ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ήταν η μακροβιότερη μονάρχης στη βρετανική ιστορία, ένα σύμβολο για τη χώρα της, που με τη σταθερότητά της ενέπνευσε εμπιστοσύνη στους υπηκόους της, κέρδισε με το κύρος της τον παγκόσμιο σεβασμό και αποτέλεσε τον ισχυρό βράχο πάνω στον οποίο στηρίχθηκε μια ολόκληρη κοινωνία, παρά τις άπειρες προκλήσεις που παρουσιάσθηκαν στα εβδομήντα χρόνια της βασιλείας της.
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ που έφυγε από τη ζωή στα 96 της χρόνια, τα οποία έκλεισε μόλις τον περασμένο Απρίλιο με τους μεγαλειώδεις εορτασμούς που ακολούθησαν για τον Πλατινένιο Ιωβηλαίο δεν έγραψε απλώς ιστορία, ήταν η ίδια Ιστορία.
Από τη μέρα που γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926 ως σήμερα ο κόσμος άλλαζε διαρκώς, άλλοι μονάρχες ζούσαν και πέθαιναν, χώρες διαλύονταν και ανασχηματίζονταν, πόλεμοι γίνονταν -και γίνονται- μεγάλες κρίσεις απείλησαν την ανθρωπότητα, η Βρετανία πέρασε, και περνά, σοβαρούς κλυδωνισμούς αλλά η Ελισάβετ ήταν πάντα εκεί.
Σημείο αναφοράς για τους Βρετανούς, μία βεβαιότητα στα δύσκολα, απλώς και μόνον με την ύπαρξή της. Κάτι που δεν ανατράπηκε όλα αυτά τα χρόνια, παρά τα σκάνδαλα που υπήρξαν και στιγμάτισαν το παλάτι. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ακόμη και έτσι, οι τέσσερις στους πέντε Βρετανούς εξακολουθούσαν ως σήμερα να έχουν θετική γνώμη για την βασίλισσα Ελισάβετ.
Η μεγαλύτερη απόδειξη της επιτυχίας της σε προσωπικό επίπεδο αλλά και αναφορικά με την διατήρηση της ισχύος του θεσμού της βασιλείας στη Βρετανία, όπου δεν έλειψαν μέσα στο χρόνο οι προτάσεις φωνές για την κατάργησή της.