• LIFE&STYLE

    Τι κάνουν οι Ιάπωνες και ζουν περισσότερο από τον καθένα;

    • NewsRoom

    Elderly people use pairs of wooden dumbbells exercise during a health promotion event at a Tokyo temple on Respect the Aged Day, Monday, Sept. 17, 2007. Nearly 22 percent of Japan’s population is aged 65 or older, a new high in one of the world’s most rapidly aging societies, according to a government data. (AP Photo/Koji Sasahara)


    Ο γηραιότερος άντρας του κόσμου ήταν ο Alexander Imich, γεννημένος το 1903 και πέθανε τον Ιούνιο του 2014 στην Νέα Υόρκη. Μετά έχει σειρά ο 112 ετών Sakari Momoi, γεννημένος το 1903 και πέθανε τον Ιούλιο του 2015, είναι από την χώρα των περισσότερων ηλικιωμένων: την Ιαπωνία.

    Η Ιαπωνία έχει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής από κάθε μεγάλη χώρα. Οι γυναίκες ζούν κατά μέσο όρο μέχρι τα 87 και οι άντρες μέχρι τα 80 (σε σχέση με το μέσο όρο της Αμερικής που είναι 81 για τις γυναίκες και 76 για τους άντρες.) Σύμφωνα με το World Health Organization, οι Ιάπωνες μπορούν να ζούν αυτά τα 75 χρόνια χωρίς αναπηρίες και πλήρως υγιείς.

    Η μανία με την υγιεινή κουζίνα της Ιαπωνίας έχει φτάσει σε τρελά επίπεδα, με βιβλία σχετικά με τη διαχρονική “Okinawa diet” και πολλούς που ισχυρίζονται ότι έχουν μάθει τους μυστικούς και  επιφωτισμένους τρόπους της Ανατολής. Και όχι, στην μακροζωΐα δεν είναι μόνο οι 90χρονοι μοναχοί Ζεν στα απομακρυσμένα μοναστήρια στα βουνα που τρώνε μόνο σούσι και λαχανικά.

    Τα συστατικά της Okinawa Diet
    Τα συστατικά της Okinawa Diet

    Η σύγχρονη Ιαπωνία είναι μια πολύ αγχωτική χώρα. Με πολλούς άνθρωπους να  εργάζονται πολλές ώρες, 1.745 ώρες ανά εργαζόμενο το 2012, και μπορεί εύκολα να τους εκνευρίσει όταν ένα μετρό τους καθυστερεί από τις συναντήσεις με τα αφεντικά τους. Η πίεση για σωστή δουλειά είναι υψηλή, και η αποτυχία αποδοκιμάζεται.

    Άρα οι Ιάπωνες πως ζούν τόσο πολύ;

    Η κουζίνα μπορεί όντως να παίζει ρόλο – αν και αυτό είναι ανοιχτό προς συζήτηση. Ο συνδυασμός μικρών γευμάτων με λίγες θερμίδες όπως ψάρι και λαχανικά, βοηθούν σε μια μακρύτερη και υγιέστερη διάρκεια ζωής, λέει η Naomi Moriyama μέσα στο βιβλίο της που συνέγραψε με τον William Doyle “”Japanese Women Don’t Get Old or Fat: Secrets of My Mother’s Tokyo Kitchen”.

    Naomi Moriyama
    Naomi Moriyama

    “ Η Ιαπωνική δίαιτα είναι σαν το iPod του φαγητού” αστειεύεται “Επικεντρώνει την ενέργεια των τροφίμων σε ένα συμπυκνωμένο και ευχάριστο μέγεθος”. Και φυσικά υπάρχει και η μυθική “Okinawa diet” – όπου προέρχεται από ένα νησί που έχει σημαντικές διαφορές, στα τρόφιμα και στα έθιμα, από την ηπειρωτική Ιαπωνία. Ορισμένοι γιατροί λένε οτι για να ανέβει ο δείκτης για μακροζωία, πρέπει να υπάρχει μια σειρά από γεύματα που φέρουν χαμηλό κίνδυνο καρκίνου του στομάχου ή αρτηριοσκλήρωση, όπως τόφου, kombu φύκια, καλαμάρια και χταπόδια.

    Φυσικά το φαγητό δεν είναι ο μόνος παράγοντας, ειδικά με τα μειονεκτήματα σε ορισμένα ιαπωνικά πιάτα που φέρουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ή είναι ανεπαρκώς μαγειρεμένα. Σούσι μπορεί να αναβάσει τον κίνδυνο για την λοιμωξη H. Pylori, μια πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του στομάχου.

    sushi with chopsticks
    Sushi με ξυλάκια

    Άλλοι υπαινίσσονται ότι είναι η ευτυχία και η χωρίς-άγχος ζωή  για τους ηλικιωμένους της Ιαπωνίας, οι οποίοι μπορούν να ζουν σε μεγάλη ηλικία χωρίς μεγάλους λογαριασμούς υγείας χάρη στη βοήθεια των παιδιών τους. Ένας ηλικιωμένος μπορεί να ευχαριστηθεί τα τελευταία του χρόνια χωρίς να μαράζει σε νοσοκομεία που δίνουν πόρους για την παράταση της ζωής τους παρά τη διασφάλιση της ποιότητας της ζωής. Η παράδοση είναι το ηλικιωμένο ζευγάρι να στηρίζεται στη νύφη τους, όμως, πλέον δεν είναι τοσο διαδεδωμένο αφού και οι γυναίκες έχουν μπεί στο εργατικό δυναμικό.

    Αλλά και παλί η Ιαπωνία νίκαει στον “αγώνα” οταν πρόκειται για την τρίτη ηλικία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/ta-mistika-diatrofis-apo-exi-adinates-ginekes/45592

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/ti-trechi-sto-mialo-enos-marathonodromou-gia-na-antexi-ti-dokimasia/45664

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/me-fonto-tous-forous-to-internet-tromokrati-tin-kivernisi/45697



    ΣΧΟΛΙΑ