• LIFE&STYLE

    Τι τρέχει στο μυαλό ενός μαραθωνοδρόμου για να αντέξει τη δοκιμασία

    • NewsRoom


    Ο επί οκτώ φορές NCAA Division II All-American και νικητής τριών εθνικών τίτλων, δρομέας Scott Bauhs σχεδιάζει τα επόμενα 4 χρόνια να αφιερωθεί στην τελειοποίηση του μαραθωνίου και μας λέει πώς.

    Ο 30χρονος ήταν ο νεότερος Αμερικανός που ολοκλήρωσε τα 10 χιλιόμετρα σε 28 λεπτά το 2008 και έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το 2011.

    Τον Φεβρουάριο, αγωνίστηκε στους προκριματικούς μαραθωνίου των ΗΠΑ, διεκδικώντας  μία από τις τρεις συμμετοχές στου Ολυμπιακού Αγώνες του Ρίο.

    Ο αθλητής υπό την αιγίδα της Asics διατηρεί ένα πολυάσχολο πρόγραμμα: Συμμετείχε στο πρωτάθλημα ημιμαραθωνίου των ΗΠΑ στο Οχάιο.  Μετά από αυτό, θα προπονείται και θα προσπαθήσει να τρέξει μερικούς αγώνες των 5-10-12 χιλιομέτρων.«Μετά θα κάνω ένα μικρό διάλειμμα για να προετοιμαστώ για τον μαραθώνιο του φθινοπώρου.” Ο Bauhs μίλησε στο Business Ιnsider σχετικά με το τι σκέφτεται ένας δρομέας της ελίτ κατά τη διάρκεια αυτών των 42.195 μέτρων ασφάλτου.

    12324

    Πώς ένας μαραθωνοδρόμος περνάει την ώρα του όταν τρέχει;

    Όποιος δεν έχει τρέξει ένα μαραθώνιο θα μπορούσε να υποθέσει ότι οι δρομείς σκέφτονται ότι στη γραμμή του τερματισμού θα τους περιμένει μία παγωμένη μπίρα ή μια πίτσα με τριπλό τυρί. Σύμφωνα με τον Bauhs, αυτό δεν συμβαίνει. Βέβαια όλα εξαρτώνται από τον δρομέα και τα κίνητρά του ή της. Ο Bauhs υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι σοβαροί δρομείς δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα σκεπτόμενοι τον ρυθμό τους και παρακολουθώντας του ανταγωνιστές τους.

    Να μην αποσπάσαι από τους ανταγωνιστές σου και χάνεις τον στόχο σου.

    Όταν υπάρχει ένα άτομο που ουρλιάζει και κυματίζει κάποιο σημαιάκι από τη μία πλευρά του δρόμου ή όταν τρέχεις στη Νέα Υόρκη δεν μπορείς να συγκεντρωθείς. Πώς μπορείς να παραμείνεις συγκεντρωμένος λοιπόν με τα πλήθη των ανθρώπων να ουρλιάζουν κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου;  “Τους βλέπω τους αναγνωρίζω αυτούς που με φωνάζουν, αλλά όταν αγωνίζομαι είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος”.

    Επίσης,  παρατηρεί τους δρομείς που τρέχουν δίπλα του. “Αν η αναπνοή τους είναι σωστή ή αν λαχανιάζουν”. Ο Bauhs προσπαθεί να εκτιμήσει κατά πόσο αυτοί που τρέχουν δίπλα του είναι οι σωστοί άνθρωποι. Κοιτάζει τη στάση των δρομέων και από το πως κουνούν τα χέρια τους κρίνει τη φυσική τους κατάσταση. “Αν η στάση τους είναι αρκετά απλή, και οι κινήσεις του βραχίονα τους είναι ζωηρές,  μοιάζουν σαν να είναι ακόμα γεμάτοι ενέργεια. Αν αρχίζουν να γέρνουν περισσότερο και φαίνονται ότι προσπαθούν να κρατήσουν τον ίδιο ρυθμό, που έχουμε ήδη διατήρηση, έχουν αρχίσει να χάνουν ήδη ενέργεια”.

    1234

    Η έμφαση στη σκληρή δουλειά που έχει προηγηθεί αποτελεί το κίνητρο για να συνεχίσεις.
    Ο Bauhs, βλέποντας μια συστάδα δρομέων να εγκαταλείπουν τον αγώνα είναι ένα από τις διανοητικά δύσκολες στιγμές σε έναν μαραθώνιο. Λέει ότι είναι δύσκολο να παραμείνει εστιασμένος στο να συνεχίσει να τρέχει μπροστά, καταπολεμώντας την παρόρμησή του να παραιτηθεί όταν συμβαίνει αυτό.

     Αυτό που τον παρακινεί να συνεχίσει όταν εξαντλείται είναι το αίσθημα της ήττας; “Για μένα, o στόχος είναι να φτάσω στη γραμμή του τερματισμού” λέει ο Bauhs. «Είναι επίσης η σκληρή δουλειά που έχω κάνει με τους προπονητές μου, αλλά και τα μέλη της οικογένειάς μου και οι φίλοι μου, οι οποίοι έχουν επενδύσει στην επιτυχία μου. Όλα αυτά είναι που με σπρώχνουν στη γραμμή του τερματισμού”.

    Είναι πιο σημαντικό να τελειώνεις δυνατά από ό, τι να ξεκινάς γρήγορα.
    “Ποτέ δεν έχω πάει πάρα πολύ αργά σε έναν αγώνα στην αρχή, αλλά έχω σίγουρα πάει πολύ γρήγορα πολλές, πολλές φορές στο τέλος,» λέει ο Bauhs.
    “Θες να ξεκινήσεις έναν επιθετικό αγώνα στην αρχή αν μπορείς, αλλά είναι πολύ καλύτερο να τελειώνεις δυνατά από το να ξεκινάς δυνατά και να τελειώνεις με χαμηλότερη ταχύτητα”.

     Προσπαθήστε να χαλαρώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο.
    Η συμβουλή που δίνει ο Bauhs είναι αυτή που ακολουθεί από την αρχή της καριέρας του. “Όταν ήμουν στο λύκειο ο προπονητής μου έλεγε, ηρέμησε είναι γρήγορα. Και αυτή τη λογική ακολούθησε σε όλη μου την σταδιοδρομία”.
    Όταν ξεκινάς με πίεση και σκέψεις ο αγώνας τότε θα είναι πιο σκληρός. Όταν πηγαίνεις σε έναν αγώνα χαλαρός η εμπειρία είναι τελείως διαφορετική. Στις πιο σωματικά και διανοητικά προκλητικές στιγμές ενός μαραθωνίου, προσπαθεί να παραμείνει ήρεμος και να σκέφτεται πόσο ευγνώμων είναι που κάνει αυτό που αγαπά.
    “Από τον πρώτο κιόλας αγώνα που έτρεξα, αυτό το είχα δει σαν διασκέδαση. Είχα την ευλογία να φτάσω ψηλά, αλλά και πάλι το νόημα είναι να το κάνουμε για διασκέδαση. Έτσι, προσπαθήστε να μείνετε χαλαροί και να εκτιμήσετε ότι τρέχετε μαζί με ανθρώπους από όλες τις φυλές του κόσμου”.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/article-i-victoria-secret-spai-to-katestimeno-afto-ine-to-neo-trend-sta-soutien/45565

     



    ΣΧΟΛΙΑ