασία από Κυβερνοεπιθέσεις και ενίσχυση Ψηφιακών Υποδομών
Το giga-project χωρίζεται σε δύο σκέλη. Το πρώτο απευθύνεται σε 17 Δήμους συνολικά, µε πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, με επενδύσεις ύψους 90 εκατ. ευρώ, οι πόροι των οποίων προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το δεύτερο στάδιο σχετίζεται µε τους υπόλοιπους 315 Δήμους της χώρας, οι οποίοι θα λάβουν συνολικά σχεδόν 230 εκατ. ευρώ, με ποσά από 200.000 ευρώ για τους πολύ μικρούς δήμους, μέχρι και 2,5 εκατ. ευρώ για εκείνους τους δήμους που έχουν λίγο κάτω από 100.000 κατοίκους.