Μικραίνοντας κανείς την εργασιακή εβδομάδα, δεν είναι μόνο ότι κάνει πιο χαρούμενους τους εργαζόμενους, αλλά μπορεί ακόμα και να σώσει ζωές. Ένα ριζοσπαστικό πείραμα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, εδώ και αρκετούς μήνες.  Αντί για το γνωστό 40ωρο, ένα νοσοκομείο, ένα εργοστάσιο και μία νεοϊδρυθείσα τεχνολογική επιχείρηση, όλα εφαρμόζουν 6ωρα ωράρια εργασίας.

Το  νοσοκομείο Svartedalens  ελαχιστοποίησε τις βάρδιές του  το φθινόπωρο του 2015 και έχει ήδη κατακτήσει υψηλότερες προσδοκίες φροντίδας και περιποίησης. Έτσι απέσπασε φοβερούς επαίνους από το 80μελές ανθρώπινο δυναμικό του.

«Είχα συνηθίσει να είμαι εξουθενωμένη όλη την ώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Lise-Lotte Pettersson, μία βοηθός νοσοκόμα στο Svartedalens. «Είμαι πολύ περισσότερο σε επαγρύπνηση. Έχω πολύ περισσότερη ενέργεια για τη δουλειά μου και για την οικογένειά μου επίσης».

Η μονάδα Ορθοπεδικών στο κοντινό Sahlgrenska University Hospital, άλλαξαν 89 νοσοκόμες και γιατρούς σε ένα 6ωρο πρόγραμμα το 2015, αναφέρουν οι New York Times. Το νοσοκομείο προσέλαβε 15 καινούρια μέλη, ώστε να αναπληρώσει τις χαμένες ώρες ( που όπως παραδέχονται οι επίσημοι ήταν ακριβό),  αλλά από τότε, λιγότεροι υπάλληλοι αρρώστησαν, περισσότερα χειρουργεία πραγματοποιήθηκαν και οι ασθενείς περίμεναν λιγότερες ώρες σε αναμονή.  Το να δουλεύεις λιγότερο, με άλλα λόγια, εν κατακλείδι οδήγησε σε σώσιμο περισσότερων ζωών.

«Για χρόνια, λέμε πως το 8ωρο ωράριο εργασίας είναι άριστο», λέει στους Times o Anders Hyltander- διευθυντής του νοσοκομείου.  «Όμως πιστεύω πως θα έπρεπε να αφήσουμε τους εαυτούς μας να δεχθούν αυτήν την πρόκληση και  να πουν ‘ναι αυτός είναι τώρα ο δρόμος, γιατί  αν θέλεις να αυξήσεις την παραγωγικότητα, πρέπει  να είσαι ανοιχτός σε νέες ιδέες».

Το εργοστάσιο Gothenburg’s της  Toyota ήταν αυτό που εφήρμοσε πρώτο παρόμοια πολιτική 13 χρόνια πριν, όπως  και η τοπική νεοϊδρυθείσα Ιντερνετική εταιρία  Brath που άλλαξε επίσης σε 30 ώρες εργασίας  το 2013.  Η παραγωγικότητα και τα οφέλη λέγεται πως ανέβηκαν και στις δύο εταιρίες  ταυτόχρονα. Η επιτυχία αυτών των πρωτοβουλιών, ενδυναμώνει ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο σώμα αποδείξεων υπέρ της λιγότερης δουλειάς. Πολλά πειράματα διεξήχθησαν από τον Anders Ericsson – έναν από τους ειδικότερους πάνω στον τομέα της ψυχολογίας της δουλειάς- έχουν δείξει πως οι άνθρωποι μπορούν να παραμένουν παραγωγικοί για 4 με 5 ώρες συγκεντρωμένης  δουλειάς.    Αφού πέρασαν αυτό το έντονο σημείο του πειράματος,  το αποτέλεσμά τους ήταν μία ευθεία γραμμή ή ακόμα και πόνος.

«Αν ωθείς τους ανθρώπους πέρα από  το χρόνο που  μπορούν πραγματικά να συγκεντρωθούν στο μέγιστο, τότε είναι πιθανό να τους κάνεις να αποκτήσουν κάποιες κακές συνήθειες», λέει η Ericsson στην Tech Insider. Αυτές οι κακές συνήθειες, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αφηρημάδα ή απόσπαση της προσοχής από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οδηγούν σε κακή παραγωγικότητα.  Παρόλα αυτά κανένα από τα πειράματα με την μείωση των εβδομάδων δουλειάς, δεν έχει αντισταθμίσει το τεστ χρόνου. Η βόρεια πόλη Kiruna των ορυχείων στη Σουηδία ξεκίνησε ένα παρόμοιο πρόγραμμα το 1989, αλλά σταμάτησε το 2005 λόγω των πολιτικών αλλαγών στην τοπική κυβέρνηση.

Όμως, οι περισσότερες επιχειρήσεις υποστηρίζουν πως οι λιγότερες εργασιακές ημέρες, οδηγούν στην αύξηση της παραγωγικότητας. Αυτές οι 10 ώρες ανά εβδομάδα ξεκινούν να φαίνονται σαν ένα χάσιμο χρόνου!