Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
LIFE&STYLE

Αν θέλετε να γίνετε κορυφαίος σε πωλήσεις συγγραφέας, κάντε ένα βιβλίο ζωγραφικής ενηλίκων

Από τώρα και στο εξής, το 2015 θα μείνει στην ιστορία ως το έτος που χρωματίσαμε.  Πέρυσι, το είδος του βιβλίου ζωγραφικής ενηλίκων εκτοξεύθηκε σε δημοτικότητα: Οι τίτλοι όπως της Johanna Basford το «Enchanted Forest» (Μαγεμένο Δάσος») και το «Lost Ocean» (Χαμένος Ωκεανός) και το «χαλαρωτικό» σετ ζωγραφικής του «Blue Star» κυριάρχησε στις πωλήσεις βιβλίων.

Τρία από τα 10 κορυφαία σε πωλήσεις βιβλία της «Amazon» το 2015, ήταν βιβλία ζωγραφικής για μεγάλους. Μία νέα λίστα από τη βιομηχανία εκδόσεων «Publishers Weekly» παρουσιάζει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα. Το περασμένο καλοκαίρι, τα βιβλία ζωγραφικής βοήθησαν στην αύξηση των πωλήσεων των βιβλίων κατά 17% στη Βραζιλία.

Οι Τάσεις της Google δείχνουν ότι η περιέργεια γύρω από τον χρωματισμό έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο:

Οι αναζητήσεις της Google για «βιβλία ζωγραφικής ενηλίκων»

Δεκάδες νέοι τίτλοι προορίζονται για κυκλοφορία στις αρχές του τρέχοντος έτους και οι εκδότες και οι πωλητές δεν βλέπουν αυτή την τάση να μειώνεται.

«Νομίζαμε ότι οι άνθρωποι θα σταματούσαν να ενδιαφέρονται μέχρι τώρα, αλλά τελικά φαίνεται να έχει μεγάλη διάρκεια», λέει ο Gabrieli Coeli στο «Quartz». Ο Coeli είναι ο επικεφαλής του δημιουργικού στη «Blue Star Coloring», ένας συνεταιρισμός εικονογράφων, που ιδρύθηκε το 2015, ο οποίος παρήγαγε κάποια από τα πιο επιτυχημένα βιβλία ζωγραφικής ενηλίκων.

«Το ενδιαφέρον για τα βιβλία ζωγραφικής επεκτείνεται πέρα ​​από τα παραδοσιακά εκδοτικά προϊόντα», λέει. «Είναι προϊόντα για τη φροντίδα του εαυτού μας».

Τα πανεπιστήμια, οι βιβλιοθήκες, και τα ανώτερα κέντρα πολιτών είναι υποστηρικτές των βιβλίων ζωγραφικής ενηλίκων. Τον Νοέμβριο, οι εκδόσεις «Barnes and Noble» σε όλη την Αμερική, έβγαλαν δραστηριότητες ζωγραφικής για “την αγχωμένη Αμερική”. Και τα βιβλιοπωλεία προσθέτουν νέα τμήματα για το χρωματισμό των ενηλίκων.

Σ’ ένα πράγμα που διαφέρουν τα βιβλία ζωγραφικής ​​είναι ότι δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να δανειστούν, όταν τα τελειώσετε, αυτό είναι όλο. Ο σύμβουλος εκδόσεων Mike Shatzkin γράφει σε ένα email στο «Quartz» ότι αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος να πιστεύει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί. «Όσο τα χρειάζονται, θα τα αγοράζουν», γράφει.

Στο μέλλον, οι οπαδοί των βιβλίων ζωγραφικής θα περιμένουν τους εκδότες να πειραματιστούν με θέματα: Ένα εικονικό βιβλιοπωλείο «Strand» στην πόλη της Νέας Υόρκης, ένα βιβλίο ζωγραφικής του «Harry Potter» και ένα από την Abbi Jacobson του δημοφιλούς σόου «Broad City», πέρα από τα συνήθη σχήματα και σχέδια λουλουδιών.

Οι εκδότες μπορούν να αναμένουν νέο αγοραστικό κοινό επίσης, όπως είναι οι άνδρες, που θέλουν βιβλία ζωγραφικής, τα οποία προορίζονται αποκλειστικά γι’ αυτούς.

Αν και δεν υπάρχει ακόμη πολλή έρευνα για να υποστηρίξει το θεραπευτικό αποτέλεσμα του χρωματισμού, η δραστηριότητα φαίνεται να ωφελεί τους αγχωμένους, λόγω της κατευναστικής και στοχαστικής φύσης της. Και όπως γράφει ο νευροεπιστήμονας και συγγραφέας επιστημών Jordan Gaines Lewis, η δημιουργία για τους δικούς της λόγους – παρά σαν μέσο παραγωγικότητας – φαίνεται να ελκύει τους καταπονημένους.

Όλη αυτή η αύξηση θα μπορούσε τελικά να είναι προβληματική για τους εκδότες, λέει ο Shatzkin, εάν οι πωλήσεις δεν συμβαδίσουν με τον αριθμό των νέων τίτλων. Αλλά για τώρα, τουλάχιστον, φαίνεται ότι τα βιβλία ζωγραφικής ενηλίκων ήρθαν για να μείνουν.