ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:

Ειδική Digital Έκδοση Mononews

Συμπεριλαμβάνονται

What lies ahead:
AI in Business

Η Τεχνητή Νοημοσύνη
μοχλός ανάπτυξης και εξωστρέφειας

Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα προς τα εμπρός και εξελίσσεται σταδιακά σε επενδυτικό προορισμό. Σε αυτό έχει συμβάλει καθοριστικά και η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, που ώθησε τη χώρα να βελτιώσει το επίπεδο της ψηφιακής της ωριμότητας. Πλέον, είναι ξεκάθαρο, πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αποτελεί μονόδρομο για την παραμονή της χώρας σε ανοδική τροχιά και απαραίτητη προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης. Στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού βρίσκεται η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι λύσεις που προσφέρει. Δεν είναι απλά το μέλλον. Είναι ήδη εδώ και μπορεί να εφαρμοστεί σε πάρα πολλές πτυχές της καθημερινότητας και να συνδιαμορφώσει την ψηφιακή κοινωνία του αύριο.

Για τον Όμιλο ΟΤΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι κάτι καινούριο. Ως κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας στη χώρα, επενδύουμε εδώ και χρόνια στον τομέα αυτό και τον αξιοποιούμε προς όφελος δικό μας, αλλά και των πελατών μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανάπτυξη του «brA.I.n», μιας εσωτερικής εφαρμογής που δίνει εύκολα και γρήγορα κατάλληλες απαντήσεις και προτάσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα των ανθρώπων μας, που αφορούν σε διάφορα business processes της εταιρείας, όπως την επίλυση βλαβών.

Επιπλέον, το «Predictive Maintenance» των υποδομών μας, συμβάλλει στην πρόβλεψη βλαβών στους εξοπλισμούς του δικτύου Σταθερής ή Κινητής και στην παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών. Εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης είναι και ο Προσωπικός Βοηθός της COSMOTE, «COSMOTE AI Personal Assistant», που αντιλαμβάνεται και απαντά σε φυσική γλώσσα, καθοδηγώντας τους πελάτες μας μέσα στο Chat και το Τηλεφωνικό Κέντρο. Χάρη σε αυτές τις λύσεις που αναπτύξαμε εσωτερικά, βελτιώσαμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας και την ικανοποίηση των πελατών μας, μειώσαμε τις βλάβες και το κόστος συντήρησης του δικτύου μας και βελτιώσαμε τρόπο λειτουργίας μας στο πεδίο.

Ως ένας από τους μεγαλύτερους και ελκυστικότερους εργοδότες στην Ελλάδα, ο Όμιλος ΟΤΕ αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη και σε θέματα που αφορούν στη στρατηγική Ανθρώπινου Δυναμικού. Τέτοια παραδείγματα είναι το «Smart CV», μία εξατομικευμένη για τον Όμιλο ΟΤΕ λύση cloud, που αξιολογεί βιογραφικά και βοηθά στη διαδικασία των προσλήψεων και το «Eightfold», που αναπτύχθηκε από την Telekom και κάνει προτάσεις για τα επόμενα βήματα ανάπτυξης των εργαζομένων.

Η σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αναγνωρίζεται ολοένα περισσότερο και από την Πολιτεία. Προς αυτή την κατεύθυνση, έθεσε σε λειτουργία τον Ψηφιακό Βοηθό «mAIgov.gr, που υλοποιήθηκε από τον Όμιλο ΟΤΕ και απαντά στα απλά, ή σύνθετα ερωτήματα των πολιτών, κατευθύνοντάς τους στη διεκπεραίωση εργασιών. Πρόσφατα διατέθηκε και η ψηφιακή εφαρμογή «mAiGreece», που υλοποιήθηκε, επίσης, από τον Όμιλο ΟΤΕ και λειτουργεί ως ταξιδιωτικός οδηγός για όλους όσοι κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς τη χρήση υπηρεσιών Artificial Intelligence. Παρόλα αυτά, η χώρα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει.

Η αλλαγή είναι φυσική διαδικασία. Είναι κομμάτι της εξέλιξης. Θα πρέπει να εστιάσουμε στις ευκαιρίες που δημιουργούνται μέσα από την αλλαγή και να την αγκαλιάσουμε. Να πιστέψουμε στη δύναμη της τεχνολογίας και να την χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας.

Για να προχωρήσουμε μπροστά και να εκπληρώσουμε τους φιλόδοξους ψηφιακούς στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2030, είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να επιταχύνουν τη μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή και να υιοθετήσουν τεχνολογίες αιχμής, όπως και η Τεχνητή Νοημοσύνη. Όσο οι επιχειρήσεις υιοθετούν τις τεχνολογίες αυτές, τόσο πιο κοντά έρχονται στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητά τους, αλλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους μέσα από ψηφιακά κανάλια. Με λίγα λόγια, έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξής τους.

Για την αποτελεσματικότερη χρήση των νέων τεχνολογιών αιχμής που αναδύονται συνεχώς, θα πρέπει οι επιχειρήσεις να δώσουν έμφαση στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ανθρώπων τους. Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι θα διαθέτουν τα κατάλληλα εφόδια για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής.

Αυτό, όμως, που είναι το βασικότερο όλων, είναι η υιοθέτηση φιλικής στάσης απέναντι στην τεχνολογία και τις αλλαγές που φέρνει. Η αλλαγή είναι φυσική διαδικασία. Είναι κομμάτι της εξέλιξης. Θα πρέπει να εστιάσουμε στις ευκαιρίες που δημιουργούνται μέσα από την αλλαγή και να την αγκαλιάσουμε. Να πιστέψουμε στη δύναμη της τεχνολογίας και να την χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας.

O Μιχάλης Τσαμάζ είναι Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ.