ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:

Ειδική Digital Έκδοση Mononews

Συμπεριλαμβάνονται

What lies ahead:
AI in Business

Πώς η GenAI θα αλλάξει
το asset management

Financial Times

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη (Generative AI - GenAI) αποτελεί μία εξαιρετικά ανατρεπτική καινοτομία, η οποία θα φέρει την καταστροφή, αλλά ταυτόχρρονα και την αναβάθμιση της αγοράς εργασίας. Η ισορροπία αυτή αποτελεί ένα «καυτό θέμα» για τον κλάδο του asset management, στον οποίο φαίνεται ότι λειτουργεί ως «φυσικό πείραμα».

Ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η επανάσταση της Generative Τεχνητής Νοημοσύνης ή GenAI σε αυτόν τον κλάδο ρίχνει φως όχι μόνο στη συζήτηση για τις θέσεις εργασίας, αλλά και σε ευρύτερα οργανωτικά και ρυθμιστικά ζητήματα που θα επηρεάσουν τα χρηματοπιστωτικά συστήματα, την υγεία και πολλά άλλα.

Μία από τις πιο αξιοπρόσεκτες πτυχές της επανάστασης της GenAI, είναι ότι δεν έχει καλά-καλά ξεκινήσει ακόμη. Οι κύριοι μοχλοί  που την κινητοποιούν -υπολογιστική ισχύς, δεδομένα, ταλέντο και χρηματοδότηση- συνδυάζονται με τα χαρακτηριστικά της κλίμακας και της ταχύτητας που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις ανατρεπτικές δυναμικές της. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των διοικητικών στελεχών σε όλο και περισσότερες εταιρείες και τομείς.

Η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων είναι ένας από τους τομείς στους οποίους η GenAI υπόσχεται πολλά, υποδεικνύοντας μια σειρά αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης του κλάδου. Οι πιο ευέλικτες εταιρείες την έχουν ήδη αξιοποιήσει για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε επιχειρησιακό επίπεδο, την επικοινωνία τους αλλά και την άμυνά τους απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Τόσο οι μονάδες που διαχειρίζονται επενδύσεις όσο και αυτές που διαχειρίζονται πελάτες, μπορούν πλέον να κάνουν παρουσιάσεις powerpoint, να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να επιχειρηματολογούν υπέρ νέων εμπορικών ιδεών.

Η κοινοποίηση των εσόδων και της απόδοσης στους πελάτες, μια κρίσιμη και χρονοβόρα υποχρέωση, θα γίνεται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Και οι τεχνικές ομάδες θα έχουν περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή τους για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες απόπειρες υποκλοπών.

Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, η GenAI ενισχύει την εργασία. Εμπλουτίζει αυτό που μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι, βοηθώντας να ανέβει η προστιθέμενη αξία τους. Παρόλο που θα υπάρξουν απώλειες θέσεων εργασίας σε καθήκοντα ρουτίνας και χαμηλής εξειδίκευσης, ο συνολικός αντίκτυπος στην εργασία είναι θετικός, ιδίως καθώς προσλαμβάνονται περισσότεροι ειδικοί στα θέματα της τεχνολογίας. Η γνώση του να συνομιλείς με μηχανές τεχνητής νοημοσύνης καθίσταται απαραίτητη δεξιότητα τόσο για το νεότερο όσο και για το μεγαλύτερο σε ηλικία ποσοστό του υπάρχοντος προσωπικού.

Όσοι υστερούν στην κατανόηση της ανατρεπτικής δύναμης της Τεχνητής Νοημοσύνης και των πιθανών εφαρμογών της -ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ταλέντο, την ευελιξία της διαχείρισης και την οργάνωση των δεδομένων- θα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να καλύψουν το χαμένο έδαφος

Τώρα κοιτάξτε μπροστά. Δεν είναι δύσκολο να οραματιστούμε έναν κόσμο όπου οι μηχανές GenAI θα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος όλων των εργασιών υψηλών δεξιοτήτων που περιλαμβάνουν την κατανομή περιουσιακών στοιχείων, τα πρότυπα χαρτοφυλακίων, την επιλογή τίτλων και τον περιορισμό των κινδύνων. Αυτές οι μηχανές θα εκπαιδεύονται στους τεράστιους όγκους δεδομένων που υπάρχουν στον τομέα και, επί του παρόντος, δεν αξιοποιούνται επαρκώς.

