ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πρόκειται για σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, με την κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM που θα είναι ο δημόσιος εταίρος στο έργο αυτό, η επενδυτική αξία του οποίου αναμένεται να ανέλθει τουλάχιστον στα 500-600 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία αφορά την παραχώρηση εκμετάλλευσης των υδάτων σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον ποταμό Crna Reka (Μαύρος Ποταμός) και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028.
Η σημασία της κίνησης αυτής για τη ΔΕΗ είναι διπλή: Από τη μια ενισχύει την πράσινη παραγωγή της και τη διεθνοποίησή της και από την άλλη εξασφαλίζοντας ενέργεια χαμηλού κόστους παραγωγής ενισχύει την κερδοφορία της. Ταυτόχρονα η εταιρεία αποκτά τη δυνατότητα για εξαγωγές ενέργειας σε γειτονικές χώρες που είναι σταθερά ελλειμματικές αυξάνοντας έτσι την κερδοφορία της.
Σημειώνεται ότι τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια αποτελούν τη φθηνότερη από όλες τις μορφές παραγωγής ρεύματος και με τη δημιουργία του CEBREN, η ΔΕΗ θα αυξήσει το σύνολο του εγκατεστημένου δυναμικού της σε Υ/Η εργοστάσια που με αυτά που έχει στην Ελλάδα είναι 3,2GW.Η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή του έργου στο Cebren είναι 1.000 – 1200 GWh, από το 2028 όταν θα ξεκινήσει, ενώ τονίζεται ότι οι Υ/Η μονάδες έχουν την υψηλότερη κερδοφορία.
Σύμφωνα με τον διαγωνισμό η ΔΕΗ με την κρατική εταιρεία ενέργειας της Βορείου Μακεδονίας ESM θα αναλάβουν τη διαχείριση για διάστημα 80 ετών.
Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!👉 https://bit.ly/3de5Kl9
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ντόναλντ Τραμπ: Ο εκλεκτός για τη θέση του Υπουργού Άμυνας είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση
- Γερμανία: Οι Πράσινοι εξέλεξαν την νέα τους ηγεσία λίγους μήνες πριν τις εκλογές
- Φωτεινή Πιπιλή για Σαμαρά: «Τελικά αποστάτης γεννιέσαι δεν γίνεσαι»
- Ραγδαίες εξελίξεις στη ΝΔ μετά τη διαγραφή Σαμαρά – Το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη