Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Mononews TV

Διπλή αύξηση στον κατώτατο μισθό το 2022 – mononewsTV

Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας

Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέα συμπληρωματική αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου εντός του 2022 εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν συζητήσεις σχετικό με το ποιο θα μπορούσε να είναι το επιπλέον ποσοστό με τα σενάρια κυμαίνονται κοντά στο 5 – 7%, συμπληρωματικά του 2% που θα δοθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2022 σε περίπου 500.000 εργαζόμενους.

Σε κάθε περίπτωση, ανώτατα κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού με τις συζητήσεις μεταξύ κοινωνικών εταίρων και επιστημονικών φορέων να ξεκινούν τις πρώτες εβδομάδες της νέας χρονιάς.

Η εφαρμογή του νέου αυξημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Στο οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι καθοριστικός παράγοντας είναι τόσο η ανάπτυξη κοντά στο 7% το 2021 και 4,5% το 2022, επισημαίνοντας όμως ταυτόχρονα ότι υπάρχει δυσκολία στην εκτίμηση των τελικών μεγεθών λόγω του πληθωρισμού που δημιουργεί η υγειονομική και ενεργειακή κρίση.

Η αύξηση των κατώτατων μισθολογικών ορίων θα συμπαρασύρει και τους υψηλότερους μισθούς που παραμένουν επί σειρά ετών παγωμένοι, είτε μέσω κλαδικών, είτε και επιχειρησιακών συμβάσεων. Η αύξηση θα επηρεάσει και τις αμοιβές εργαζομένων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ενώ θα συμπαρασύρει και τουλάχιστον 20 επιδόματα, που δίνει κατά κύριο λόγο ο ΟΑΕΔ.

Ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αυξάνεται κατά 2% από την 1η Ιανουαρίου 2022, φτάνοντας από τα 650 ευρώ μεικτά στα 663 μεικτά, ενώ το καθαρό ποσό του μισθού θα αγγίξει τα 569 ευρώ ή 773,5 ευρώ αν συνυπολογισθεί το γεγονός ότι καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29,04 σε 29,62 ευρώ. Η αύξηση των μεικτών αποδοχών φτάνει τα 156 ευρώ σε ετήσια βάση.

Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube! 👉 https://bit.ly/3de5Kl9