Δεδομένων των εξελίξεων σε άλλους τομείς της τεχνολογίας, δεν μας είναι δύσκολο να φανταστούμε τα εργαλεία της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης να συμβάλλουν στη δημιουργία και τη διάρθρωση νέων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, εκπαιδευμένων σε αυτή την περίπτωση από ένα συνδυασμό πραγματικών και εικονικών δεδομένων. Με την πάροδο του χρόνου, τα πιο δυναμικά και επιτυχημένα τμήματα της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων θα είναι εκείνα που θα συνδυάζουν εργαλεία που υποστηρίζονται από την GenAI και τα οποία παρέχουν νέες δυνατότητες που, το σημαντικότερο, είναι εγγενείς της GenAI.

Μαζί με αυτό έρχεται και η δυνατότητα εξατομίκευσης με πολύ πιο εκλεπτυσμένο τρόπο των ατομικών επενδυτικών λογαριασμών ώστε να ανταποκρίνονται στην ανοχή κινδύνου και στις συμπεριφορικές τάσεις των πελατών.

Ωστόσο, ο δρόμος μπροστά μας θα είναι ανώμαλος. Οι υπάρχουσες δυνατότητες δεν είναι καθόλου άρτιες και το ταλέντο δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο. Η εφαρμογή τους υπόκειται σε προκαταλήψεις. Δεν υπάρχουν ακόμη καλές απαντήσεις για το ποιος θα ελέγχει εσωτερικά την Τεχνητή Νοημοσύνη και σε ποιο ευρύτερο σύνολο εγχώριων και, ενδεχομένως, διεθνών κανονισμών θα υπάγεται. Και ο αυξανόμενος κατακερματισμός της τεχνολογικής συσσώρευσης μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, ένα φαινόμενο που μόνο θα εντείνεται, κάνει όσους ζουν στο ενδιάμεσο να αισθάνονται ιδιαίτερα άβολα.

Αυτός είναι επίσης ένας δρόμος που θα φέρει σημαντικές ανατροπές στη δομή του κλάδου. Όσοι υστερούν στην κατανόηση της ανατρεπτικής δύναμης της Τεχνητής Νοημοσύνης και των πιθανών εφαρμογών της -ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ταλέντο, την ευελιξία της διαχείρισης και την οργάνωση των δεδομένων- θα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Το χάσμα θα μεγαλώσει μόνο αν δεν καταφέρουν να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες, οι οποίες είναι πιθανό να προσφερθούν από πολύ νωρίς.

Συνολικά, αυτή η δυναμική θα ωθήσει τον κλάδο στο να εξελιχθεί σε μία δομή με λίγους μεγάλους παίκτες κι ένα μεγάλο αριθμό μικρότερων επιχειρήσεων με εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Οι μεσαίου μεγέθους διαχειριστές, όσοι διαχειρίζονται από  100 δισ. έως 500 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων, και οι εταιρείες που υστερούν στην ΤΝ θα οδηγηθούν στη συγχώνευση ή στην εξαφάνιση. Εκεί μιλάμε για καταστροφή θέσεων εργασίας.

Αυτό που αντιμετωπίζει το asset management θα επαναληφθεί με ποικίλους τρόπους και σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων αυτών της οικονομίας και της υγείας. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που οι επιχειρήσεις μπορούν να αγνοήσουν μόνο με δική τους ευθύνη. Είναι επίσης ένα φαινόμενο που θα ασκήσει πίεση στις ρυθμιστικές αρχές οι οποίες, επειδή έχουν επικεντρωθεί υπερβολικά στις τράπεζες, έχουν μείνει πίσω στην κατανόηση και την εποπτεία των μη τραπεζικών ιδρυμάτων.

Ο κ. Mohamed El-Erian είναι οικονομολόγος και επιχειρηματίας, Πρόεδρος του Queens’ College του Cambridge και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος στην Allianz, μητρική της PIMCO όπου είχε διατελέσει CEO και διευθυντής επενδύσεων.