ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, οι τιμές των κατοικιών στην ελληνική πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 12,2% τον Οκτώβριο, δηλαδή με ρυθμό σχεδόν τριπλάσιο εκείνου της Στοκχόλμης.
Το κόστος στέγασης ξεπέρασε το 30% του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών πέρσι, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 20% σε όλη την ΕΕ.
Πού οφείλεται η άνοδος των τιμών
Η άνοδος οφείλεται εν μέρει στις επιπτώσεις της κρίσης χρέους της Ελλάδας οι οποίες επηρεάζουν την προσφορά, σημειώνει το Bloomberg.
Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια “παγιδεύονται” σε νομικές εμπλοκές, αραιώνοντας την διαθεσιμότητα την αγορά και εκτοξεύοντας τις τιμές στην Αθήνα πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη.
Παρόλο που το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος έπληξε την αγοραστική δύναμη σε όλη την Ευρώπη, η έλλειψη στέγης κερδίζει έδαφος σε περισσότερες πόλεις.
Το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο κατέγραψαν πτώση από έτος σε έτος στα τελευταία μηνιαία μεγέθη τους, ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg City Tracker αυξάνεται, με το Μιλάνο, τη Μαδρίτη και τη Στοκχόλμη να σημειώνουν αυξήσεις άνω του 3%.
Προκειμένου να καταγράψει τις τελευταίες τάσεις της αγοράς κατοικίας στις ευρωπαϊκές πόλεις, το Bloomberg συγκεντρώνει στοιχεία από μια σειρά παρόχων.
Οι τιμές της Αθήνας προέρχονται από έναν δείκτη του Spitogatos, τον οποίο το Bloomberg χρησιμοποίησε για να υπολογίσει τις μηνιαίες ζητούμενες τιμές στις πέντε περιοχές της πόλης και στη συνέχεια υπολόγισε τον μέσο όρο αυτών, για να υπολογίσει τις τιμές σε όλη την πόλη.
Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!👉 https://bit.ly/3de5Kl9
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μπλε Κέδρος: ΕΓΣ για την ακύρωση 700.000 ίδιων μετοχών
- Λιθουανία: Ο Gintautas Paluckas, o νέος πρωθυπουργός της χώρας
- Σκάλκος στο ΣΕΥ: Σημαντική η διατήρηση ενός ανοικτού πολυμερούς συστήματος διεθνούς εμπορίου
- Bloomberg: 8 δισ. ευρώ σχεδιάζει να αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές με νέα ομόλογα το 2025